GENEL - 02 Mart 2021 Salı 16:20

Silvan’da galericilerden site talebi

A
A
A
Silvan’da galericilerden site talebi

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde faaliyet yürüten Silvan Oto Galericiler Derneği üyeleri, ilçeye galericiler sitesi yapılmasını istedi.

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde faaliyet yürüten Silvan Oto Galericiler Derneği üyeleri, ilçeye galericiler sitesi yapılmasını istedi.


Dernek binası önünde bir araya gelen Silvan Oto Galericiler Derneği üyeleri basın açıklaması düzenledi. Grup adına basın açıklamasını okuyan Silvan Oto Galericiler Derneği Başkanı Abdullah Eken, Silvan’da galericilerin, bina altlarında, kaldırımlarda hizmet verdiğini söyledi. Eken, "Bunu bir an önce sona erdirmek için galericiler sitesine ihtiyacımız var. Galericiler sitesinin yapımı için herkesten destek bekliyoruz. Biz Silvan’da bu işi yapan 37 esnafız. Galericiler olarak çok zor bir süreç yaşıyoruz. 9 Haziran 2020 tarihinde Resmi Gazetede yer alan iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmenlikte değişiklik yapılmasından dolayı apartman altında belediyeden açma ruhsatı alamıyoruz. İş yeri açma ruhsatımız olmadığı için ceza yeme durumu ile karşı karşıyayız. Biz Silvan Galericiler Derneği olarak ilçemizde galericiler sitesinin bir an önce yapılmasını istiyoruz. Silvan her geçen gün gelişmekten olan bir tarihi ilçedir. Bizler de bu tarihi ilçeye yakışır bir galericiler sitesinin yapılmasını istiyoruz. Silvan gibi güzel ve önemli bir ilçede galericiler sitesinin olmaması büyük bir eksikliktir. Bu eksikliği gidermeye çalışan galericilerin sesine ses verin" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan “Bağ Küllemesi Hastalıkları” yüzde 90 verim kaybına yol açabilir Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından arazi kontrolleri kapsamında üzüm bağlarında, külleme, mildiyö, ölükol ve salkım güvesinde ilaçlama dönemleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Tescilli cimin üzümünün bağlarında “Bağ Küllemesi Hastalıkları” ile mücadelenin yapılmaması durumunda yüzde 90 verim kaybı yaşanacağı belirtildi. Bağ Küllemesi, asmanın yaprak, sap, sürgün, salkım gibi tüm yeşil aksamında gelişerek zarar oluşturan önemli bir hastalıktır. Hastalık, iklim şartlarının uygun gittiği ve mücadelesinin doğru yapılmadığı yıllarda yüzde 90’a varan ürün kayıplarına neden oluyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Selahattin Albayrak, konu hakkında üreticileri bilgilendirerek şu uyarılarda bulundu; ‘Hastalığın yapraktaki Belirtileri’ “Hastalık başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı-açık yeşil renk açılmalarına neden olur. İleriki dönemde yaprak parlaklığını ve esnekliğini kaybeder, kalınlaşır, gevrekleşir ve kenardan içe doğru kıvrılır. Hastalığın bulunduğu kısımlarda grimsi-beyaz tozlu bir görünüm oluşur. ‘Hastalığın sürgünlerdeki belirtileri’ Sürgünler üzerinde başlangıçta siyaha yakın koyu renkli lekeler oluşur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna doğru kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir. ‘Hastalığın tanelerdeki belirtileri’ Hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır ve gelişemez. Hastalık tanelerde meyve sapı istikametinde çatlamaya neden olur. Taneler ben düşme dönemine kadar hastalığa duyarlıdır. ‘Mücadelesi ve kültürel önlemler’ Hastalıklı çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetişme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapılarak asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanmalıdır. ‘Kimyasal mücadele’ 1. İlaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta olduğu dönemde, 2. İlaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde, 3. İlaçlama: Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemde, 4. ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalık gelişimi ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.”