EĞİTİM - 08 Kasım 2018 Perşembe 14:07

DÜ’de Osmanlı’nın kolera hastalığı ile mücadelesi anlatıldı

A
A
A
DÜ’de Osmanlı’nın kolera hastalığı ile mücadelesi anlatıldı

Düzce Üniversitesi Tarih Topluluğu’nun düzenlediği etkinlikte Osmanlı Devleti’nin kolera hastalığı ile mücadelesi anlatıldı.

Düzce Üniversitesi Tarih Topluluğu’nun düzenlediği etkinlikte Osmanlı Devleti’nin kolera hastalığı ile mücadelesi anlatıldı.


"Osmanlı Devleti’ninEmrâz-ı Müstevlî ile Mücadelesi: Kolera Örneği” başlıklı program, Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Düzce Üniversitesi(DÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi İsmail Yaşayanlar’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, dünya tarihinde iz bırakan kolera hastalığının Osmanlı döneminde bırakmış olduğu izlenimlerden söz edildi.



İlk olarak 16. yüzyılda Hindistan’da ortaya çıkan kolera hastalığının, bakteriyel bir hastalık olduğunu söyleyerek en önemli özelliğinin ağız yolu ile kişiden kişiye geçtiğini belirten Yaşayanlar, o dönemde hastalığın Hindistan’daki İngiltere kolonilerinin ticaret amaçlı gemileri ile Asya, Afrika ve Avrupa’ya yayıldığı bilgisini paylaştı. Dünya tarihinde 6 büyük kolera salgını olduğunu ve bunlardan birinin de Osmanlı devletinde gerçekleştiğini ifade eden öğretim üyesi, Osmanlı devletinin kolera ile mücadelesinden örnekler verdi. Yayılan salgın hastalık sebebi ile dönemin padişahı 2. Mahmud’un 1838 yılında karantina teşkilatı kurduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi İsmail Yaşayanlar, Osmanlı devletinin halkı bilinçlendirmeye çalışarak hastalıktan kurtulmayı hedeflediğini de kaydetti.



Hekimlerin; modern sağlık ekipmanları bulunmaması dolayısıyla kendi imkanları ile bu hastalıkla mücadele ettiğini dillendiren Yaşayanlar, iyi beslenme ve ilaç olarak sirkenin kullanımıyla çözümler üretilmeye çalışıldığına işaret etti. Dr. Öğr. Üyesi İsmail Yaşayanlar, özellikle kırsal kesimlerde içme sularının kuyu suyu olması ve bu sulara yeraltı sularından mikroplu suların karışması sebebiyle de hastalığın yaygınlaştığını sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.