EKONOMİ - 10 Ağustos 2022 Çarşamba 10:58

Diyarbakır’dan Kuveyt’e kuzu eti ihracatı

A
A
A
Diyarbakır’dan Kuveyt’e kuzu eti ihracatı

Tarım ve Orman Bakanlığı desteği, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü ile Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği koordinesinde, Diyarbakır’da besiciden alınan küçükbaş hayvanların kesimlerinin yapılmasıyla Kuveyt’e 10 tonluk et ihracatı yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı desteği, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü ile Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği koordinesinde, Diyarbakır’da besiciden alınan küçükbaş hayvanların kesimlerinin yapılmasıyla Kuveyt’e 10 tonluk et ihracatı yapıldı.


Diyarbakır’da Kurban Bayramı’nda besicinin elinde kalan küçükbaş hayvanların, Tarım ve Orman Bakanlığı desteği, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü ile Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği koordinesinde dip fiyatı 92 lira olarak belirlenip, bir et entegre firmasında kontrolleri gerçekleştirilerek kesimleri yapıldı. Gerekli hazırlıkların tamamlanmasıyla ilk etapta Kuveyt’e 10 tonluk kuzu eti ihracı gerçekleştirildi.


Bir et entegre firması yönetim kurulu başkanı ve Diyarbakır Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Ay, besicileri ve üreticileri desteklemek amacıyla Diyarbakır’dan Kuveyt’e kuzu eti ihracatı yaptıklarını söyledi. 10 tonluk ihracatla hem ülkeye döviz kazandırmak hem de besicileri zarara düşürmeden bu işi devamlı hale getirmeyi amaçladıklarını aktaran Ay, “Biz, şu anda fazlasını gönderiyoruz. Şu anda kuzu karkas olarak toptan fiyatları 92 liradan aşağı olmayacak şekilde alımları yapıyoruz. İhraca bugün start verdik. Bu, Diyarbakır ekonomimiz için, besicilerimiz için büyük bir destektir. Fiyatlar yükselip dolayısıyla üreticilerimiz zarar etmeyecektir. Şu anda üreticilerimiz çok zor durumda. Bunu Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı, Damızlık Koyun ve Keçi Birliğimiz koordinasyonunda arkadaşlarımızı desteklemek amacıyla yapıyoruz” dedi.



“Et ve Süt kurumları 90 liradan alıyor, halka yüzde 25 indirimle satıyor”


Sürecin borsalarda başladığını belirten Ay, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Birliklerimize de kayıtlı üreticilerimiz var. Arkadaşlar, onları sıraya koymuşlar. Sırası gelenden çekip kesim yapacağız. Yıl sonuna kadar besicilerimizi rahatlatacak rakama ulaşacağız. Türkiye halkına, Diyarbakır halkına şunu demek istiyorum. Kuzu eti sağlıklıdır. Bunu tüketelim. Hem besicilerimize hem üreticilerimize destek olalım. Fiyatı da uygundur. Şu anda Et ve Süt kurumlarımız bunun için kendi bütçelerinden yüzde 25 indirim, üreticilerimizden değil; 90 liradan alıyorlar ve yüzde 25 halkımıza sunuyorlar. Bir destektir, zarar etmemeleri için. Üretimin devamlı olabilmesi için.”



“Hitap ettiğimiz yer Ortadoğu piyasasıdır”


Projenin ülke ve Diyarbakır için çok iyi bir şey olduğunu ifade eden Ay, “Buraya gelen hayvanlar önce canlı olarak veteriner hekim kontrolünde muayenesi yapılmaktadır. Muayenesi biten hayvan kesime sevk edilir. Burada kesildikten sonra 24 saat soğuk hava depolarında artı 0-2 dereceye kadar getirilir. Soğutucu klimalı araçlarımızla İstanbul Havalimanına sevk ediyoruz, oradan da uçakla sevkiyatı yapılmaktadır. Hitap ettiğimiz yer Ortadoğu piyasasıdır” diye konuştu.



