EĞİTİM - 15 Mart 2024 Cuma 12:12

Görme engelli çocukların “hayallerinin fotoğrafını” çektiler

A
A
A
Görme engelli çocukların “hayallerinin fotoğrafını” çektiler

Diyarbakır Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin 11 öğrencisi, Ali İhsan Aslan Görme Engelliler Ortaokulunda bulunan 11 görme engelli çocuğun hayallerinin önce hikayesini yazdı, daha sonra bu hikayelerin fotoğraflarını çekti.


Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Diyarbakır Sinema Ofisi’nin sponsoru olduğu “Kadrajımda Engel Yok” SADA Projesi görme engelli çocukların hayallerinin fotoğrafını çekmeyi amaçlıyor.


Proje çerçevesinde 6 hafta boyunca eğitim alan 11 öğrenci; temel fotoğrafçılık eğitimi, hikaye ve senaryo yazma eğitimleri aldı. Ali İhsan Aslan Görme Engelliler Ortaokulunda bulunan 11 görme engelli çocukla bir araya gelen öğrenciler, görme engelli öğrencilerin hayallerini yazarak fotoğraf senaryosu haline getirdi. Aralarında uzaya gitmeyi hayal eden Emir, arkadaşlarına piyano çalmayı hayal eden Arda, saat tamir eden Mirzan’ın da aralarında olduğu 11 hikaye canlandırılıp fotoğrafı çekildi.


Proje Koordinatörü Büşra Baran, bu projenin asıl amacı öğrencilerde empati duygusunu güçlendirmek olduğunu söyledi. “Kadrajımda Engel Yok” SADA Projesini yazarken çocukların eğitimlerini sanatla, edebiyatla bütünleştirip uygulamalı ve eğlenceli bir ders oluşturmayı planladıklarını belirten Baran, “Görme engelli çocuklarla bir araya gelmeleri iki taraf içinde inanılmaz derecede farklı bir deneyime dönüştü. Hiç görmeyen bir çocuğun hayalindeki resim fikri çok kıymetliydi. Fakat bunu yine akranları tarafından hayata geçirilsin istedik. Bu sebeple öğrencilerimize öncelikle Temel Fotoğrafçılık Eğitimi verdik. Akabinde hikaye ve senaryo yazma eğitimleri verdik. Bu eğitimi alan 11 öğrencimiz, görme engelli 11 öğrenci ile zaman geçirerek onları anlamaya ve anladığının hikayesini yazmaya başladı. Her hikayeyi senaryolaştırıp fotoğrafını çektik” dedi.


Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Yıldız Özateş ise bu projeyle çok sayıda öğrencinin temel fotoğrafçılık, senaryo ve hikaye eğitim aldığına değinerek, “Birbirinden değerli 11 fotoğrafı canlandırdı. Bu fotoğrafların baskısı yapıldıktan sonra öncelikle bizim okulumuzda sonrasında ise Diyarbakır’daki çok sayıda okulda sergilenmesi sağlanarak çocuklarımızda empati duygusunun daha çok gelişmesine vesile olacağını düşünüyorum. Ayrıca desteklerinden dolayı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Diyarbakır Sinema Ofisine teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.



Görme engelli çocukların “hayallerinin fotoğrafını” çektiler

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Uşak’ta bir köpeği demir sopayla işkence eden şüpheli tutuklandı Uşak’ta sahipsiz bir köpeğe yönelik şiddet görüntülerinin sosyal medyada yayılması üzerine başlatılan soruşturmada gözaltına alınan şüpheli tutuklandı. Olay, Uşak merkeze bağlı Aşağı Karacahisar köyünde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, yaşanan olayda, bir kişinin sahipsiz köpeğe demir çubukla vurduğuna ilişkin görüntüler bazı basın yayın organları ve sosyal medyada kısa sürede yayıldı. Görüntüler üzerine Uşak Valiliği konuya ilişkin soruşturma başlattı. Başlatılan soruşturma kapsamında, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince şüphelinin F.U. olduğu belirlendi. Gözaltına alınan şüpheli jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilerek çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. -Uşak Valiliği konuya ilişkin açıklamada bulundu Uşak Valiliğince konuya ilişkin yapılan açıklamada ise; "Çeşitli basın-yayın organlarında ve sosyal medya platformlarında, Merkez Karacahisar köyünde F.U. isimli şahsın sahipsiz köpeğe demir çubukla vurmak suretiyle eziyet ettiğine dair paylaşımlar yer almaktadır. Valiliğimiz koordinesinde, Uşak iI Jandarma Komutanlığımız derhâl olay yerine intikal etmiş; Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından Uşak Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. maddesinin (a) fıkrası gereğince Doğa Koruma ve Millî Parklar Şube Müdürlüğümüzce şahsa idari para cezası uygulanmıştır." ifadelerine yer verildi.