EKONOMİ - 27 Nisan 2025 Pazar 11:04

İstanbul’daki yoğunluktan kaçıp Diyarbakır’da kurdukları fabrikadan 10 ülkeye ihracat

A
A
A
İstanbul’daki yoğunluktan kaçıp Diyarbakır’da kurdukları fabrikadan 10 ülkeye ihracat

Diyarbakır’da Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) iskele ve inşaat kalıpları üretimi yapılan fabrikadan yaklaşık 10 ülkeye ihracat yapılıyor. Fabrika, İstanbul’dan taşınıp terse göçü sağladı.


Diyarbakır OSB’de bulunan firma, 2021 yılında kuruldu, 2022’nin sonundan itibaren üretime başladı. İskele ve inşaat kalıpları gibi malzemelerin üretimini yapan fabrikadan yaklaşık 10 ülkeye ihracat yapılıyor. Çin’in dibinde olan ve yaklaşık 8 bin kilometre mesafede olan Tataristan’a kadar ihracat yapan firma, hem ülke ekonomisine katkı, hem de kenttin istihdamına katkı sağlıyor.


İstanbul’dan terse göç sağlayan firma, 120 kapasiteli olan istihdamını 200’e çıkartmayı hedefliyor.


Firma sahibi Kamuran Denizci, İHA muhabirine, fabrikanın 2021 yılında kurulduğunu, 2022 yılı sonundan itibaren üretime başladıklarını ve fabrikada iskele ile kalıp üretimi yaptıklarını söyledi. Ürettiklerinin Türkiye ve İtalya, Malta, Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Tataristan, Bulgaristan gibi ülkelere ihracat yaptıklarını belirten Denizci, Tataristan’a 8 bin kilometre mesafede Çin’in dibine kadar ürün sattıklarını kaydetti.


Denizci, sadece ürün değil, projede sattıklarını aktararak, "Çin’in satamadığı yere biz ürün satabildik. Mevcut istihdamımız 120’dir. Hedefimiz bu yılın sonuna kadar 200’ü bulmaktır. Diyarbakır’a katkısından ziyade Türkiye’ye katkısı vardır. Burada çalışanların yüzde 25-30’u Kars’tan, Bitlis’ten, Diyarbakır’dan, Giresun, Tokat, Çanakkale’den, İstanbul’a göç edip, İstanbul’dan Diyarbakır’a göç ettirmişiz. Asıl hedefimiz bunu daha da artırmak. Fabrikada kadın istihdam etmeyi düşünüyoruz" dedi.



"İstanbul, 20 milyon nüfus yaşayacak bir il değildir"


İstanbul’un nefes alınacak durumda olmadığını değerlendiren Denizci, İstanbul’un 20 milyon nüfus yaşayacak bir il olmadığını, en fazla 10 milyon insanın yaşayabileceği bir şehir olması gerektiğini değerlendirdi.


İstanbul’a tatil için, boğazı gezmek, turistik yerleri gezilmesi gerektiğini aktaran Denizci, "Bütün illerimize böyle yatırımlar yapıp geri göçü sağlamamız gerekiyor. Türkiye’nin nüfusunun büyük çoğunluğu İstanbul, İzmir, Ankara’da, Bursa’da, Kocaeli’nde yaşıyor. Bu da ülke için büyük bir risk oluşturmaktadır. Allah korusun bir deprem durumunda Türkiye’nin ekonomisi çökebilir. Bunu neden Türkiye’nin dört bir yanına dağıtmayalım. Diyarbakır’da deprem oldu. Deprem zamanında bir tarafta üretimimize devam ettik. Bir taraftan da depremzedelerimize destek olmaya çalıştık" diye konuştu.



"Marmara bölgesinde bile böyle tesislerin olmadığını fark ettim"


Fabrika Müdürü Tarık Şahin, Diyarbakır’dan böyle bir teklif gelince ilk başta sıcak olmamak kaydıyla bir düşünceye girdiklerini, sonra kabul edip geldiklerini dile getirdi.


Diyarbakır’da böyle bir tesis olacağına ilk başta inanmadığını ifade eden Şahin, "Gelip görünce Marmara bölgesinde bile böyle tesislerin olmadığını fark ettim. İstanbul’un yoğunluğuna alışmışız. Biraz o yoğunluktan uzaklaşmak istedik. Diyarbakır’da muhteşem bir alan var. İnsanlar çok sıcakkanlı. Şu an araba park etmeye bile yer bakmıyorum. Direkt götürüp bırakıyorum. Ama İstanbul’da böyle değil. Ailemizle zaman geçiremiyoruz. Hep trafikte zaman geçiriyoruz. Akşam çıkıyorum 15 dakika sonra evimdeyim. Burada aileme ve kendime zaman ayırma fırsatı buluyorum" şeklinde konuştu.


