EĞİTİM - 12 Aralık 2025 Cuma 10:18

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış özel gereksinimli öğrencilerle buluştu

A
A
A
Dicle Kaymakamı Mustafa Atış özel gereksinimli öğrencilerle buluştu

Diyarbakır’ın Dicle İlçe Kaymakamı Mustafa Atış, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sabır ile birlikte Şükrü Ayna Özel Eğitim Uygulama Okulu’nu ziyaret ederek özel gereksinimli öğrencilerle bir araya geldi.


Okul ziyaretinde özel gereksinimli öğrencilerle yakından ilgilenen Kaymakam Mustafa Atış, etkinlik alanlarını gezip öğrencilerle birebir sohbet etti. Öğrencilerle keyifli anların yaşandığı anlamlı ziyarette Dicle Kaymakamı Mustafa Atış, okul idaresinden yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.


Dicle’ye Özel Eğitim Uygulama Okulu’nun kazandırılmasıyla ilçede özel eğitim alanında önemli bir mesafe kaydedildiğini ifade eden Kaymakam Atış, "Devletimiz her alanda vatandaşın yanındadır. Özel eğitimde de öğrencilerimizin en iyi şekilde yetişmesi bizim için çok önemli. Özel gereksinimli öğrencilerimizin hayatını kolaylaştırmak da, bizim temel görevlerimizdendir. Engelsiz eğitim ve yaşam için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.



