EKONOMİ - 08 Kasım 2018 Perşembe 14:48

DÜ’nün ihtisaslaşma alanındaki markalarının lansmanını gerçekleştirdi

A
A
A
DÜ’nün ihtisaslaşma alanındaki markalarının lansmanını gerçekleştirdi

Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün düzenlediği “Nobel İlaç ile Marka Lansmanı” programında ihtisaslaşma alanında belirlediği markaların tanıtımını ve Marka Adı Yarışması’nın ödül törenini gerçekleştirdi.

Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün düzenlediği “Nobel İlaç ile Marka Lansmanı” programında ihtisaslaşma alanında belirlediği markaların tanıtımını ve Marka Adı Yarışması’nın ödül törenini gerçekleştirdi.



Rektörlük Çalıştay Salonu’nda düzenlenen programa Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Nobel İlaç İcra Kurulu Üyesi Ömer Hulki Ocak, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Nobel İlaç temsilcileri, davetli konuklar, akademik ve idari birim yöneticileri ile öğretim üyeleri katıldı. Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün çalışmaları kapsamında “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp” ile “Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazandırılması” alanlarında yürütülen bilimsel çalışmalar sonucunda üretilen ürünlerin yarışma ile özelliklerini, faydalarını ve potansiyellerini ortaya koyan marka adlarını belirledi. Yarışma sonucunda DUlife Düzce Üniversitesi’nin ana markası olarak seçilirken, DUlife çatısı altında kozmetik ürünlerin markası olarak Melenis, bitki ürünlerinin markası Herbynia, arı ürünlerinin markası ise ApideVera olarak belirlendi.



Düzce Üniversitesi markalarının tanıtımının yapıldığı ve yarışmada dereceye girenlere ödüllerinin takdim edildiği programın açılış konuşması yapan Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, ihtisaslaşma sürecinin iki yıldır devam ettiğini belirtti. Uğraş, bu süreçte sağlam bir alt yapı kurduklarına işaret etti. Proje kapsamında çiftçilerle üretim yaptıklarını, klinik çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve şehir dışından yatırımcılar çektiklerini ifade eden Prof. Dr. Uğraş, yapılan çalışmaların daha geniş kitlelere ulaşması ve tanınırlığın artması için de Düzce Üniversitesi’ne ait ürünleri ürettiklerini ve marka oluşturduklarını dile getirdi. DUlife çatısı altında Melenis, Herbynia ve ApideVera markalarını oluşturduklarını söyleyen Uğraş, 40 ürünün de izinlerinin alınarak satışlarının gerçekleştirileceği bilgisini paylaştı.



Programda konuşan Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Açelya B. Gönüllü, Marka Adı Yarışması’nda dereceye girenleri tebrik ederek bu özgün markaların tasarımcısı olma onurunu kendisini veren Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a teşekkür etti. DUlife markasının doğal bir yaşamı vurguladığını ve yaprak formunun seçildiğini belirten Gönüllü, Melenis markasının adını Melen Çayı’ndan aldığını ve yazı formunun su gibi akışkan olduğunu betimledi. Arı ürünleri markası olan ApideVera’nın yazı karakterinin balı ve arıyı çağrıştıracak şekilde sarı renkte ve yumuşak, yuvarlak formda tasarlandığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Açelya B. Gönüllü, Herbynia markasının ise adını antik Bitinia bölgesi ve herbal sözcüklerinden aldığını ve antik dönemi yansıtan karakterler kullanıldığını sözlerine ekledi.



Nobel İlaç İcra Kurulu Üyesi Ömer Hulki Ocak, yaptığı konuşmasında, Değer Üreten Düzce Üniversitesi’ne destek olmalarının kendileri için onurlu bir görev olduğunu ifade etti. Endüstri olarak her zaman Düzce Üniversitesi’nin arkasında olduklarını söyleyen Ömer Hulki Ocak, katma değerli bilimsel çalışmaların üretilmesi kadar onun etkili tanıtımının da yapılması gerektiğini vurguladı.



Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi için gurur verici bir günde bir araya geldiklerini ifade etti. Düzce Üniversitesi’nin ilk markasının DAGEM olduğunu belirten Rektör Çakar, belirlenen 3 yeni markanın da; ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında, çiftçilerin oluşturacağı ham maddelerin, Düzce Üniversitesi’nin yapacağı Ar-Ge faaliyetleriyle birleşerek yatırımcıların üretimiyle hayata geçeceğine dikkat çekti.



