ÇEVRE - 05 Temmuz 2025 Cumartesi 11:17

Diyarbakır’da yaylada kalan besicilerin hayvanlarına tankerlerle su taşınıyor

A
A
A
Diyarbakır’da yaylada kalan besicilerin hayvanlarına tankerlerle su taşınıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, göçebeliğin önüne geçmek ve hayvancılığın gelişmesi amacıyla Karacadağ bölgesindeki yaylalarda bulunan hayvanların su ihtiyacını tankerlerle karşılıyor.


Göçebeliğin önüne geçmek, tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla çalışmalarını sürdüren Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, kent genelinde suyu verimli kullanmak için projeler üretmenin yanı sıra Karacadağ bölgesindeki yaylalarda bulunan bir milyona yakın küçük ve büyük baş hayvanın içme suyu ihtiyacını gölet, su kanalları, su tankerleri ve arazözlerle gideriyor.


Ekipler, suyun hiç olmadığı bölgelere su tankerleri ve arasözlerle besicilerin talepleri doğrultusunda hayvanların su ihtiyacını günü birlik karşılıyor. Bu kapsamda ekipler, Bağlar ilçesi Kırkkoyun Mahallesi’ne bağlı Tikme Yaylası’nda on binlerce hayvanın su ihtiyacını su tankerleriyle giderdi.


Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Velat Özer, dünyada ve Türkiye’de iklim değişikliği etkilerinin yaşandığını belirterek, özellikle Diyarbakır’da bu etkilerin daha fazla hissedildiğini kaydetti. Bu kapsamda çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Özer, "Biz Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak Karacadağ bölgesinde hayvancılıkla uğraşan besicilerimize destek olmak için günlük olarak 10 ve 20 tonluk tankerlerle 60-70 ton su veriyoruz. Bilindiği gibi bölge, on binlerce küçükbaş hayvanın bulunduğu bir bölge. Diyarbakır bölgesinin, süt ve süt ürünleri çeşitliliği bu bölgeden sağlanmaktadır. Biz daha önce Karacadağ bölgesinde su depolarını dağıtmıştık ve su atar yapmıştık. Bu su atarlara ve depolara su taşıyarak hayvanların içme suyunu karşılıyoruz. Çınar bölgesinden başlayarak Çermik tarafına kadar Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürlüğümüzü arayan bütün yurttaşlarımızın taleplerini karşılıyoruz" diye konuştu.


Besicilere ve çiftçilere çağrıda bulunan Özer, "Son zamanlarda bölgedeki su bir hayli azaldı. Besiciler ve çiftçilerimiz, sondaj kuyularını açtıklarında özellikle DİSKİ ve Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimlerini haberdar etmeleri gerekir. Bölgedeki suyu doğru temelde kullanmalıyız" diye konuştu.


Tikme Yaylası’nda besicilik yapan Adem Alanbay, yaylada ihtiyaçlarını karşılayacak bir su kaynağının bulunmadığını belirterek, "Ben göçerim. Suyumuz kalmadı. Büyükşehir Belediyesine müracaat ettik. Bugün bize tankerlerle su getirip depolarımızı doldurdular. Su getirmeselerdi yeniden göç etmek zorunda kalacaktık. Bu hizmet için Büyükşehir Belediyesi ve bütün yetkililere teşekkür ediyorum" dedi.


Yaylada berivanlık yapan Halime Alanbay ise hayvancılık yaparak geçimlerini sağladıklarını ifade ederek, "Hayvan besliyoruz. Bizim işimiz budur. Susuz kalmıştık. Allah razı olsun, bize su getirdiler. Belediyeye teşekkür ediyorum. Suyu getirmeselerdi buradan göç etmek zorunda kalacaktık" şeklinde konuştu.