Dicle Kaymakamı Mustafa Atış özel gereksinimli öğrencilerle buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar: "Her bir hemşehrimin gönlüne dokunmak için çalışıyoruz" Kocasinan Belediyesi ile İl Sağlık Müdürlüğü’nün iş birliğiyle 2023 yılında hayata geçirilen Evde Bakım Hizmetleri Projesi, yatağa bağımlı vatandaşlara düzenli olarak kişisel bakım desteği sunarak büyük beğeni toplamaya devam ediyor. Sosyal belediyecilikte örnek gösterilen projeleriyle her kesimin gönlünde taht kuran Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, "Dualarıyla güç aldığım her bir hemşehrimin gönlüne dokunmak için çalışıyoruz" dedi. Kocasinan’da sosyal belediyeciliği en üst seviyeye taşıdıklarının altını çizen Başkan Çolakbayrakdar, 2023 yılında başlayan "Yatağa Bağımlı Evde Sağlık Hizmetleri Projesi" ile yüzlerce vatandaşın hayatına dokunduklarını belirtti. Kocasinan’ın her alanında vatandaşların hayatını kolaylaştıracak projelere imza attıklarını vurgulayan Başkan Çolakbayrakdar; "Allah şifa versin. Kişisel bakımını kendi başına yapamayan genç-yaşlı tüm vatandaşlarımıza bu hizmeti sunuyoruz. Sağlık Müdürlüğümüzle iş birliği içinde, sağlık çalışanlarımızın hasta yakınlarının da gözetiminde gerçekleştirdiği bu hizmet, hem hijyen hem de sağlık açısından son derece kıymetlidir. Rabbim herkese sağlık ve afiyet versin. Rutin belediyecilik hizmetlerini en iyi şekilde yerine getirirken, sosyal belediyecilikte sınırlarımızı sürekli genişletiyoruz. ‘Dost Eli’ Kocasinan Gönüllüsü Projemizle ihtiyaç sahibi ailelere ulaşıyor, onların gönüllerine dokunuyoruz. İlçemizde yalnız yaşayan, yemek yapamayan, ihtiyaç sahibi 65 yaş üstü 229 hemşehrimize her gün sıcak yemek ulaştırıyoruz. Amacımız, Kocasinan’da yaşayan her bireyin hayatına değer katmak ve yüzlerini güldürmek" ifadeleri kullandı. Hizmetten yararlanan vatandaşlar ve hasta yakınları ise duydukları memnuniyeti dile getirerek, "İşi gücü rast gitsin. Başkanımızdan Allah bin kere razı olsun. Hizmet ayağımıza kadar geliyor, daha büyük hizmet olamaz. Ne kadar teşekkür etsek azdır" diye konuştu. Öte yandan Kocasinan Belediyesi Sosyal Yardım İşler Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, uzman ekipler yatağa bağımlı hastalara düzenli olarak evde kişisel bakım desteği sağlıyor. Kişisel hijyen ihtiyacını karşılayamayan özel ihtiyaçlı vatandaşlara daha sağlıklı bir yaşam ortamı sunmayı hedefleyen proje ile yaşam kalitesinin artırılması amaçlanıyor. Evde Sağlık Hizmetleri’nden yararlanmak isteyen vatandaşlar, 0 (352) 222 70 00 numaralı hattı arayarak ya da Kocasinan Belediyesi Sosyal Yardım İşler Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak destek talep edebiliyor.
Kayseri Antikacılar kendi yerinde kendi gününde Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’ın vizyonuyla 6 yıldır her ayın ikinci pazarı Talas’ta bir araya gelen antikacılar, bu hafta sonu da yine açacakları tezgahlarla renkli görüntüler oluşturacak. Kurulduğu günden bu yana nostalji tutkunlarının büyük ilgisini çeken Antika Pazarı, 14 Aralık Pazar günü yeniden kapılarını açıyor. Geçmişe duyulan özlemi doyasıya yaşatacak bu özel etkinlik, ziyaretçilerine hem alışveriş hem de kültürel bir zaman yolculuğu vaat ediyor. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’ın girişimleriyle Kayseri’ye kazandırılan ve 2019 yılında tarihi Harman Mahallesi Meydanı’nda başlayan Antika Pazarı serüveni, Mevlana Mahallesi Pazar Yeri’nde artan ilgiyle devam ediyor. Yeni yerinde daha geniş alan ve daha fazla katılımla düzenlenen pazar, sadece Talas ve Kayseri’den değil, Türkiye’nin dört bir yanından gelen antikacılarla zenginleşiyor. Halı, kilim, seccade, tespih, saat, para, pul, nostaljik ev eşyaları ve daha nicesi binlerce ürün arasında kaybolmak, geçmişin izlerini bugüne taşımak isteyenler için Antika Pazarı adeta bir hazine niteliğinde. Müzayede de olacak Her ayın ikinci pazar günü kurulan ve kentte geleneksel bir kültürel buluşma haline gelen bu özel pazar, 14 Aralık’ta Talaslılara ve Kayserililere farklı bir gün yaşatacak. Aynı gün saat 15.00’te müzayede de yapılarak ürünler açık artırmayla alıcısını bulacak. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Antika Pazarı, sadece bir alışveriş alanı değil aynı zamanda geçmişle kurduğumuz gönül köprüsüdür. Burada eskiye duyulan özlemle kültürümüzü yaşatıyor, ticari canlılığı da destekliyoruz. Tüm hemşehrilerimizi bu nostalji dolu buluşmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.