Üniversitelerin araştırma ve eğitim dışında farklı rolleri de olduğunun altını çizen Prof. Dr. Çakar, bu rollerden en önemlisini sürdürülebilir kalkınmaya destek olmak şeklinde açıkladı. YÖK ve Kalkınma Bakanlığı’nın başlattığı “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında güzel işler ortaya koyduklarını dile getiren Rektör Çakar, bütçe ve insan kaynağı açısından en çok desteklenen yükseköğretim kurumu olduklarını, bu bütçe ve insan kaynağını çok doğru bir şekilde kullandıklarını sözlerine ekledi.



İhtisaslaşma alanındaki başarıların iyi bir zemine oturduğunu söyleyen Çakar, bu başarıların diğer üniversiteleri de iştahlandıracağını dillendirdi. Bu projenin ülkemiz için çok faydalı olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, bu topraktan çıkan markalarla bölgenin geleceğe güçlü bir şekilde yürüyeceğinin altını çizerek kendilerine destek olan Nobel İlaç yöneticilerine ve Marka Adı Yarışması’na katılanlara teşekkür etti.



Konuşmaların ardından Marka Adı Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. “DUlife” marka adı ile 5 bin TL’lik birincilik ödülünü kazanan Günay Temür’e ödülü Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar tarafından takdim edildi. “Melenis” marka adı ile 3 bin TL’lik ikincilik ödülünün sahibi olan Emre Yücel’e ödülünü Nobel İlaç İcra Kurulu Üyesi Ömer Hulki Ocak takdim ederken, Herbynia marka adıyla Gökhan Durucan ise bin 750’şer TL’lik üçüncülük ödülünü, Düzce TSO Başkanı Tuncay Şahin’in elinden aldı. Düzce TSO Başkanı Tuncay Şahin, ödül törenindeki açıklamasında, birçok projede birlikte yer aldıkları Düzce Üniversitesi’ne destekleri için teşekkür etti.



