- 24 Mayıs 2019 Cuma 10:29

Diyarbakır’da insanlık ölmemiş dedirten davranış

A
A
A
Diyarbakır’da insanlık ölmemiş dedirten davranış

Diyarbakır’da geçtiğimiz aylarda yaşanan trafik kazasında bir koyunun ölümüne neden olan Toğur ailesi, hak geçmemesi için aylarca uğraşıp çarptıkları koyunun sahibini bularak parasını ödedi.

Diyarbakır’da geçtiğimiz aylarda yaşanan trafik kazasında bir koyunun ölümüne neden olan Toğur ailesi, hak geçmemesi için aylarca uğraşıp çarptıkları koyunun sahibini bularak parasını ödedi.


Olay yaklaşık 3 ay önce meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Mehmet Toğur’un kardeşleri, ağabeylerini ziyaret etmek için Lice ilçesine hareket etti. Seyir halindeyken Kocaköy mevkii civarında bir koyuna çarpan araçtakiler, koyun can çekişirken olay yerinde kesip panikle arabaya atarak ağabeyleri Mehmet Toğur’un evine götürdü. Yaşanan olayı kardeşlerinden dinleyen Mehmet Toğur, koyunu tartıp kasap dükkanında satışa sunduktan sonra hayvanın sahibini bulmak için yola koyuldu. Yaklaşık 3 ay süren aramaların ardından kardeşlerinin çarpığı koyunun sahibini bulan Toğur, hak geçmemesi için koyunun parasını sahibine teslim etti. Toğur’un bu davranışı, insanlık ölmemiş dedirtti.



“Önemli olan ahiret, ahireti düşünmek lazım”


Yaşanan olayla ilgili İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Mehmet Toğur, olayın yaklaşık 3 ay önce yaşandığını söyledi. Toğur, “Kardeşim çocuklarıyla birlikte bana misafirliğe geldikleri zaman Kocaköy tarafında yol kenarında bir koyuna çarpmışlar. Beni telefonla arayıp olayı anlattılar. Korktukları için olay yerinde durmayıp benim köydeki evime geldiler. Koyunu kesmişlerdi bende alıp soydum. Yaklaşık 10 kilo 400 gram kadar eti vardı. Sonra içime dert oldu, benim bu aileyi bulup onlara paralarını ödemem lazım dedim. Çünkü ben 8-9 kere hacca gittim, haram yemiyorum. Olaydan bir süre sonra ticari bir taksi tuttum ve civar köyleri gezmeye başladım. Nihayetinde bir eve gittim durumdan bahsettim. Koyunun sahibine ulaştım. Arkadaşlar çok sıcakkanlı davrandılar, benimle ilgilendiler. Koyunun ücretini vermek istediğimi söyledim. Parayı benden almamaya çalıştılar ama benim vicdanım el vermediği için arkadaşlara paralarını verdim. Önemli olan ahiret, ahireti düşünmek lazım. Bu dünya fani, buraya bir imtihana geldik. Hatta gece yatarken uykularıma da geliyordu. Ve elhamdülillah çok şükür bende gidip o aileyi buldum. Aileye de teşekkür ederim birbirimize hakkımızı helal ettik, onlar da bana ben de onlara. Ve şu anda vicdan olarak ben rahatım” dedi.



“Koyundan ümidimizi kesmiştik”


