GENEL - 03 Ekim 2019 Perşembe 15:43

Dışişleri Bakanlığı irtibat bürosunun 7’ncisi Diyarbakır’da açılacak

A
A
A
Dışişleri Bakanlığı irtibat bürosunun 7’ncisi Diyarbakır’da açılacak

Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde açılan irtibat bürolarının 7’ncisi Diyarbakır’da açılıyor.

Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde açılan irtibat bürolarının 7’ncisi Diyarbakır’da açılıyor.


Türkiye genelinde İstanbul, İzmir, Antalya, Gaziantep, Edirne ve Hatay’da Dışişleri Bakanlığı tarafından açılan irtibat bürolarının 7’ncisi Diyarbakır’da açılıyor. Dışişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır’a temsilci olarak atanan eski Bostvana Büyükelçisi İbrahim Mete Yağlı’nın katılımıyla Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu tarafından Diyarbakır’da bulunan bir otelde tanıtım toplantısı yapıldı. Müjdeli haberi Diyarbakır’a veren Yağlı, toplantıda Diyarbakır’dan dünyanın herhangi bir yerine irtibat kurmanın mümkün hale geleceğini belirtti. Yağlı, “Burada açılacak temsilciliğin adı Türkiye Cumhuriyeti mevzuatında irtibat bürosu olarak geçer. Diyarbakır gibi memleketimizin en güzel yerlerinden birinde Dışişleri Bakanlığımızın böyle bir irtibat bürosu açmasının uluslararası dış politika bakımından nedenleri de Diyarbakır’ın sınırını aşan sosyal ve ekonomik perspektifi içerisinde zaten yeterince vurgulanmış durumda. Dışişleri Bakanlığımız Türkiye’nin dış politikasında önem taşıyan, daha ziyade yoğun bir yabancı heyet trafiğine maruz. Yabancı trafiği uluslararası trafiğin yoğun olduğu şehirlerimizde bu irtibat bürolarını açar. İstanbul’da başlanması çok doğaldır. Sırasıyla İstanbul, İzmir, Antalya, Gaziantep, Edirne ve Hatay’da bu kapsamda görev yapan bir büro faaliyete girmiştir. Benim görevim 7’ncisi açılacak olan irtibat bürosunun kuruluş çalışmalarını sonuçlandırmak ve daha sonra mevzuatta öngörülen çerçevede hizmet vermek olacaktır. Bu bürolar Dışişleri Bakanlığının, devletin diğer kurum ve kuruluşlarının Cumhurbaşkanlığı makamımızda yaptığı istişareler sonucunda bu büronun açılmasına karar verilir ve Dışişleri Bakanlığımızın önerileri doğrultusunda Cumhurbaşkanımızın onayıyla bu büronun açılış sürecinin ilk adımı atılır. 10 Eylül tarihi, Cumhurbaşkanımız tarafından bu kararnamenin imzalanması tarihidir. Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu 30 Eylül tarihi itibariyle bana bu görevi yazılı olarak tebliğ etmiştir. Ben de iki gün sonra Diyarbakır’a ulaştım. Birtakım hazırlıklarımız olacak. Dışişleri Bakanlığımızın bina ile ilgili onay süreci var. Teknik donanım itibarıyla de bazı şeylerin tamamlanması gerekiyor. Ama güzel bütününde inşallah hepinizin davet edileceği, yine beraber olacağımız güzel bir törenle umut ediyorum bu sene içerisinde en erken bir tarihte bu büromuzu açmış olacağız" dedi.



"Diyarbakır adına büyük bir kazanç"


Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu ise 7’ncisi Diyarbakır’da açılacak olan irtibat bürosunun Diyarbakır adına büyük bir kazanım ve kazanç olduğunu söyledi. Vali Güzeloğlu, "Diyarbakır’mızın, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Eylül’de imzalanan kararname ile 1519 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Dışişleri Bakanlığı temsilciliğine kavuşmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Diyarbakır’ın Bu anlamda Dışişleri Bakanlığımızın Türkiye’deki açtığı 7 temsilcilik ve irtibat merkezi ile buluşmasının Diyarbakır adına bir büyük kazanım ve kazanç olarak görüyoruz. Diyarbakır’ın hem yerel hem bölgesel çekim merkezi kimliği ile Dışişleri Bakanlığımızın bu temsilciliği ile uluslararası bir boyut ekleneceği öncelikle ve özellikle Diyarbakır’ın tanıtımı Diyarbakır’ın uluslararası alana tüm değerlerini zenginlikleri ve güzellikleri ile taşıması ve bu bağlamda Diyarbakır’ımıza çok özel kazanımları sağlayacağına inanıyoruz. Bu çok önemli Diyarbakır için değerli karar ve irade karşısında şahsım ve tüm Diyarbakır adına bu iradeyi ve kararlılığı Diyarbakır’a temsilcilik olarak açılmasını sağlayan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’na içtenlikle şükranlarımı arz ediyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TİM’den Vestel’e ihracat şampiyonluğu ödülü Vestel, elektrik-elektronik sektöründe 26’ncı kez en çok ihracat gerçekleştiren şirket ödülünü aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2023 yılı İhracat Şampiyonları Ödül Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlendi. 2023’te gerçekleştirdiği yaklaşık 2,4 milyar dolarlık ihracatla elektrik-elektronik sektöründeki birinciliğini bu yıl da koruyan Vestel, bu alanda 26’ncı defa şampiyonluğu üstlendi. Bugün yüzde 63’e ulaşan ihracat oranıyla, dünyanın 160’tan fazla ülkesine ürün ve teknolojilerini götüren Vestel, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından belirlenen ve Türkiye’de en çok ihracat yapan şirketlerin yer aldığı genel sıralamada da altıncı oldu. Vestel’in genel sıralamadaki altıncılık ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan alan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu yaptığı konuşmada, “Kurulduğumuz günden bu yana bu topraklarda üreterek kazandığımızı yine bu topraklara değer katmak için kullanıyoruz. Türkiye’nin teknoloji devi Vestel, bugün ürettiği ürün ve teknolojileri 160’ı aşkın ülkeye ulaştırarak ülkemizin adını dünyanın dört bir köşesine gururla taşıyor. Çeyrek asrı aşkın süredir ülkemizin aralıksız ihracat şampiyonu olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Bundan sonra da ülke ekonomimiz için değer oluşturmaya, inovasyon ve kalite odaklı çalışmalarımızla dünya çapında büyümeye devam edeceğiz” dedi. Sektör birinciliği ödülünü ise Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan alan Vestel CEO’su Ergün Güler yaptığı açıklamada, “Vestel bugünden geleceğin dünyasına hazır bir şirket. Türkiye’den dünyaya teknoloji ihraç etmenin sorumluluğu ve bilinciyle hareket ediyor, her zaman daha iyisi için çalışıyoruz. İleri teknolojiye, inovasyona donanıma ve tasarıma yaptığımız yatırımlar sayesinde, global pazarda daha güçlü bir konumdayız. Bunun için 26 yıldır ihracat alanında sürdürdüğümüz başarıları daha da ileri noktalara taşıma gayesindeyiz. Bu yıl da kendi sektörümüzün ihracat şampiyonu, genel sıralamada ise altıncı olmanın gururunu yaşıyoruz. Ülkemiz için değer oluşturmaya, sürdürülebilir büyüme ve gelişim odaklı stratejilerimizi hayata geçirmeye kararlıyız" diye konuştu.
İstanbul Baykar Türkiye’nin en büyük 10 ihracatçı firmasından biri oldu Geçtiğimiz 3 yılda savunma ve havacılık sektöründe ihracat lideri olan Baykar, 2023’te Türkiye’nin tüm sektörlerde en çok ihracat gerçekleştiren ilk 10 firmasından biri oldu. Bu başarıyla birlikte Türkiye ihracat tarihinde ilk kez bir savunma ve havacılık firması ilk 10 ihracatçı arasında yer aldı. Türkiye’nin milli ve özgün SİHA’larını geliştiren Baykar, ihracatta önemli bir başarıya daha imza attı. Geçtiğimiz 3 yılda savunma ve havacılık sektöründe ihracat lideri olan Baykar, 2023’te Türkiye’nin tüm sektörlerde en çok ihracat gerçekleştiren 10 firması arasına girdi. Bu başarıyla birlikte Türkiye ihracat tarihinde ilk kez bir savunma ve havacılık firması ilk 10 ihracatçı arasında yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ödül Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen “İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”nde açıklanan listeye göre Baykar, Türkiye’de en yüksek mal ihracatı yapan ilk 10 firmadan biri oldu. Törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edilen ödülü Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar aldı. Tüm projeler öz kaynaklarla yürütülüyor Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. 2021’de 664 milyon dolarlık ihracat yapan Baykar, 2022’de ise 1.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İhracat lideri Savunma Sanayii Başkanlığı ve TİM tarafından 2023’te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı. Dünyanın en büyük SİHA ihracatçısı Dünyanın en büyük SİHA ihracatçısı olan Baykar, Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) dünyanın ilk 100 savunma sanayisi şirketi listesine de 76. sıradan girdi. Listedeki 100 firma içinde gelirlerini yüzde 94’lük bir oranla en çok artıran şirket olan Baykar’ın halihazırda imzalanan sözleşmelerinin yüzde 97.5’i ihracat kaynaklı gerçekleşti. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.