GÜNDEM - 20 Haziran 2025 Cuma 15:32

Diyarbakır anneleri karne gününe hüzünlü girdi

A
A
A
Diyarbakır anneleri karne gününe hüzünlü girdi

Diyarbakır’da oturma eylemi yapan aileler, çocuklarının okul çağında kandırılıp dağa kaçırıldığını ve karne gününde eski günleri hatırladıklarını söyledi.


Diyarbakır’da birçok veli ve öğrenci karne sevinci yaşarken 3 Eylül 2019’da Diyarbakır’da eski HDP İl Başkanlığı binası önünde oturma eylemi başlatan aileler ise hüzünle karne gününe girdi. Üniversite öğrencisi Yavuz Çakmak’ın annesi Selvi Çakmak, 11 yıl önce Sakarya’da oğlunun üniversite okuduğu sırada kandırılıp dağa götürüldüğünü iddia etti. Çakmak, "11 yıldır ben bu acıyı çekiyorum. 6 yıldır ben bu çadıra her gün gelip gidiyorum. Oğlum gel seni seviyorum kapım sana açık korkma gel o lanet silahı gömün gelin devletimize teslim olun biz burada sizi bekliyoruz bu hasret bitsin. Yavuz oğlum sen çok başarılı bir öğrenciydin. Takdir belgen halen evde. Bugün karne günüdür ben çok üzülüyorum. Çocuklar karne aldığı zaman bende gözümü kapıdan ayırmıyordum oğlum gelecek karnesi ile. Oğlum dön gel hasret bitsin" ifadelerini kullandı.


Ortaokul 7’ci sınıfta oğlunun dağa kaçırıldığını söyleyen Mehmet Aydın’ın babası Nihat Aydın ise 20 Mayıs 2015’te 13 yaşında Alipaşa İlköğretim okuluna gittiğini söyledi. Aydın, "Benim en çok üzüldüğüm şey bugün oğlum orada olmuş olmasaydı şuan da üniversiteye gidiyordu. Çocuğumun elinden kalemi aldılar, silah verdiler. Artık yeter gözlerimizden yaş kalmadı bir an önce çocuklarımıza kavuşmak istiyoruz. Bu arada ‘Terörsüz Türkiye’ kapsamında da Cumhurbaşkanımıza ve Devlet Bahçeli’ye çok çok teşekkür ediyoruz. Oğlum 7’ci sınıfa kadar okudu hiçbir zaman sınıf tekrarı yapmadı her zaman takdir, teşekkür alırdı. Her geldiğinde karnesini getirirdi ‘babacım al benim karnem burada’ bende kendisiyle gurur duyardım. Gelirse yine onu okula yazdıracağım, okutacağım inşallah. Oğluma kavuştuğum zaman ben oğlumu yine okutacağım. Bunu elimizden aldılar, çocuklarımızı elimizden aldılar. Burada ölüme mahkum etmişler bizi, çocuklarımızı da dağda ölüme mahkum etmişler" şeklinde konuştu.



