GENEL - 16 Temmuz 2019 Salı 12:08

Hz. Süleyman Camii’ndeki kutsal sancak, terör olaylarından dolayı Gaziantep’e gönderilmiş

A
A
A
Hz. Süleyman Camii’ndeki kutsal sancak, terör olaylarından dolayı Gaziantep’e gönderilmiş

Diyarbakır’da Hz.

Diyarbakır’da Hz. Süleyman Camii’ndeki sahabe türbelerinin yanı başında bulunan ve Halid Bin Velid’in oğlu Hz. Süleyman komutasındaki İslam ordularını temsil eden kutsal sancağın çalınma ihtimaline karşı koruma amaçlı Gaziantep’teki bir müzeye gönderildiği öğrenildi. Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, söz konusu sancağın terör olayları nedeniyle 2 Ağustos 2012 tarihinde Gaziantep Mevlevihane Vakıf Müzesi’ne teslim edildiğini, Diyarbakır’da Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait müze açılması halinde kentte sergileneceğini söyledi.


Diyarbakır’da Hazreti Süleyman Camii’nde sahabe türbelerinin yanı başında bulunan ve Halid Bin Velid’in oğlu Hz. Süleyman komutasındaki İslam ordularını temsil eden kutsal sancak, terör olayları nedeniyle zarar görmemesi ve çalınabilme ihtimali göz önüne alınarak koruma amaçlı Gaziantep’e gönderildiği iddia edildi. Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, söz konusu sancağın 13 Ağustos 2010 tarihinde başlanan restorasyon çalışmaları sonrası 2 Ağustos 2012 tarihinde Gaziantep Mevlevihane Vakıf Müzesi’ne teslim edildiğini doğruladı.



"Sancak, Gaziantep Mevlevihane Vakıf Müzesi’nde"


Konu ile ilgili İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Evsen, mülkiyeti Sultan Süleyman Vakfı’na ait Hz. Süleyman Camii’nde bulunan teberrükat eşya vasfındaki sancağın, bünyelerindeki uzman elemanlarınca yeniden yapılan tespitte eserin muhafazasının uygun koşullarda ve hırsızlık olaylarına karşı güvenilir olmadıkları kanaatine varıldığını söyledi. Evsen "Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 4 Nisan 2012 tarih ve 7399 sayılı talimatlarına istinaden Bölge Müdürlüğümüze en yakın Gaziantep Mevlevihane Vakıf Müzesi’ne gerekli tedbirler alınarak 2 Ağustos 2012 tarihinde teslim edilmiştir. Mezkur sancak H. 1225-1235 tarihli olup ipek malzemeden dokunmuştur. İddia edildiği gibi Diyarbakır fethinde kullanılan sancak değildir. Bölge Müdürlüğümüze bağlı Vakıf Müzesi açılması halinde, Gaziantep Mevlevihane Vakıf Müzesi’nden teslim alınarak sergilenecektir" dedi.



İngiltere’ye kaçırılan çinilerin getirilmesi için çalışma başlatıldı


2015 yılında bölgede çok ciddi olayların, terör saldırılarının olduğunu belirten Evsen, konuşmasına şöyle devam etti:


"Her şey de bir hayır var diyoruz. İyi ki o dönem Gaziantep’e göndermişiz. Eğer sancak burada olmuş olsaydı, bir çok camimiz harap edildi. Bunların başında Kurşunlu Cami var. Terör olayları sırasından 23 eserimiz zarar gördü orada. Bunların içerisinde camiler, kiliseler, hanlar ve evler çok büyük bir zarar gördü. Bunların hepsinin restorasyonlarını biz gerçekleştirdik ve bitirdik. İyi ki o dönem biz sancağı Gaziantep Mevlevihane Vakıf Müzesi’ne göndermişiz. O dönemde biliyorsunuz Hz. Süleyman Cami içerisinde çok önemli ve paha biçilmez çiniler vardı, o çinilerde hırsızlık olayları sonucunda çalındı ve İngiltere’de bir yerde bulundu. Onların iadesi ile ilgili girişimler başlatıldı. İnşallah onlarda en kısa zamanda gelir ve aynı yerlerine montajı yapılır. Terör olayları güvenlik problemini de beraberinde getiriyor. Bunların korunmasını da sıkıntı haline getiriyor. Genel müdürlüğümüzün aldığı karar en doğru karardı ve biz burada o kararı uyguladık.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabulün ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Hollanda ile 400 yıllık bir geçmişimiz var. Görüşmelerimizde ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu iş birliğini gözden geçirdik. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz derinleşerek güçlenmeye devam ediyor. Hollanda Türkiye’deki en büyük yatırımcı ülke konumunda. İkili ticaretimiz geçtiğimiz sene 13 milyar doları buldu, bu rakamı 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Başbakan’la başta Gazze ve Ukrayna özelinde ortak güvenliğimizi ilgilendiren gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor. Terörle mücadele konusu da istişaremizin en öncelikli başlıklarından birisiydi. Türkiye’nin bölücü terörü ile mücadele noktasında ödediği ağır bedeller ortadadır. Aralarında çocukların, kadınların, sivillerin ve güvenlik güçlerinin olduğu binlerce vatandaşımızı PKK’nın saldırılarında kurban verdik. PKK ve uzantıları başta olmak üzere hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmemesi gerektiğini ifade ettim” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında Washington’da gerçekleştirilecek NATO Genel Sekreteri seçimine ilişkin ise, “Kararımızı stratejik akıl ve hakkaniyet çerçevesinde vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi. “NATO’nun Türkiye’ye ihtiyacı var” Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise, “Türkiye şu anda belirleyici bir rol oynamakta ve bunu yaparken de Gazze’deki durumu çözme çabaları sarf etmekte, aynı zamanda Ukrayna’daki savaşla ilgili de çabaları var. Türkiye jeopolitik bir aktör. Gazze ve Ukrayna dahil tüm konuları detaylı konuştuk. 400 yılı aşan ikili ilişkilerimiz var. NATO Genel Sekreterliği adaylığım söz konusu. Türkiye zorlu bir bölgede. Terörizm var gündeminde maalesef. Bu konuyu da konuştuk. Türkiye NATO için çok önemli bir güç teşkil ediyor. NATO’nun güney kanadının Türkiye’ye ihtiyacı var, Türkiye’nin liderliğine ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.