SAĞLIK - 13 Ekim 2020 Salı 11:18

9 yıllık evlat hasreti Rosi tedavisiyle son buldu

A
A
A
9 yıllık evlat hasreti Rosi tedavisiyle son buldu

Mersin’de yaşayan 36 yaşındaki Suna Akdoğan, 9 yıllık evliliğinde erkek faktörlü infertilite nedeniyle çocuk sahibi olamadı.

Mersin’de yaşayan 36 yaşındaki Suna Akdoğan, 9 yıllık evliliğinde erkek faktörlü infertilite nedeniyle çocuk sahibi olamadı. Yapılan tedavileri olumsuz sonuçlanan çift, tavsiye üzerine geldikleri Diyarbakır’da Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer’e muayene oldu. Yapılan Rosi tedavisinin sonuç vermesiyle çiftin 9 yıllık çocuk hasreti son buldu.


Mersin’de yaşayan 9 yıllık evli Suna Akdoğani çocuk sahibi olmak istedi. Doğal yoldan ve tedaviler sonucu çocuk sahibi olamayan Akdoğan, bu süreçte eşiyle birlikte birçok yerde farklı tedaviler gördü. Yapılan tedaviler olumsuz sonuç verince umutlarını yitiren Akdoğan çifti, akraba tavsiyesi üzerine Diyarbakır’da Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer’e başvurdu. Burada yapılan tahliller sonucu erkek faktörlü infeertilite teşhisi konuldu. Çifte yapılan tedaviler ve erkeğe uygulanan Rosi tedavi yönteminin sonuç vermesiyle 9 yıllık çocuk hasreti son buldu.



"Rosi tekniği için tecrübe çok önemli"


Prof. Dr. Hakan Çoksüer, hastasının 9 yıllık evli olduğunu ve Mersin’den kliniklerine geldiklerini belirti. Erkek faktör infertilite nedeniyle kendilerine gelindiğini ifade eden Prof. Dr. Çoksüer, "Daha önce birçok yerde tüp bebek denemesi yapılmış ve sperm faktörüne bağlı, sperm bulunamadığı için tüp bebek yapılamadığını hasta ifade etti. Bizde baktığımızda hastada azosperm yani, hücrenin bulunamadığını gördük. Birçok yerde tedaviler yapılmış, artık imkanı olmadığını, tüp dahi imkansız olduğu söylenmiş. Hasta bize geldiğinde sperm detoks tedavisi başladık. Sperm detoks tedavisiyle beraber akupunktur uygulaması yaptık. Daha sonra biz bu hastaya Rosi tekniği uyguladık. Rosi tekniği Japonya’da uygulanan bir teknik. Biz de kendi kliniğimizde hastaya bu tekniği uygulama kararı verdik. Tabi hastaya bunu sunduğumuzda hasta ciddi anlamda umutsuzdu. Tüp bebek uygulamasına geçtikten sonra özellikle kadında daha bir şey elde etmek için tutunma gücünü artırmaya yönelik tedavilerimiz oldu. Kadın için özellikle akupunktur uygulamasını yaptık. Tüp bebek başarısını artırmaya yönelik hem yumurtanın gelişimini artırmak için hem rahim duvarına tutunması için hem bağışıklık sistemini güçlendirmek için tedavi verdik. Hem kadına hem erkeğe hastalığa özel fitoterapi, bitkisel tedaviler verdik. Rosi tekniği için tecrübe çok önemli. Bu konuda doğru strateji başarının ana anahtarıdır. Biz her şekilde umutluyduk. Allah’a şükürler olsun ki sonrada embriyoların gelişimini gördük ve yumurtaların döllendiğini gördük. Sonrasında transfer aşamasına geçtik. Transfer yaptıktan sonra tabi hasta yine umutsuzdu. Ta ki gebelik tahlili yapılıncaya kadar. Artık gebeliğinde olduğunu gördükten sonra müthiş mutluluk çığlıkları attı" dedi.



"Rosi tedavisiyle başarıya ulaştık"


Mersin’den tedavi için Diyarbakır’a gelen 36 yaşındaki Suna Akdoğan, 9 yıllık evli olduğunu, sorunun eşinde olduğunu ve sperm bulunamadığını söyledi. Bir kere tüp bebek yaptıklarını kaydeden Akdoğan, "Daha sonra yapmadık, sonlandırdık. Ardından kese ameliyatı oldu. Kese ameliyatında bir şey bulunamadı. Hakan hocaya geldik. Hakan hocaya da normal tahlil verdik, oradan çıktı. Eşimin tahlilini yaptı. Bana da tüp bebek tedavisi uyguladı. Rosi tedavisi görüldü, sonrasında başarıya ulaştık. Çok sıkıntılı geçti. Doktorlara gittim, çok para harcadım. Sonuç çıkmayınca hep mutsuzluk. Şimdi çocuğumu kucağıma alacağım günü iple çekiyorum" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı Iğdır’da tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi çerçevesinde hazırlanan projeler ile hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresinin destekleri ile şehirde tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde “Iğdır’da Sebze Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi” çerçevesinde yüzde 50 sebze fidesi ve “Iğdır’da Soya Yetiştiriciliğin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” projeleri çerçevesinde de yüzde 75 hibe destekli soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni projelerle çiftçilere hibeli desteklerin devam edeceğini belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Üreten Iğdır bizim en büyük motorumuzdur. Sanayide, ticarette ve bilhassa tarımda günden güne kendimizi geliştiriyoruz. Ülkemizin ticaret hayatına, üretim hayatına çok değerli katkılar sunuyoruz. Tabii Iğdır bir tarım kenti ve ciddi bir tarımsal tecrübeye sahiptir. Hayvancılık tarafında da aynı şekilde süt sağım alanında da çok iyi noktalara geldik, gelmeye devam ediyoruz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Burada şimdi daha önceden de yaptığımız gibi yeni bir proje yaptık. Soya tohumu dağıtacağız. Ayrıca 250 bin fide dağıtacağız” dedi. Proje çerçevesinde domates, patlıcan ve biber fidesi olarak toplamda 691 bin 192 adet fide 258 çiftçiye dağıtılırken, 3 bin 850 kilogram soya tohumu da 14 çiftçiye dağıtıldı.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı. (MTH-FKE-
Iğdır Iğdır’da hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı Iğdır’da tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi çerçevesinde hazırlanan projeler ile hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresinin destekleri ile şehirde tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde “Iğdır’da Sebze Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi” çerçevesinde yüzde 50 sebze fidesi ve “Iğdır’da Soya Yetiştiriciliğin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” projeleri çerçevesinde de yüzde 75 hibe destekli soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni projelerle çiftçilere hibeli desteklerin devam edeceğine belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Üreten Iğdır bizim en büyük motorumuzdur. Sanayide, ticarette ve bir hasa tarımda günden güne daha da kendimizi geliştiriyoruz. Ülkemizin ticaret hayatına üretim hayatına çok değerli katkılar sunuyoruz. Tabi Iğdır bir tarım kenti ve ciddi bir tarımsal tecrübe sahiptir. Hayvancılık tarafında da aynı şekilde süt sağım alanında da çok iyi noktalara geldik gelmeye devam ediyoruz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Burada şimdi daha önceden de yaptığımız gibi yeni bir proje yaptık. Soya tohumu dağıtacağız. Ayrıca 250 bin fide dağıtacağız” dedi. Proje çerçevesinde domates, patlıcan ve biber fidesi olarak toplamda 691 bin 192 adet fide 258 çiftçiye dağıtılırken, 3 bin 850 kilogram soya tohumu da 14 çiftçiye dağıtıldı. (SY-AT)