Diyarbakır anneleri karne gününe hüzünlü girdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Baklavada bayram hareketliliği: Satışlar katlandı, fiyatlar yükseldi Bayram sofralarının vazgeçilmez tatlısı baklava, Ramazan Bayramı öncesinde tezgahlardaki yerini aldı. Artan maliyetlerin etkisiyle fiyatlar yükselirken, baklavacılarda da yoğunluk başladı. Ramazan Bayramı öncesi baklava üretimi hız kazandı, Türkiye genelinde baklavacılarda hareketlilik başladı. Özellikle son günlerde siparişlerin yoğunlaştığı belirtilirken, maliyet arıtışının fiyatlara yansıdığı görüldü. Birinci kalite fıstıklı baklava fiyatının bin 800 lira civarında olduğu dikkat çekti. Bayram öncesi baklava siparişlerinde artış yaşandığını belirten Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, üretim kısmında yoğun çalışmalar olduğunu söyledi. İyi baklavanın nasıl olması gerektiğini de anlatan Yıldırım, "İyi baklavada görüntü önemlidir ama iyi baklavayı yedikten sonra anlayabiliriz. Altın sarısı parlak bir renk olmalı, çatalı vurduğunuzda çıtırtı sesi olmalı, boğazda yanma hissi olmamalı. İyi baklava, bir dilim yenildiğinde tekrar istenir" ifadelerini kullandı. Bayramda baklava satışlarında 3 kat artış Baklava satışlarındaki artışa da değinen Yıldırım, "Baklava satışlarında bayram süresince yaklaşık 3 kat artış oluyor. Arife günü, bayramın birinci ve ikinci günü olmak üzere Türkiye genelinde 5 bin ton civarında baklava tüketileceğini öngörüyoruz" ifadelerini kullandı. "Birinci kalite fıstıklı baklava fiyatı 1.800 - 2.000 TL" Baklava fiyatlarına ilişkin de bilgi veren Yıldırım, "Birinci kalite fıstıklı baklavanın fiyatı bin 800 ile 2 bin lira arasında değişiyor. Cevizli baklava fiyatı ise bin 500 ile bin 750 lira arasında değişiyor" dedi. "500 liranın altında baklava alırken dikkatli olunmalı" Piyasa fiyat ortalamasının altında satılan baklavaları alırken temkinli olunması gerektiğini söyleyen Yıldırım, "Düşük fiyata satılan baklavalar da var, insanlar ekonomik gücüne göre alışverişini yapacaktır. 500 liranın altında satılan baklavaların da olduğunu görüyoruz, buralardan alışveriş yapılıyor ise dikkatli olunmalıdır" diye konuştu.
Muğla Genç ellerden "Nusret 1915" dokunuşu Menteşe’de seramik atölyesiyle tarih canlandı Çanakkale Zaferi’nin 111. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Menteşe’de anlamlı bir sanat buluşması gerçekleşti. Uluslararası Gençlik Merkezi’nde bir araya gelen gönüllü gençler, Nusret Mayın Gemisi’nin kahramanlık destanını seramik hamuruna işledi. Menteşe Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Gençlik Merkezi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 111. yılı onuruna "Nusret 1915" temalı seramik atölyesine ev sahipliği yaptı. Sanatla tarih bilincini harmanlayan etkinlikte gençler, hem el becerilerini geliştirdi hem de milli mücadele ruhunu derinden hissetti. Atölye çalışması öncesinde gençlere, Çanakkale Savaşı’nın seyrini değiştiren Nusret Mayın Gemisi’nin kritik rolü ve Türk milletinin bağımsızlık mücadelesindeki kararlılığı anlatıldı. Tarihi bilgilendirmenin ardından tezgah başına geçen gönüllü gençler, eğitmenler eşliğinde seramik hamuruna şekil verdi. Nusret Mayın Gemisi’nden ve o dönemin sembollerinden esinlenen katılımcılar, ortaya özgün ve anlamlı figürler çıkardı. Etkinliğe katılan gençler, Çanakkale ruhunun sadece kitaplarda kalmaması gerektiğini, bu tür sanatsal faaliyetlerle hatıraların taze tutulduğunu belirterek memnuniyetlerini dile getirdi. Gençlerin sanatsal ruhu ile tarih bilincinin birleştiği eserler, izleyenlerden tam not aldı. Uluslararası Gençlik Merkezi yetkilileri, gençlerin kişisel gelişimlerini desteklerken milli değerleri de tanımalarını hedeflediklerini belirtti. Yetkililer, tarih, sanat ve kültürü buluşturan bu tür programların yoğun ilgi gördüğünü ve benzer çalışmaların yıl boyunca devam edeceğini müjdeledi. "Nusret 1915" temalı seramik atölyesi, çekilen hatıra fotoğrafları ve ortaya çıkan eserlerin sergilenmesiyle sona erdi.