KÜLTÜR SANAT - 09 Temmuz 2020 Perşembe 09:29

Diyarbakır’da şerbet satıcıları, kentin kültürünü yansıtan tek tip kıyafete geçti

A
A
A
Diyarbakır’da şerbet satıcıları, kentin kültürünü yansıtan tek tip kıyafete geçti

Diyarbakır’da yüzyıla aşkındır Sur ilçesindeki tarihi Gazi Caddesi’nde özel hazırladıkları küplerde meyan şerbeti satışını yapan şerbetçiler, kentin kültür, turizm ve ekonomisine katkı sağlamak amacı ile tek tip kıyafet uygulamasına geçti.

Diyarbakır’da yüzyıla aşkındır Sur ilçesindeki tarihi Gazi Caddesi’nde özel hazırladıkları küplerde meyan şerbeti satışını yapan şerbetçiler, kentin kültür, turizm ve ekonomisine katkı sağlamak amacı ile tek tip kıyafet uygulamasına geçti.


Sur ilçe Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından yapılan uygulamada şerbet satıcıları kentin kültürünü yansıtan tek tip kıyafet giyerek satış yapmaya başladı. Meyan kökü şerbeti satan ve tek tip kıyafet giyen şerbetçilerin satışların da arttırdı. Proje hakkında bilgi veren Sur İlçe Belediyesi Zabıta Müdürü Muhammet Mizgin Güneş, yaptıkları uygulamalı projenin kentin turizmine katkı amacı taşıdığını söyledi.



"Amacımız kent turizmine katkı sağlamak ve tanıtımını yapmak"


Diyarbakır’ın kadim şehirlerden biri olduğunu belirten Güneş, "Diyarbakır’ın kültürünü dünyaya tanıtmak ve kent turizmine katkı sağlamak amacıyla bu çalışmayı yaptık. Meyan kökü şerbeti Diyarbakır halkının çok iyi bildiği ve çok içtiği sağlığa faydası olan bir içeceğimizdir. Bundan dolayı bunu daha iyi tanıtmak ve kent turizmine katkı sağlamak için tek tip kıyafet uygulamasına geçtik. Bu tek tip kıyafetleri de Diyarbakır’ın yöresel kıyafetlerinden seçtik. Böylece meyan kökü şerbeti satan şerbetçilerimiz daha titiz, daha temiz ve daha hijyenik şartlarda hizmet sunmaya başladılar. Yaptığımız bu uygulama ile hem turizme hem de şerbet satıcılarına büyük katkı oldu. Yaptığımız bu projeye Sur İlçe Kaymakamımız ve Belediye Başkan Vekilimiz Abdullah Çiftçi de çok destek oldu. Bundan sonra özellikle Diyarbakır’ın tarihi yerinden biri olan Sur ilçemizi Türkiye ve dünyaya tanıtmak için farklı projeler geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.



"Projeyi hayata geçirenleri tebrik ediyoruz"


Tek tip kıyafet uygulamasının Diyarbakır’ın turizmine ve kültürüne çok büyük katkı sağladığının altını çizen Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Aksu da "Diyarbakır’ın geleneksel bir içeceği vardır, meyan kökünden, meyan kökü de hem vücuda hem de sağlığa çok faydalı bir şerbettir ve bu Diyarbakır’a has bir şeydir. Yapılan tek tip kıyafet uygulaması Diyarbakır’ın turizmine ve kültürüne çok büyük katkı sağladı. Bu uygulamada emeği geçenleri tebrik ediyoruz. Hem Sur Belediyesini ve hem de zabıta ekiplerine teşekkür ediyoruz. Yapılması gereken de budur. İnşallah biz illerde güzel bir şeyde yapacağız. Biz çocukken şerbetçiler şerbet sebili yaparlardı. Bu cuma günü bizlerde Nebi Cami önünde o geleneği başlatacağız şerbet satan kardeşlerimizle birlikte ve şerbeti sebillerde dağıtacağız. Tüm Diyarbakır halkını bu cuma günü öğlen namazı sonrası şerbet içmeye davet ediyorum" diye konuştu.


Şerbet satıcıları da tek tip kıyafet uygulamasının işlerini iki kat artırdığını ve bu projede emeği geçen Sur Belediyesine teşekkür ettiklerini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde’de silaj paketleri kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kesildi Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin arazisinde stokladığı 450 adet silaj paketi, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce maket bıçağı ile paramparça edildi. Olay, Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin Niğde merkeze bağlı Ovacık köyünde bulunan arazisinde meydana geldi. Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından birlik üyesi hayvan yetiştiricilerine piyasa fiyatından daha uygun şartlarda satışı yapılması planlanan mısır silajlarından 450 adedi maket bıçağı ile kesildi. Yapılan paketleme ile saklama ömrü daha uzun olan silajların kesilmesi ile Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği maddi kayba uğradı. Olayın ardından açıklama yapan Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bilgehan Güney yaşanan duruma isyan etti. Güney, "Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği adına paketlemiş olduğumuz silajları, üye çiftçilerimize hesaplı bir şekilde satmak için stok yaptık. Bazı kişiler, şahsımdan dolayı olabilir, yapmış olduğumuz hizmetlerden haz almamış olabilir birliğin bütün silajlarına dün gece operasyon yapıp silaj paketlerini maket bıçağı ile kesmişler. Birlik üyelerine ait olan silajla, ekipmanlarla, hayvanlarla uğraşmasınlar meseleleri varsa gelip benimle görüşsünler. Bu yaptıkları resmen terbiyesizlik, insanlık dışı bir olay" dedi. Şikayetin ardından arazide inceleme yapan jandarma ekipleri, silajları kesenlerin yakalanması için çalışma başlattı.
Antalya Garsonların temizlik kavgasında kan aktı: 1 ölü, 1 yaralı Antalya’nın Finike ilçesindeki restoranda çalışan garsonlar arasında alacak verecek meselesi ve temizlik tartışması yüzünden çıkan silahlı kavgada 1 garson öldü, 1 garson yaralandı. Olayı gerçekleştiren şüpheli garson polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Olay, Perşembe gecesi 01.30 sıralarında Finike ilçesi Kale Mahallesi Şerbetçi Bulvarı üzerinde yer alan restoranda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, işyerinde garson olan Mehmet Şirin E. (58) ile diğer garsonlar Osman Altındağ ve Serkan D. arasında 3 bin 600 TL alacak verecek meselesi ve iş yeri temizliğinden kaynaklı tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine Mehmet Şirin E., Osman Altındağ (34) ve Serkan D’yi (31) tabancayla ateş ederek yaraladı. Karın bölgesinden yaralanan Osman Altındağ ve koltuğunun altından yaralanan Serkan D. İhbar üzerine çağrılan ambulansla Finike Devlet Hastanesine kaldırıldı. Altındağ, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybederken polis ekipleri tarafından olay yerine yakın bir noktada suç aleti tabancayla beraber yakalanarak gözaltına alınan Mehmet Şirin E. çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. İki çocuk babası Osman Altındağ’ın cenazesi otopsi yapılmak üzere Antalya Adli Tıp Kurumuna getirildi İşlemlerinin tamamlanmasının ardından cenazenin yakınlarına teslim edileceği bildirildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.