Diyarbakır’da yaylada kalan besicilerin hayvanlarına tankerlerle su taşınıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de gıda denetimleri bayram öncesi sıklaştırıldı Kurban Bayramı öncesinde Mersin’de hal komplekslerinde denetimler sıklaştırıldı. Sabahın erken saatlerinde hale giriş yapan ürünlerden iş yerlerindeki belge ve künye kontrollerine kadar kapsamlı inceleme gerçekleştirildi. Türkiye genelinde olduğu gibi yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Mersin’de de denetimler artırıldı. Ticaret Bakanlığı koordinesinde gerçekleştirilen çalışmalarda, Mersin Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri ile Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri hal komplekslerinde ortak denetim yaptı. Sabahın erken saatlerinde hal giriş kapılarında başlayan denetimlerde, hale giriş yapan ürünlerin sevkiyat süreçleri, künye bilgileri ve faturalandırma evrakları kontrol edildi. Kapı girişlerindeki incelemelerin ardından ekipler hal içerisinde faaliyet gösteren iş yerlerinde de denetim gerçekleştirdi. Ürünlerin mevzuata uygunluğu, izlenebilirliği ve belge kontrollerinin yapıldığı çalışmalarda muhtemel aksaklıklara karşı incelemelerde bulunuldu. "Gıda maddelerini düzene almaya çalışıyoruz" Mersin Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle denetimlerin artırıldığını belirterek, "Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle bakanlığımızın öncülüğünde başlattığımız denetimlerimizi, özellikle gıda maddelerinin yoğun olarak arz edildiği halde denetimlerimizi artırıyoruz. Zaten devam etmekte olan denetimlerimizi 5996 sayılı ve 6585 sayılı kanunların çerçevesinde ilgili denetimlerimizi artırarak halkımızın daha sağlıklı şekilde beslenmesini sağlayan gıda maddelerini düzene almaya çalışıyoruz. Yapılan künye çalışmaları, yani kimlik bilgisi ürünlerin denetleniyor. Onun haricinde faturalandırma bilgileri çalışmaları yapılıyor" dedi. "Turistik tesislerde ve otogarlarda da denetimlerimiz devam edecektir" Denetimlerin yalnızca hallerle sınırlı olmadığını ifade eden Sümer, "Maliye ve Büyükşehir Belediye yetkililerinin de katılımıyla birlikte düzenlediğimiz bu denetimde aksak görülen kişiler ve işletmeler, firmalar hakkında idari işlemler yapılmaktadır. Bu sadece hal ile sınırlı değil ama ağırlıklı olarak hallerde denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Diğer kısımlarda da çalışmalarımız, örneğin turistik tesislerin olduğu alanlarda, otogarlarda ve diğer tesislerde denetimlerimiz devam etmektedir ve devam edecektir" ifadelerini kullandı.
Bursa Yıldırım’da gençlik ve teknoloji buluşması Bursa’da Yıldırım Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 107’nci yıl dönümünü teknoloji ve bilimle harmanlanan özel bir festivalle kutlayacak. Yıldırım Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında 2. Bursa Gençlik ve Teknoloji Festivali’ne ev sahipliği yapacak. "Geleceği Yakala" sloganıyla 16-17 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek festival, gençleri teknoloji ve bilimle buluşturacak. Yıldırım Belediyesi Etkinlik Alanı’nda gerçekleştirilecek festivalde gençler; teknoloji, bilim, spor ve eğlence dolu iki gün yaşayacak. Festival kapsamında; insansız hava araçlarından yazılım teknolojilerine, sanal gerçeklikten geleneksel Türk sporlarına kadar çok sayıda etkinlik düzenlenecek. Gençler ayrıca söyleşiler, yarışmalar ve interaktif deneyim alanlarıyla hem eğlenecek hem de yeni teknolojileri yakından tanıma fırsatı bulacak. Eski milli futbolcu Semih Şentürk festival kapsamında gençlerle söyleşide buluşacak, yazar ve radyocu Ceyhun Yılmaz da stand-up gösterisiyle etkinliğe renk katacak. Gençlerin yanındayız Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, gençlere yönelik projeleri önemsediklerini belirtti. Başkan Yılmaz, "Gençler bizim en büyük gücümüz ve geleceğimizin teminatıdır. Bu düşünceyle ilçemize kütüphaneler, spor tesisleri, gençlik merkezleri kazandırdık. Yıldırım’da sadece fiziki yatırımlar gerçekleştirmiyoruz, aynı zamanda gençlerimizin bilimle, teknolojiyle, sanatla ve sporla iç içe büyümesi için gayret gösteriyoruz. Ülkemizin ve milletimizin yarınlarını şekillendirecek, Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek bir nesil yetişmesine katkı sunmayı hedefliyoruz. Yıldırım’ı gençliğin, bilimin ve teknolojinin merkezi haline getirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Tüm gençlerimizi 16-17 Mayıs tarihleri arasında düzenleyeceğimiz ‘Bursa Gençlik ve Teknoloji Festivali’ne davet ediyorum" dedi.