Bolu Salmonella enfeksiyonuna karşı altın kuralları uzmanı açıkladı Gıda zehirlenmesi vakalarındaki artış sürerken, uzmanı Salmonella enfeksiyonunun mutfaktaki gizli kaynaklarına dikkati çekti. Öğr. Gör. Hacer Alpteker, el hijyeninin yanı sıra az pişmiş et ürünleri, kaynağı belirsiz sular, iyi yıkanmamış sebzeler ve evcil hayvanların da enfeksiyon riski taşıdığı belirterek vatandaşların önlem alması istedi. Türkiye genelinde son günlerde artış gösteren ve hastanelerin acil servislerinde yoğunluğa neden olan gıda zehirlenmesi vakaları, gözleri mutfak hijyenine çevirdi. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Hacer Alpteker, son dönemde artan gıda zehirlenmesi vakalarına ilişkin Salmonella enfeksiyonuna dikkati çekti. "En temel bulaşma yolu, hijyen alışkanlıklarının kötü olması" Salmonellanın güvenli olmayan içme suları, iyi pişmemiş tavuk, kırmızı et, yumurta ve çiğ süt ürünleri vasıtasıyla bulaşabildiğini belirten Alpteker, "Özellikle hijyene dikkat etmediğimiz her durumda Salmonella enfeksiyonu karşımıza çıkabilir. Toplumda Salmonella ile enfekte olmuş hasta kişiler eğer hijyen kurallarına dikkat etmezlerse, en basitinden tuvaletten çıktıktan sonra elleri yıkamamak gibi, kirli elleriyle ortak alanlara dokunmak gibi çok kolay insandan insana da bulaşabilir. Ayrıca Salmonella bakterisi çiğ süt ve süt ürünleriyle, iyi pişirilmemiş yumurtayla bulaşabilir ama en temel bulaşma yolu, hijyen alışkanlıklarının kötü olması, kanalizasyon sularıyla içme sularının kirlenmesi, yeterince uygun şekilde klorlanmaması, Salmonella bulaşmış sebze ve meyvelerin çiğ tüketilmesi gibi yollarla insandan insana ya da insanlara bulaşmasıdır" dedi. "Çok daha tehlikeli olanları var" Öğr. Gör. Hacer Alpteker, geçtiğimiz günlerde ülke gündeminde tartışmalara sebep olan "Salmonella gıda zehirlenmesine mi yol açıyor?" sorusuna da cevap verdi. Gıda zehirlenmesine ve sindirim sisteminde ishallere sebep olabilecek pek çok etkenin bulunduğuna dikkati çeken Alpteker, "Salmonella da bunlardan bir tanesi. Çok daha ciddi, tehlikeli olanları da var ama hepsinden Salmonella sorumludur diyemeyiz" dedi. "Toplumdaki her yaş grubunda görülebilir" Hastalığın her yaş grubunda görülebileceğini aktaran Alpteker, "Yaşlılar, bağışıklık sistemi iyi olmayan, bağışıklığı zayıflamış kişiler, bebekler ve çocuklar Salmonella enfeksiyonlarından çok daha fazla etkilenecek gruptur. Risk grubu olarak da bu kişileri tanımlayabiliriz. Diğer yaş gruplarında Salmonella enfeksiyonları herhangi bir kayba ya da ciddi bir hastaneye yatışa gerek olmadan iyileşebilecekken, bu grupta hastaneye yatışa ya da istenmeyen sonuçlara sebep verebilir" diye konuştu. Enfeksiyonun belirtilerine de değinen Alpteker, hastalığın ateş, karın ağrısı, bulantı, kusma, kramp ve ishalle kendini gösterdiğini kaydetti. "Hijyen alışkanlıklarına dikkat etmek gerekir" Hacer Alpteker, hastalıktan korunmak için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: "Salmonella hastalığından korunmak için aslında çok basit önlemler alabiliriz. Bunların en başında, el yıkama ve hijyen alışkanlıklarına dikkat etmek gerekir. Mutlaka yemeklerden önce ve sonra ellerin sabunla beraber düzgünce yıkanması, tuvaletten önce ve tuvaletten çıktıktan sonra ellerin yine aynı şekilde yıkanması çok önemlidir. Güvenli olmadığını düşündüğümüz hiçbir suyu tüketmememiz gerekiyor, mutlaka güvenli su temin etmemiz gerekiyor. Evimizde sebze ve meyvelerimizi bol akarsu altında iyice yıkamamız gerekiyor. Eğer pişirilerek tüketilebilecek bir durum varsa mutlaka iyi pişirmemiz gerekiyor. Yine et ve et ürünlerinin iyi pişirilerek tüketilmesi, pastörize ya da steril süt tercih edilmesi gerekiyor. Hasta insanların, gerekiyorsa mutlaka tedavi olması ya da diğer insanlara bulaştırmayı önlemek için el yıkamaya dikkat etmesi, kirli elleriyle etrafa dokunmaması gerekiyor. Mutfakta çiğ yumurta tüketiminden uzak kalmak, bazen rafadan ya da az pişmiş yumurtalar tercih edilebiliyor fakat yumurtaları da bu anlamda iyi pişirerek tüketmek gerekiyor. Bir de evcil hayvanlardan da bir miktar Salmonella bakterisi bulaşabiliyor, bunu unutmamak lazım. Özellikle sürüngenler dediğimiz hayvanlar, kaplumbağalar, kuşlar gibi hayvanlardan da bulaşma söz konusu. Bunun için bu tür hayvanlar varsa onların temizliği ve bakımında da dikkatli olmamız gerekiyor."