“Bakanlığımızın başlattığı politika çok yerinde bir karar”


Diyarbakır Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdullah Çetinkaya ise Kurban Bayramı’ndan sonra satılmayan hayvanların yetiştiricilerin elinde şiştiğini ve satılmadığını kaydetti. Bu yüzden Bakanlığa müracaat ve başvuruların olduğunu açıklayan Çetinkaya, sözlerini şöyle tamamladı:


“Et ve Süt Kurumu olarak da bize böyle bir imkan tanıdılar Bakanlık nezdinde. Etin karkası 80 liraya kadar düşmüştü. Et ve Süt Kurumu müdahalesiyle 92 liranın altında satılmaması konusunda mutabık olduk. Yetiştiriciyi korumazsak ülkemizde et sıkıntısı olacaktır. Bunları ayakta tutmak durumundayız. Bakanlığımızın başlattığı politika çok yerinde bir karar. Geç bile kalındı. Ama inşallah faydalı olacaktır diye düşünüyoruz. Şu anda kurbandan sonra besicilerin elinde tokluk kuzuların piyasadan çekilmesidir. Başlattığımız proje bu. Bunu temizlediğimiz zaman piyasada bir istikrar olacaktır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Nöroloji Uzmanı Dr. Alnıaçık ANKA’da Hasta memnuniyeti odaklı sağlık hizmeti vermeye özen gösteren Gaziantep Özel ANKA Hastanesi, hekim kadrosuna uzman isimleri dahil etmeyi sürdürüyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Süleyman Ömer Alnıaçık Gaziantep Özel ANKA Hastanesi’nin hekim kadrosu arasında yerini alarak hasta kabulüne başladı. Nöroloji Uzmanı Dr. Süleyman Ömer Alnıaçık, Gaziantep Özel ANKA Hastanesi’nin güçlü hekim kadrosuna dahil olarak hasta kabulüne başladı. 1985 yılında Konya’da doğan Alnıaçık, ilk, orta ve lise eğitimimi Konya’da tamamladı. 2011 yılında Dokuz Eylül Tıp Fakültesi’nden mezun olan Dr. Alnıaçık, uzmanlığını 2017 yılında Konya Meram Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim dalında aldı. Dr. Alnıaçık, 2011-2012 yılında Konya Karaman Devlet Hastanesi’nde, 2012-2013 Konya Selçuk Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, 2013-2017 Konya Meram Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, 2017-2019 Osmaniye Devlet hastanesi /Düziçi Devlet Hastanesi / Kadirli Devlet Hastanesi, 2019-2024 Gaziantep’in Nizip ilçesinde özel bir hastanede görev yaptı. Alnıaçık’ın ilgi alanları nörovasküler hastalıklar (stroke/inme), Parkinson gibi hareket hastalıkları, Demans , Alzheimer, Epilepsi, baş ağrıları (migren), vertigo/dengesizlik , nöromüsküler kavşak hastalıklarıdır. ANKA Hastanesi nöroloji servisinde Epilepsi, hareket bozuklukları, beyin damar hastalıkları, bunamalar (alzheimer gibi), periferik sinir sistemi hastalıkları, beyin iltihabı, uyku bozuklukları ile nörolojik hastalıkların ayaktan ve yatarak teşhis, tedavi ve takip hizmetleri gerçekleştirilmektedir.
Giresun Doğu Karadeniz’de sürüler yaylalara çıkmaya başladı Giresun’da ilkbaharın gelmesi ile birlikte koyun sürüleri, yaylalara çıkarılmaya başladı. Yaklaşık 3-5 gün sürecek yolculuğun ardından sürüler yaz aylarını Giresun’un yaylalarında geçirecek. Yaylalarda Mayıs ayında yaşanan süpriz kar yağışına rağmen besiciler, küçükbaş hayvanlarını otlatmak için kış aylarında şehir merkezlerinde bulunan mandıralarından ayrılıp yüksek rakımlı yaylalara yolculuk etmeye başladı. Piraziz’den yola çıktıklarını belirten Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Yavuz, “300 koyunumuzla birlikte 2 bin rakımlı Eğribel Yaylasına yolculuğumuz başladı. Tahmini 3 günde varacağımızı düşünüyoruz fakat hava koşulları varış zamanımızı değiştirebilir. Her yıl mayıs ayının başında uzun bir yolculuk yaparak obalara çıkıyoruz. Eylül ayının sonlarına doğru ise şehirdeki mandıramıza geri dönüş yapıyoruz. Yolculuğumuz sırasında sürümüze 2 çoban ve 1 bekçi köpeği eşlik ediyor” dedi. Sürünün doğada daha iyi beslendiğini de dile getiren Yavuz, “Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte trafiğin sakinliğinden faydalanarak, şehir içinden yolculuklarına başlıyoruz. Yaylada 4-5 ay boyunca yaylalarda kalacak olan hayvanlarımız bu süre zarfında doğal ortamlarda bol bol otlamasını sağlanarak, sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi sağlanıyor” diye konuştu.