Fabrikanın Kalite Müdürü Kadir Şahin ise, ailesiyle birlikte buraya taşındığını söyleyerek, "Batı da daha çok trafik sorunumuz var. Dilovası bölgesinde çalışıyordum. Burada evimizin mesafesi 22 kilometre mesafede ve 15 dakika sonra evimizdeyiz. Sokakların dizaynı, özelikle Kayapınar kısmı o kadar güzel dizayn edilmiş ki, şahane, yapanlara çok teşekkür ediyorum. Evimde otururken balkondan baktığımda sanki bilgisayar oyununa bakıyormuşum gibi hissediyorum. O kadar güzel bir memleket" dedi.



İstanbul’daki yoğunluktan kaçıp Diyarbakır’da kurdukları fabrikadan 10 ülkeye ihracat

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Polise çarpıp kaçan şahıs, olay yerine gelince yakayı ele verdi: 1’i polis 2 yaralı Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bir şahıs, araç inceleyen polis memuruna ve bir vatandaşa çarpıp kaçtı. Olaydan yarım saat sonra merak edip olay yerine gelen şahıs, polis ekipleri tarafından gözaltına alınırken, yapılan kontrollerde şahsın 2.83 promil alkollü ve ehliyetsiz olduğu belirlendi. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Germir Mahallesi Hulusi Akar Bulvarı’nda meydana gelen olayda, Serdar T., yönetimindeki 38 ST 608 plakalı otomobille başka bir araçta inceleme yapan polis memuru S.T.’ye ve Ö.B.’ye çarparak, kaçtı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alarak, Serdar T.’yi yakalamak için çalışma başlattı. Sağlık ekipleri de yaptıkları ilk müdahalenin ardından polis memuru S.T. ve Ö.B.’yi ambulansla Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırdı. Olaydan yaklaşık yarım saat sonra merak edip olay yerine gelen Serdar T., polis ekiplerinin dikkatiyle yakalandı. Serdar T. ekipler tarafından gözaltına alınırken, yapılan kontrollerde Serdar T.’nin 2.83 promil alkollü olduğu ve alkol nedeniyle daha önceden 3 kez ehliyetinin alındığı belirlendi. Serdar T.’ye ‘alkollü araç kullanmak’ ve ‘ehliyetsiz araç kullanmak’ suçundan toplamda 37 bin 356 TL idari para cezası yazıldı. Gözaltına alınan Serdar T. işlemler için karakola götürüldü.
Kilis Kilis’in yeni Valisi Ömer Kalaylı oldu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla hazırlanan ve 7 Ocak 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Valiler Kararnamesi ile Kilis Valisi değişti. Kararname kapsamında Kilis Valisi Tahir Şahin, Trabzon Valiliği’ne atanırken, Sarıyer Kaymakamı Ömer Kalaylı Kilis’in yeni Valisi oldu. Kilis Valiliği’ne atanan Ömer Kalaylı kimdir? 1979 yılında Kahramanmaraş’ta doğan Ömer Kalaylı, ilk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş’ta tamamladı. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Kalaylı, 2003 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından açılan kaymakam adaylığı sınavını kazanarak Gaziantep Kaymakam Adayı olarak mülki idare amirliği mesleğine başladı. Adaylık sürecinde Yavuzeli ve Araban Kaymakam Vekilliği görevlerinde bulunan Kalaylı, Ankara TÖMER’de Fransızca dil eğitimi aldı. 25 Eylül 2004 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından bir yıl süreyle Fransa’ya gönderilen Kalaylı, Franche-Comté Üniversitesine bağlı CLA Dil Okulunda Fransızca eğitim gördü. Bu süreçte Paris’te ENA cole Nationale d’Administration bünyesinde düzenlenen ve "Fransa’da Valilik Kurumu, Adem-i Merkeziyet, Yönetimin Modernleşmesi ve Devlet Reformu" konularını kapsayan eğitim programına katıldı. Dönem Kaymakamlık Kursunu üstün başarıyla tamamlayan Ömer Kalaylı, kura ile Gaziantep’in Karkamış ilçesine atanarak yaklaşık 1 buçuk yıl görev yaptı. Daha sonra sırasıyla Diyarbakır’ın Lice ilçesi Kaymakamlığı (2007-2009), Sivas’ın Gürün ilçesi Kaymakamlığı 2009-2013, Sivas Vali Yardımcılığı 2013-2016, Sakarya Akyazı Kaymakamlığı (2016-2018), Uşak Vali Yardımcılığı ve Uşak İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ile Gaziantep Şehitkamil Kaymakamlığı 2019-2022 görevlerinde bulundu. Kalaylı, 21 Aralık 2014 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nca Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenlenen ve Çin’in yönetim sistemi konulu kısa dönem yurt dışı eğitim programına katıldı. İkinci üniversite eğitimini Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Adalet Bölümünde 2016 yılında tamamlayan Kalaylı, aynı üniversitenin Sosyoloji Bölümünden ise 2022 yılında mezun oldu. Evli ve iki çocuk babası olan Ömer Kalaylı, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.