Koyunun sahibi Mehmet Şerif Kılıç, hayvanlarını merada otlatırken bir tane koyununu kaybolduğunu, her yeri aradıklarını ve ne ölüsüne ne dirisine ulaşamadıklarını belirterek hayvandan ümitlerini kestiklerini söyledi. Kılıç, “Geçenlerde bir adam bize ulaştı, ‘Ben koyuna çarptım’ dedi. Orada can çekişmesin diye kesmiş ve götürmüş. Sonrasında bize ulaştı. ‘Ücreti ne ise ücretini vermek istiyorum’ dedi ve ücretini bize ulaştırdı. Adamdan Allah razı olsun” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde’de işaret dili eğitimi alan 28 öğrenci sertifika aldı Niğde’de Bor Şehit Ömer Halisdemir Gençlik Merkezi’nde işaret dili eğitimi alan 28 öğrenciye düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen sertifika programına Niğde Valisi Cahit Çelik ve eşi Nermin Çelik ile Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Çifcibaşı, Niğde Gençlik Hizmetleri Müdürü Turan Sayın, Bor Ömer Halisdemir Gençlik Merkezi müdürü Yılmaz Kurt, Niğde Sağırlar Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Mücayyip Yıldırım ve engelli vatandaşlar katıldı. Programda konuşan Vali Cahit Çelik; "Ülkemizde üç milyonun üzerinde işitme ve konuşma engelli vatandaşımızın olduğunu biliyoruz. Bu vatandaşlarımızın birçok okul, sektör, kurum ve kuruluşlarında çalıştığı da bilinmektedir. Hayatın her alanında karşılaştığımız bu bireylerin ihtiyaçlarını anlayıp çözüm bulmada hem devletimizin hem de vatandaşlarımızın sorumlu olduğunun farkındayız. Devletimiz, işitme engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitelerini artırmak için destekleyici çevre, eğitim ve bilinçlendirme, istihdam - iş dünyası ve erişilebilirlik alanlarında önemli çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalarla toplum nezdinde farkındalığın artması ve işitme engellilerin yaşamına daha fazla katkı sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının bu alandaki çabaları, işitme engelli vatandaşların haklarına ve yaşamlarına daha fazla saygı gösterilmesine katkıda bulunmaktadır. Eğitim, kültür ve spor alanlarında faaliyet gösteren 1994 yılında kurulan Niğde Sağırlar Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’ni çalışmalarından ötürü tebrik ediyorum. Derneğin, işitme engelli bireylerin topluma kazandırılması ve sosyal hayata katılımlarının desteklenmesi adına önemli çalışmalarının ve başarılarının olduğu kamuoyu nezdinde bilinmektedir. Eğitim faaliyetlerinde özveriyle çalışan Bor Ömer Halisdemir Gençlik Merkezi öğretmeni İnayet Sinem Dabak’ı ve bu anlamlı sertifikayı almaya hak kazanan 1 okul öncesi, 3 ilkokul, 22 ortaokul ve 2 lise olmak üzere toplamda 28 öğrencimizi yürekten kutluyor, ailelerine de teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından öğrencilere işaret dili eğitimi veren İnayet Sinem Dabak tarafından seminer verildi, öğrenciler işaret dili ile şiirler okudu, karşılıklı konuşmalar gerçekleştirdi. Program 28 öğrenciye sertifikalarının verilmesi ile sona erdi.
Adana Adana’da 2024 yılı sulama sezonu başladı DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Adana‘da 2 Mayıs tarihinde başlayan 2024 yılı sulama sezonunda toplam 2 milyon 207 bin dekar tarım arazisinin sulanacağını söyledi Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletin hizmetine sunuyor. Toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmekte. Bu çerçevede Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün, ülkemizin su kaynaklarının korunması, yönetilmesi, geliştirilmesi ve gelecek nesillere eksiksiz olarak aktarılması maksadıyla projeler üreten Türkiye’nin en büyük yatırımcı kuruluşlarından birisi olduğunu ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, özellikle sulama yatırımlarımız hızlandırarak verimli topraklarımızın bereketine bereket katmak için çalışmaktayız. DSİ olarak modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koymaktayız. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükseltmekte olduğunu söyledi. Adana ilimizde 2024 yılı sulama sezonu 2 Mayıs tarihinde başladı Bu çerçevede Adana‘da 2 Mayıs tarihinde başlayan 2024 yılı sulama sezonunda toplam 2 milyon 207 bin dekar tarım arazisinin sulanacağını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Adana’da toplam 2 milyon 207 bin dekar tarım arazisinde yapılacak sulu tarım ile birlikte 2024 yılı birim fiyatları ile ülkemiz ekonomisine 18 milyar 386 milyon TL katkı sağlanmasının hedeflendiğini ifade etti. Genel Müdür Mehmet Akif Balta, “Çiftçilerimize bol ve bereketli bir sulama sezon dileyerek, bizler DSİ olarak ülke tarımı ve ülke insanı için özveri ile çalışmaya devam etmekteyiz. Tarım arazilerinin suya kavuşmasını, modern sulama sistemlerinin yaygınlaşmasını ve özellikle de su tasarrufu sağlanmasını önemsiyoruz. Çalışmalarımızı da bu yönde kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.
Kayseri AUS Zirvesi’nde ‘KAYBİS’ ilgi odağı oldu Ankara’da Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi’nde (AUS) Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. tarafından geliştirilen Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi KAYBİS, ilgi odağı oldu. Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında sektöre liderlik edenler başta olmak üzere birçok kamu ve özel sektör kuruluşunca desteklenen Uluslararası AUS Zirvesi’nde bisiklet paylaşım sistemi KAYBİS, dikkatleri üzerine çekti. Ankara Hacettepe Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve 3 gün süren zirveye, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. tarafından katılım sağlandı. Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği (AUS Türkiye) tarafından düzenlenen etkinlikte, start-uplarla, sektör uzmanlarıyla buluşma, görüş alışverişinde bulunma, ülkemizdeki başarılı AUS projelerini ve saha uygulamalarını yerinde görebilme imkânı sağlandı. Türkiye’nin ilk bisiklet paylaşım sistemi olma unvanına sahip KAYBİS, burada sergilenirken, birçok kamu ve özel sektör kuruluşlarının dikkatini çekti. Tüm kesimin yoğun ilgi gösterdiği KAYBİS, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bisiklet paylaşım sistemi hakkında bilgiler aldı. KAYBİS’in zirvedeki bu başarılı performansı, Akıllı Ulaşım Sistemleri alanındaki yenilikçi çözümler arayan şehirlerin dikkatini çekti ve sektördeki lider konumunu pekiştirdi.