EĞİTİM - 15 Aralık 2025 Pazartesi 10:07

Diyarbakır’da 115 yıllık eğitim yuvasının ihtişamlı kapısı, 1 asırdır aralıksız öğrencilere açılıyor

A
A
A
Diyarbakır’da 115 yıllık eğitim yuvasının ihtişamlı kapısı, 1 asırdır aralıksız öğrencilere açılıyor

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 1910 yılında kente özgü bazalt taşından yapılan Ziya Gökalp İlkokulu, 115 yıldır aralıksız olarak ilk gün takılan ihtişamlı kapısını öğrencilere açmaya devam ediyor.


Merkez Sur ilçesinde 1910 yılında kente özgü bazalt taşından yapılan okul, kız mektebi olarak faaliyet gösterdi. Yaklaşık 12 yıl kız okulu olarak eğitim-öğretime devam eden okul, 1922 yılından itibaren ilkokul olarak eğitime devam edip, Diyarbakır’ın ünlü fikir adamı Ziya Gökalp ismini aldı. 115 yıldır aralıksız eğitim yuvası olan okulun ilk gün takılan ihtişamlı kapısı her eğitim döneminde öğrencilere açılıyor. Günümüzde ilk ve ortaokul olarak faaliyette bulunan okulun 800 öğrencisi bulunuyor.


Okulun müdürü Mustafa Bozkuş, Ziya Gökalp İlkokulunun 1910 yılında kız mektebi olarak eğitim-öğretime başladığını, yaklaşık 12 yıl kız okulu olarak eğitime devam ettikten sonra, 1922 yılından itibaren ilkokul olarak eğitim vermeye başladığını, Diyarbakır’ın ünlü fikir adamı Ziya Gökalp adıyla Ziya Gökalp İlkokulu olarak eğitim hayatına devam ettiğini söyledi. Okulun, ilk kurulduğu günden beri istisnai olarak, sürekli eğitim yapısı olarak devam ettiğini vurgulayan Bozkuş, okulun farklı bir kuruma devredilmediğini, sadece eğitim yapısı olarak kullanıldığını kaydetti. Bozkuş, okulun Diyarbakır’da eşsiz bir yapıya sahip olduğunu aktararak, "Sur ilçemizin kendine has mimarisiyle yapılmıştır. Siyaset, bilim, şair ve yazar birçok ünlü yetiştiren bu okul, öğrencilerimize de bir yol haritası belirlemektedir. Amacımız, eski mezunları bir araya getirmek ve gelecek için iyi bir örnek oluşturmak. Okulumuz, Diyarbakır’ın Karacadağ bölgesindeki dişi bazalt taşından yapılmıştır. 113 yıldır aslına uygun restore edilmiştir" dedi.


Kapının ise ilk günkü 115 yıllık aslını ve özünü devam ettiren bir kapı olduğuna dikkat çeken Bozkuş, "Farklı zamanlarda restorasyona tabi tutulmuştur. Ancak orijinal hali devam etmiştir. İlk ve ortaokul olarak hizmet vermekteyiz. Toplamda 800 öğrencimiz bulunmaktadır. Öğrencilerimiz kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda değişik aktiviteler hep planda olmaktadırlar. Temennimiz, Ziya Gökalp’ler, Cahit Sıtkı Tarancı’lar, Sezai Karakoç’lar ve Diyarbakır’ın bilinen, bilinmeyen düşünürlerinin tekrar bu okulda ruh bulmaları. Öğrencilerimizde kendilerine ışık tutacak bu yolda ilerlemelerini sağlamaktır" diye konuştu.


Üçüncü sınıf öğrencisi İnci Aslan Alp, çok güzel bir okulu olduğunu ifade ederek, "Hem de tarihi okul. Diğer ağabeylerim ve ablalarım burada okuduğu için okulumdan çok memnunum" şeklinde konuştu.


Dördüncü sınıf öğrencisi Muhammed Emir Batıhan ise "Okulumuz güzel bir okul. Annemle buraya kayıt yapmaya geldiğimizde anlamıştım güzel bir okul olduğunu. Bu okulda mezun olmak istiyorum. Güzel bir mesleğim olsun bana yeter" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Trendyol Süper Lig: Göztepe: 2 - Antalyaspor: 0 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 31. haftasında Göztepe, sahasında Antalyaspor’u 2-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 47. dakikada rakip sahanın ortalarında aldığı topla çaprazdan ceza alanına giren Arda Okan’ın vuruşunda savunmadan seken meşin yuvarlak kornere çıktı. 55. dakikada Erdoğan’ın ortasında Paal, meşin yuvarlağı kafayla ceza sahası ön çizgisindeki Safuri’ye indirdi. Topu kontrol eden Safuri’nin uzak köşeye yaptığı vuruşta, meşin yuvarlak az farkla yandan auta çıktı. 80. dakikada Antunes’in sağ kanada attığı topla ceza sahası çaprazında kaleciyle karşı karşıya kalan Janderson’un vuruşunda kaleci Julian topu kurtardı. 86. dakikada Erdoğan’ın son çizgiden ceza alanına çevirdiği topla penaltı noktası üzerinde buluşan Bünyamin, sol ayağıyla gelişine sert bir vuruş yaptı. Yerden kaleye yönelen meşin yuvarlağı kaleci Lis, gol çizgisi üzerinden çıkardı. Stat: Gürsel Aksel Hakemler: Oğuzhan Çakır, Erkan Akbulut, Selahattin Altay Göztepe: Mateusz Lis, Allan, Taha Altıkardeş, Malcom Bokele, Arda Okan Kurtulan, Musah Mohammed (Ogün Bayrak dk. 89), Alexis Antunes (Jeferson dk. 82), Filip Krastev (Uğur Kaan Yıldız dk. 68), Cherni, Janderson (Ege Yıldırım dk. 82), Juan Yedekler: Ekrem Kılıçarslan, Mehmet Şamil Öztürk, İsmail Köybaşı, Yusuf Ali Şirin Teknik Direktör: Stanimir Stoilov Antalyaspor: Julian, Erdoğan Yeşilyurt, Bahadır Öztürk, Lautaro Giannetti (Georgi Dzhikiya dk. 46), Kenneth Paal (Bünyamin Balcı dk. 81), Jesper Ceesay (Yohan Boli dk. 72), Nikola Storm (Abdülkadir Ömür dk. 62), Dario Saric (Soner Dikmen dk. 46), Ramzi Safuri, Doğukan Sinik, Sander Van de Streek Yedekler: Abdullah Yiğiter, Samet Karakoç, Hüseyin Türkmen, Hasan Yakub İlçin, Kerem Kayaarası Teknik Direktör: Sami Uğurlu Goller: Juan (dk. 1), Arda Okan Kurtulan (dk. 22) (Göztepe) Sarı Kartlar: Musah Mohammed, Mateusz Lis (Göztepe)