Dünyada endüstri 4.0 ve yapay zeka gibi birçok önemli çalışmaların gerçekleştirildiğini belirten Tuncay Şahin, Düzce Üniversitesi’nin de çok iyi bir seviyede bulunduğunu ifade etti. ApideVera marka adı ile bir başka üçüncülük derecesi elde eden Fatih Dursun’a ise 1.750’şer TL’lik üçüncülük ödülünü, Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş takdim etti. Düzce Üniversitesi’nin marka lansmanı, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da bal hasadı başladı Adana, zengin bitki örtüsü ve verilen desteklerle bal üretiminde üst sıralardaki yerini koruyor. Kentte yaklaşık 2 bin 470 arıcının 495 bin kovanda bal üretimi yapılmasıyla geçen yıl 12 bin 280 ton bal üretildi. Adana bölgesindeki arıcılar yılın ilk balını da peteklerden sağmaya başladı. İkliminin yanı sıra sahip olduğu zengin doğal ve tarımsal kaynaklı bitki örtüsüyle arıcılıkta öne çıkan Adana, verilen desteklerle bal üretiminde üst sıralardaki yerini koruyor. Kış mevsiminde narenciye bahçelerine, ilkbahar ve yaz başlangıcında ayçiçeği tarlaları civarına yerleştirdikleri kovanlardan bal sağan Adana’daki üreticiler, yaz aylarında ise kovanlarını taşıdıkları Toroslar’daki yaylalarda ve ülkenin diğer yüksek kesimlerindeki florası zengin alanlarda bal hasadı yapıyor. Yılın ilk bal hasadını narenciye balı ile yapan Adanalı arıcıların bal sağımına katılan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Çukurova Bölgesinin Kasım-Mayıs ayları arasında ekolojik koşulları ve florası ile yerel arıcıların yanı sıra kışlatmak için arılarını getiren misafir arıcılar tarafından da tercih edilen bir bölge olduğunu söyledi. Kökçüoğlu, “Ovada narenciye bahçeleri, dağ kesiminde zengin flora ile arıcılıkta önemli bir yerdeyiz. Her yıl yaklaşık 33 ilden 150 bin kovan kış dönemini geçirmek için ilimize geliyor. 495 bin arılı kovan varlığına sahibiz ve 2470 aile geçimini arıcılıktan sağlıyor. Ürettiğimiz 12 bin 280 ton bal ile de Türkiye sıralamasında ikinci durumdayız. Turunçgil ağaçlarımızdan sadece meyve değil bal da topluyoruz. İlk narenciye balı ilimizde hasat edilmeye başladı. Hayırlı olsun.” dedi. İl Müdürü Kökçüoğlu, arıcılara devlet desteğinin her zaman devam ettiğini ifade ederek Adanalı arıcılara 2023 yılı desteği olarak 25 milyon lira ödendiğini söyledi. Kökçüoğlu, “İl Müdürlüğü olarak paydaşlarımızla işbirliği yaparak arıcılarımıza eğitimler veriyoruz, kovan desteği sağlıyoruz, arı hastalıkları ile mücadele için ilaç veriyoruz, kış bakım ve beslemesi için şeker dağıtıyoruz. Bu desteklerimiz önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek.” şeklinde konuştu. Arılı kovandan petekleri alarak bal sağım makinesine koyan İl Müdürü Kökçüoğlu, bal sağımını yaparak yılın ilk bal hasadını gerçekleştirdi. Adanalı arıcılar önümüzdeki günlerde ayçiçeklerinin çiçek açmasıyla ova kesiminde ayçiçeği balını hasat ettikten sonra şehrin yüksek yaylalarına arılarını götürerek son bahara kadar buralarda konaklayacak. (FKE-
Denizli Derneklere beyannamede son gün uyarısı DENİZLİ (İHA) – Derneklerin yılsonu itibariyle faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçları ile ilgili düzenleyecekleri beyannameyi Nisan ayı sonuna kadar vermeleri gerektiği bildirildi. Beyannamelerini zamanında vermeyen derneklerin 8 bin 322 lira ceza ile karşı karşıya kalacakları belirtildi. Konuyla ilgili olarak Denizli Valiliği’nden yapılan açıklamada; “Dernekler 2023 yılına ait beyannamelerini www.siviltoplum.gov.tr internet adresi üzerinden Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) üzerinden kullanıcı adı, şifresini ve parolasını kullanarak doldurmalıdırlar. Elektronik ortamda gönderilen beyanname ve bildirimler ile kağıt ortamında gönderilen beyanname ve bildirimler arasında hukuki sonuçları itibariyle hiçbir fark bulunmamaktadır. Kullanıcı kodu, şifre ve parola kullanmak suretiyle elektronik ortamda doldurulmuş ve onaylanmış beyanname ve bildirimler, dernek tarafından verilmiş beyanname ve bildirimler olarak kabul edilir. Beyanname verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen dernek yöneticileri 8 bin 322 TL idari para cezası ile cezalandırılır. Ayrıca, beyannamenin 7. bölümü doldurulurken derneğin defterlerinin hangi usulde tutulduğu doğru olarak işaretlenmeli ve buna göre ‘gelirler’ ve ‘giderler’ bölümleri bir önceki yılın devreden hesapları da dikkate alınarak doldurulmalıdır. Dernek yöneticilerinin idari para cezaları ile karşı karşıya kalmamaları için 2023 yılı beyannamelerini 30 Nisan 2024 tarihi Salı günü mesai bitimine kadar vermeleri gerekmektedir” denildi. 122 dernek beyanname verecek Yaşanabilecek yoğunluğa dikkat çekilen açıklamada; “Ancak yıllık beyannamelerin gerek kağıt ortamında, gerekse DERBİS üzerinden Nisan ayının son günlerinde verilmesi, Türkiye genelinde 122 bin derneğin olduğu düşünüldüğünde internet sistemi üzerinde bir yoğunluk yaşanmasına ve DERBİS sisteminin tıkanmasına sebebiyet vermekte, ayrıca Valilik ve Kaymakamlıklarda yoğunluğa neden olmakta ve beyannamenin kontrol edilerek alınmasından dolayı Beyannameyi veren dernek yöneticileri açısından zaman kaybına neden olmaktadır. Dolayısıyla beyanname verme konusunda dernek yöneticilerinin son günü beklemeden, yukarıdaki işlemleri süratle yapmaları gerek idare, gerekse dernekler açısından ciddi rahatlıklar sağlayacaktır” ifadelerine yer verildi.