EĞİTİM - 19 Mayıs 2025 Pazartesi 09:36

Dicle Sergenli Ortaokulu’ndan atık madde ve çevre bilinci konulu e Twinning projesi

A
A
A
Dicle Sergenli Ortaokulu’ndan atık madde ve çevre bilinci konulu e Twinning projesi

Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde bulunan Sergenli Ortaokulu öğrencileri, atık maddeler ve çevre bilinci ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla "Atıkların Doğadaki Sanatsal Yolculuğu!’’ ve "Sürdürülebilirlik İçin Yeşil Düşün Mavi Yaşa’’ adında 2 tane e-Twinning projesi yaptı.


Okulun projelerinde, Azerbaycan’dan, Romanya’dan, Gürcistan’dan, Türkiye’den de birçok okul ortak olarak çalıştı. E-Twinning Avrupa’nın farklı ülkelerinden öğretmenlerin, farklı okullardan öğretmenlerle deneyimlerini paylaşıp, fikir alış verişinde bulunabileceği çevrim içi bir ortam oluşturan bir platformu olduğunu belirten okulun Fen Bilimleri öğretmeni Leyla Oçar projede görev aldı.


Okulun Fen Bilimleri öğretmeni Leyla Oçar, e Twinning projelerinin öğrencilere web2.0 araçlarını kullanma konusunda büyük bir fırsat oluşturduğunu ve bu tarz projelerin dersler arası etkileşimi arttırdığını ifade etti. Oçar, "Öğrencilerimiz projedeki etkinlikleri ve hazırladıkları çalışmalar ile ilgili sunum yaparak öğrencilerin bilinçlenmesini sağladı. Her atığın çöp olmadığını geri dönüşüm ile faydalı kullanma, aynı zamanda dönüştürdükleri malzemeler ile hem çevre hem de kendi ihtiyaçları olan materyalleri de nasıl elde edebileceklerini öğrendiler. Çalışmalarını tamamladıktan sonra etkinliklerin yapıldığı proje için final sergisi yapıldılar.


Proje final sergisinde öğrenciler yaptıkları etkinlikleri arkadaşlarına anlatmak üzere bir sunum gerçekleştirdiler. Ortakların, projenin final çalışması ürünü olarak hazırladığı broşürleri arkadaşlarına dağıttılar" dedi.


Okul Rehber Öğretmeni Büşra Yıldırım, öğrencilerin e Twinning projelerinde farklı kültürleri tanıdığını, bu projelerin öğrencilere özgüven kazandırdığını söyledi.



Dicle Sergenli Ortaokulu’ndan atık madde ve çevre bilinci konulu e Twinning projesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Kontrolden çıkan tırın raylara uçtuğu kazada tren seferleri durduruldu: 1 ölü Aydın Efeler ilçesinde seyir halindeki bir tır otoban çıkışı döner kavşaktan düz gidip yaklaşık 40 metre uçtu. Demiryolu üzerinde askıda kalan tırın sürücüsü hayatını kaybetti, kaza nedeniyle Aydın-Denizli arasındaki tren seferleri karşılıklı olarak durduruldu. Kaza saat 23:40 sıralarında Efeler İlçesi Aydın-Denizli otoyolu Pınardere Kavşağında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 35 BHM 182 plakalı dorseyi taşıyan Yunus Uğurlu (28) yönetimindeki 45 AKC 644 plakalı tır, otobandan çıkıp Aydın-Denizli karayoluna gireceği sırada Pınardere Kavşağından dönmeden direk tren yoluna uçtu. Önce yol kenarındaki demir bariyerleri kıran tır ardından karayolu ile demir yolu arasındaki yaklaşık 3 metre yüksekliğinde 15 metre uzunluğundaki çukuru adete uçarak geçti. Demiryolu raylarına takılarak durabilen tırın dorsesinde bulunan tonlarca ağırlığındaki yük kupayı kağıt gibi ezdi. Kazayı gören vatandaşların durumu 112 ihbar hattına bildirmesi üzerine bölgeye sağlık, itfaiye ve AFAD ve güvenlik ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri tır sürücüsü Yunus Uğurlu’nun hayatını kaybettiğini tespit etti. Talihsiz gencin cenazesi itfaiye ve AFAD ekipleri tarafından kısa sürede sıkıştığı yerden çıkarıldı. Bu sırada tırın bir kısmının demiryolu üzerinde kalması nedeniyle Aydın-Denizli arasındaki tren seferleri iptal edildi. Bölgedeki elektrik hatlarındaki akım kesildi. Kurtarma çalışmaları tamamlanıp hasar gören raylar tamir edilinceye kadar Aydın-Denizli arasındaki tren seferlerinin iptal edildiği duyuruldu.