YEREL HABERLER - 13 Ocak 2012 Cuma 17:42

ÇANKAYA`DA SURLAR İLE İLGİLİ İKİNCİ ZİRVE

A
A
A
ÇANKAYA`DA SURLAR İLE İLGİLİ İKİNCİ ZİRVE

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ilettiği başta Surlar olmak üzere kentin turizm, ekonomik ve sosyal kalkınmasıyla ilgili 21 talep, Çankaya Köşkü’nde yapılan koordinasyon toplantısında masaya yatırıldı.
3 Ocak’ta Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in Cumhurbaşkanı Gül’e sunduğu taleplerin ardından 12 Ocak’ta Çankaya Köşkü’nde uzman ve bürokratların katılımıyla üst ölçekli bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi. Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen’in başkanlığında yapılan toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, Diyarbakır Vali Yardımcısı Mustafa Can, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel
Sekreteri Abdullah Sevinç, KUDEB Müdürü Orhan Balsak, İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Tevfik Arıtürk, Müze Müdürü Nevin Soyukaya, Sur Belediyesi İmar Müdürü Mehmet Yazmaz, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nden Genel Koordinatör Serap Özer, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici, Mimarlık Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Meral Halifeoğlu, Yrd. Doç. Dr. Neslihan Dalkılıç dahil 21 uzman ve kurum
temsilcisi katıldı. Baydemir’in Cumhurbaşkanı Gül’e sunduğu taleplere ilişkin olarak kurum temsilcileri kendi görev alanlarında yapacakları konuları masaya yatırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, harap durumdaki 21 burcun restorasyon sürecinin başlatılacağını söyledi. Gül ayrıca, yapılacak işlerin kurumlar arasında yapılacak bir protokolle tek elden yürütülmesi gerektiği yönünde bir öneri de getirdi. Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, Suriçi’nde bulunan anıtsal eserlerin
etrafındaki yüksek katlı yapılar konusunda çalışma başlatacaklarını ve mülkiyeti Vakıflar’a ait eserlerin onarım süreçlerini hızlandıracaklarını kaydetti.
Müze Müdürü Nevin Soyukaya da, UNESCO Dünya Mirası’nın geçici listesinde bulunan surların asıl listeye alınabilmesi için Alan Yönetim Planı’nın hazırlanıp uygulanması gerektiğini belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Alan Yönetim Başkanlığı konusunda başta Büyükşehir Belediyesi, Valilik olmak üzere kentteki tüm kurum ve kuruluşların önerdiği isim olan Müze Müdürü Nevin Soyukaya’nın atanması konusunda bakanlıklarındaki yasal prosedürü hızlandıracaklarını söyledi.
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç da, Surlar ve Suriçi’ne yönelik yapılacak tüm çalışmalarda üniversite olarak tam destek sunacaklarını kaydetti. Vali Yardımcısı Mustafa Can ise, Diyarbakır Valiliği’nin şimdiye kadar Surlar ve Suriçi’nde yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı. Can, Valilik olarak Surlar ve Suriçi’ne yönelik yapılacak çalışmalarda istekli ve heyecanlı olduklarını belirtti.
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun da, Surlar ve Suriçi’ne yönelik hazırlanacak bütün projelere finans boyutunda pozitif yaklaşacaklarını, Cazibe Merkezleri Projesi kapsamında ayrılan bütçenin tamamının bu alanda kullanılabileceğini ifade etti.
Toplantıda, çalışmaların Diyarbakır Valiliği koordinatörlüğünde hazırlanacak bir yol haritası çerçevesinde başlatılması kararlaştırıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir