ÇEVRE - 15 Mayıs 2021 Cumartesi 16:10

Diyarbakır’da Keçi Burcu’ndaki çalışmalarda sona yaklaşıldı

A
A
A
Diyarbakır’da Keçi Burcu’ndaki çalışmalarda sona yaklaşıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sanatın yeni merkezi olarak belirlediği ve Diyarbakır Kalesi’nin en büyük burcu olan Keçi Burcu’ndaki çalışmalarında sona yaklaştı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sanatın yeni merkezi olarak belirlediği ve Diyarbakır Kalesi’nin en büyük burcu olan Keçi Burcu’ndaki çalışmalarında sona yaklaştı.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı, Diyarbakırlılar içinde önemli bir yere sahip olan Keçi Burcu’nun girişindeki küçük meydanı, sanat etkinlikleri için açık fuaye alanı olarak tasarladı. Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Keçi Burcu’nun çok önemli bir mekan olduğunu ve alanda restorasyon çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Karaloğlu, “Keçi Burcu’nu inşallah şehrin en önemli kültür ve sanat merkezine dönüştürecek güzel bir peyzaj çalışması yapıyoruz. Keçi Burcu’ndaki Sur duvarlarının onarımını tamamladık. Sur’larda daha çok işimiz var” dedi.



Temel sağlama alındı


İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, Keçi Burcu’nun giriş kotunun düzeltilmesi amacıyla müze denetiminde yapılan kazılarda sur duvarlarının özgün temel kotuna kadar indi. Sur duvarlarında doku kaybı olduğunu tespit eden ekipler, duvarın sağlam olduğu bölüme kadar özgün dokuyla uyumlu duvar ördü ve arkası da özgün harçlı moloz dolgu ile doldurdu. Önceden yıkılmış 53 nolu burç içerisindeki toprak temizlenerek zemine oturan sağlam duvarlar ortaya çıkarıldı. Yerleştirilecek olan geçici ahşap platform ile ziyaretçilerin, UNESCO Dünya Mirası’nın bir diğer öğesi olan Hevsel Bahçelerini seyretmesine imkan sağlayacak.



Meydanın zemine bazalt taş döşeniyor


Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, Keçi Burcu fuaye alanında yapısal ve bitkisel peyzaj ile zemine bazalt taş döşeme çalışmalarını sürdürüyor. Keçi Burcu tarafında bulunan alanın yağmursuyu drenaj hatları ve altyapı çalışmaları tamamlandı. Sur duvarlarını yabani otlardan ve diğer canlılardan korumak için 2 metre genişliğinde drenaj hattı yapıldı. Drenaj hattı içerisine kum ve dolomit serilecek. Yapısal peyzaj kapsamında bazalt amfide iroko ahşap kaplama uygulaması yapılıyor. Alandaki çalışmalar tamamlandıktan sonra bitkisel peyzaj kapsamında çalı grubu bitki dikimi ve rulo çim uygulaması yapılacak.


Haziran’da bitirilmesi hedeflenen çalışmaların ardından, sanatseverler, açık havada kültür-sanat etkinliklerini takip etme olanağı bulacak. Alan, ayrıca vatandaşların dinlenebileceği nezih bir mekan olacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde önemli ’afet’ projesi Kastamonu Üniversitesi’nde hayata geçirilen proje çerçevesinde farklı üniversitelerden gelen 20 kursiyere ’afetlerde tedarik zinciri’ konusunda eğitim verildi. Kastamonu Üniversitesi’nde TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı çerçevesinde desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi tamamlandı. Proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Tekin’in yaptığı ve BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi çerçevesinde eğitimler düzenlendi. 15-18 Nisan tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen eğitimlerde Kastamonu Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nin yanı sıra AFAD ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından katılım gösteren 12 uzman tarafından dersler verildi. Eğitimlere farklı üniversitelerden katılan 20 kursiyer, 3 gün boyunca insani yardım kuruluşları, insani yardımın önemi, tedarik zinciri yönetimi, coğrafi bilgi sistemleri, insani yardım konusunda dijitalleşme ve insani yardımlarda lojistiğin önemi ve lojistiğin rolü ile ilgili konularda teorik dersler aldı. Proje çerçevesinde çerçevesinde bilimsel araştırma fikri geliştirme ve etkili sunum derslerine de yer verildi. 1 gün boyunca insani yardımlarda tedarik zinciri ve lojistik faaliyetler üzerine yaklaşımlar geliştirmeye yönelik araştırma konusu belirlenmesi için uygulamalar gerçekleştirildi. Gruplar halinde çalışan kursiyerler oluşturdukları araştırma fikirlerini jüri üyelerine sundu. Etkinlik sayesinde farklı üniversitelerden katılım gösteren katılımcıların başta afetler olmak üzere insani yardımlarda tedarik zinciri yönetimi ve lojistik konularında farkındalıklarının artırılması sağlandı. Türkiye’nin doğa kaynaklı afetlerde insani yardımların ulaştırılmasında lojistiğin önemi üzerinde durulurken, Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve LODER Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş tarafından lojistiğin geleceğine ve lojistik sektöründe kariyer imkanlarına yönelik lisans öğrencilerine de bilgilendirme sunumu yapıldı. Eğitimler, kursiyer sunumları ve katılım belgelerinin kursiyerlere takdimi ile sona erdi. Etkinliğe katılan tüm kursiyerler ise Kastamonu Üniversitesi’ne misafirperverlikleri için teşekkür etti.
Bitlis Bitlis’te bir yılda 522 kilo atık pil toplandı BİTLİS (İHA) – Bitlis il merkezi ve ilçelerinde düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması"nda 522 kilogram atık pil toplandı. 14 yıldır Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması" ödülleri sahiplerini buldu. Pillerin neden olduğu çevre kirliliğini en aza indirmek ve doğaya gelişigüzel atılan pillerin neden olduğu ciddi tehlikeleri önlemek amacıyla yürütülen kampanya ile hem çevreye katkı sağlanıyor hem de çocuklara çevre bilinci aşılanıyor. Bu yarışma ile düzenli olarak il merkezi ve ilçedeki okullara dağıtılan atık pil toplama kutularına öğrenci ve öğretmenler topladıkları pilleri atarak çevreye büyük katkı sağlıyor. 14 yıldır her sene düzenli olarak yapılan yarışmada dereceye giren okul ve öğrenciler ise Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ödüllendiriliyor. Öğrencilerin bir yılda 522 kilo atık pil topladıklarını söyleyen Bİ-KA Teknik Personeli Yunus Gözeten, "Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak yaklaşık 14 yıldır atık pil yarışması düzenliyoruz. İl merkezi ve ilçe bazında 220 okulda yarışmayı yaptık. Yarışma sonucunda kazanan okullarımıza çeşitli hediyeler veriyoruz. Toplanılan atık pilleri de okullardan alıp Kocaeli’nde bulunan geri dönüşüm fabrikasına gönderiyoruz. Atık pillerin etrafındaki kalan metallerden geri dönüşüm, içerisindeki malzemelerle de petrol üretimine katkıda bulunuyoruz. Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin (TAP) gönderdiği ödüllerin yanında kendimiz de ödüller ekliyoruz. Okullarımıza özveriyle çalışmalarından dolayı plaket ve hediyelerini veriyoruz" dedi.