ASAYİŞ - 20 Temmuz 2024 Cumartesi 09:01

E-devlet sitesini taklit eden çeteye 7 ilde operasyon: 26 şüpheli tutuklandı

A
A
A
E-devlet sitesini taklit eden çeteye 7 ilde operasyon: 26 şüpheli tutuklandı

Diyarbakır merkezli 7 ilde organize suç örgütüne düzenlenen operasyonunda gözaltına alınan 27 şüpheliden 26’sı tutuklandı, çok sayıda materyal ele geçirildi.


İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü, internette sözde e-devlet sitesini taklit ederek, arayüzlerini kopyalayıp işlem yapmak isteyen, vatandaşları tuzağa düşüren siber dolandırıcılar için çalışma başlattı. Ekipler, “Güvenli ödeme” bahanesiyle gönderdikleri link üzerinden sözde kredi bedeli adı altında ödeme yapanları dolandıranları tespit etti.


Polis, organize suç örgütünün, aslının neredeyse aynısı olan siteler kurarak adeta kullanıcıları hipnoz ettiğini, “dijital hipnoz” olarak adlandırılan yöntemle vatandaşları mağdur ettiğini çözdü. Suç örgütünün dijital soygun için sonraki aşamada çağrı merkezinden aradıklarını söyleyerek farklı gerekçelerle mağdurlardan tekrar para yatırmalarını istediğini belirleyip siber takibi yapan ekipler, çetenin internet üzerinden izini sürdü. Kimlik tespitleri yapılan dolandırıcıların adreslerini belirleyen ekipler, teknik takip başlattıktan sonra düğmeye bastı.


7 ilde eş zamanlı operasyon


Ekipler, Diyarbakır merkezli İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay’da organize suç örgütüne “sekte” adlı eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi. Aramalarda; 32 Adet cep telefonu, 12 bilgisayar, 40 simkart, 18 adet banka kartı ve çok sayıda Dijital materyale el konuldu.


26 şüpheli tutuklandı


Operasyonda, 27 şüpheli gözaltına alındı. İfadelerinin ardından adliyeye sevk edilen 27 şüphelinin 26’sı çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine götürüldü.



E-devlet sitesini taklit eden çeteye 7 ilde operasyon: 26 şüpheli tutuklandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Karadeniz’deki tek Zeus tapınağı: Sadece temel taşları kaldı Amasya’da Karadeniz Bölgesi’ndeki tek Zeus tapınağı olan 2 bin 100 yıllık tapınaktan geride sadece temel taşları kaldı. Define avcılarının uğrak noktası haline gelen tapınağın yeniden ayağa kaldırılması için girişimlerin başlatılması değerlendiriliyor. Yassıçal köyünde deniz seviyesinden bin 300 metre yükseklikte Romalıların baş tanrısı Zeus’un adını taşıyan 2 bin 100 yıllık tarihi tapınak bölgenin en hakim tepesinde bulunuyor. Amasya Müzesi tarafından 2006 yılında yapılan 40 günlük kurtarma kazısı sonrası gün yüzüne çıkartılan sikkeler, seramik kalıntıları ve kandiller müzeye taşındı. Sonrasında alanda yeni bir çalışma kayıtlara geçmedi. Tapınak alanı zaman zaman define avcılarının uğrak noktası haline geldi. Bölgedeki tek Zeus tapınağı Romalıların inanışına göre en büyük tanrı olarak bilinen ve askerlerin koruyucusu olduğu kabul edilen Zeus Stretios için yapılan tapınağın Karadeniz Bölgesi’ndeki tek Zeus tapınağı özelliği taşıdığını belirten AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, "Yıkılmış bu tapınağın yeniden onarılması ve insanlarımıza gösterilmesi için bizim de elimizden ne gelirse onu yapmamız lazım" diye konuştu. Turizm Haftası dolayısıyla Amasya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Lokman Hekim Türbesi ile Zeus Tapınağı arasındaki güzergahta düzenlediği yürüyüşe katılanlara tapınağa ilişkin bilgiler verildi.