SAĞLIK - 08 Kasım 2018 Perşembe 15:39

Dr. Akbaş; ’’Türkiye’de 100 bin kişi organ nakli bekliyor’’

A
A
A
Dr. Akbaş; ’’Türkiye’de 100 bin kişi organ nakli bekliyor’’

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Türkay Akbaş, Türkiye’de 100 bin kişinin organ nakli için sırada beklediğini söyledi.


Organ bağışına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan “Organ ve Doku Bağışı Haftası” dolayısıyla Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Türkay Akbaş, açıklamalarda bulundu.


Günümüzde çok sayıda hastanın hayatını sürdürebilmek için doku ve organ bağışı beklediğine dikkat çekerek açıklamasına başlayan Dr. Öğr. Üyesi Akbaş, bir kişinin bile organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebileceğinin altını çizdi.


Organ bağışını; hayati öneme sahip organları işlev göremez duruma gelmiş hastalara, başka bir canlıdan veya beyin ölümü tanısı konulan kişilerden alınan sağlıklı organın nakledilerek tedavi edilmesi olarak tanımlayan Akbaş, “Kesin rakamı bilmemekle beraber Türkiye’de yaklaşık 100 bin kişi organ nakli için sırada beklemektedir” şeklinde konuştu.



“Organ bağışının dinen uygun olduğu yönünde Diyanet’in onayı bulunmaktadır”


Son yıllarda hem ülkemizde hem de dünyada farkındalık yaratılan bir konu olsa da organ bağışına karşı ön yargıların devam ettiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Akbaş; “Organ bağışı ve nakli devlet kontrolündedir ve organ alma ya da satmanın katı cezai yaptırımları mevcuttur. Bir diğer yanlış bilgi de dini boyutudur. Ölen kişinin yakınları, organları bağışlayarak günah işlemiş olabileceklerini düşünmektedir. Organ bağışının dinen uygun olduğu yönünde Diyanetin onayı bulunmaktadır. Beyin ölümü tanımlanan kişiler dinen ve tıbben ölüdürler. Beyin ölümü gerçekleşenin organlarını bağışlayan aileler, umutla organ bekleyen diğer hastalara yeni bir yaşama şansı sunduklarını unutmamalıdırlar” diye konuştu. Akbaş, organları alınan kişilerin vücut görüntüsünün bozulduğu yönündeki algının da doğru olmadığının ve vücut bütünlüğü korunmuş bir şekilde aileye teslim edildiğinin altını çizdi.


18 yaşını dolduran, akli ve ruhi dengesi yerinde olan herkesin başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar ile kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabildiğini söyleyen Akbaş, bunun için hastanelerde görevlendirilen Organ Nakil Koordinatörlerine, İl Sağlık Müdürlükleri’ne ve Toplum Sağlık Merkezleri’ne başvurmanın yeterli olacağını da sözlerine ekledi.



“Toplum bilinçlendikçe Organ Bağışına yaklaşım da daha olumlu olacaktır”


Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde de beyin ölümü tanısı koyularak hastalardan organ alımı sağlanabildiğini belirten Türkay Akbaş; “Hastanemizde bugüne kadar yaklaşık 20 kişiye beyin ölümü tanısı konuldu ve yaklaşık yüzde 30’unun organları başka kişilere hayat verdi” ifadelerini kullandı.


Organ ve Doku Bağışı Haftası’nın toplumsal bilinç oluşturulmak ve yanlış bilgileri gidermek adına farkındalık oluşturduğunu belirten Akbaş, “Organ bağışı konusunda yeterli ve doğru bilginin aktarılması çok önemlidir. Toplum bilinçlendikçe organ bağışına yaklaşım da daha olumlu olacaktır. Bu nedenle organ bağışının önemi küçük yaşlardan itibaren eğitim kanalıyla topluma anlatılmalıdır. Hepimizin bir gün bir organa ihtiyacımız olabileceği bilinciyle organ bağışına gereken desteği vermeliyiz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Trendyol Süper Lig: Alanyaspor: 3 - İstanbulspor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Alanyaspor, sahasında İstanbulspor ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısını ev sahibi ekibin 3-0 üstünlüğü ile tamamladı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 2. dakikada sol kanattan gelişen atakta Balkovec’in ortasında savunmadan seken topa Oğuz Aydın’ın sert vuruşunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 1-0 8. dakikada Hadergjonaj’ın pasıyla hareketlenen Janvier’in ceza saha dışından yerden şutunda top filelerle buluştu. 2-0 28. dakikada ceza sahası içinde Janvier’in şutunda savunmaya da çarpan top kaleci Arda’nın üzerinden ağlara gitti. 3-0 34. dakikada Jackson’ın şutu direkten oyun alanına geri döndü. Hakemler: Muhammet Ali Metoğlu, Hüseyin Aylak, Anıl Usta Alanyaspor: Ertuğrul, Hadergjonaj, Furkan, Aliti, Balkovec, Richard, Janvier, Oğuz Aydın, Efecan Karaca, Yusuf Özdemir, Ahmed Hassan Yedekler: Yusuf Karagöz, Lima, Fer, Novais, Sisto, Fatih Aksoy, Augusto, Eduardo, Anderson, Yunus Bahadır Teknik Direktör: Fatih Tekke İstanbulspor: Alp Arda, Sambissa, Mehmet Yeşil, Deli, Okan Erdoğan, Ali Yaşar, Mamadou, Vefa Temel, Duhaney, Jachson, Emir Kaan Gültekin Yedekler: Murat Eser, Mücahit Serbest, Emir Vuruşaner, Özcan Şahan, Yasin Polat, Tunahan Şamdanlı, Demir Mermerci, Baran Vardar, Traore, Eren Arda Şan Teknik Direktör: Osman Zeki Korkmaz Goller: Oğuz Aydın (dk. 2), Janvier (dk. 8 ve 28) (Alanyaspor) Sarı kart: Furkan Bayır (Alanyaspor)
İstanbul Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor:1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Pendikspor, Kayserispor’u konuk ediyor. Mücadelenin ilk yarısı 1-1 berabere sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 7. dakikada pasla kullanılan serbest vuruşta Musamba’nın ceza sahası içine yaptığı ortada Thiam’ın kafa vuruşunu sonrasında Murat Akça’nın indirdiği topu altıpas çizgisinin sağ tarafında alan N’diaye’nin vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-0 20. dakikada N’diaye’nin kaptırdığı topta ceza yayı sağ tarafından topla birlikte ceza sahasına giren Nazon’nın sağ çaprazdan yaptığı vuruşta meşin yuvarlak yandan dışarı gitti. 31. dakikada sağ kanattan Erdem Özgenç’in ortasında altıpas çizgisi üzerinde Umut Nayir’in yaptığı kafa vuruşunda meşin yuvarlak kalenin üzerinden dışarı çıktı. 45+2. dakikada sağ taraftan Cardoso’nun kullandığı kornerde arka direkte iyi yükselen Boa Morte’nin kafa vuruşunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 1-1 Hakemler: Zorbay Küçük, Mehmet Kısal, Mehmet Akıncık Pendikspor: Burak Öğür, Erdem Özgenç, Alpaslan Öztürk, Murat Akça, Sequeira, Gökcan Kaya, N’diaye, Lusamba, Halil Akbunar, Thiam, Umut Nayir Yedekler: Muhammed Hakan Tavukçu, Emre Taşdemir, Kappel, Çekiçi, Rassoul, Diaby, Welinton, Efe Sayhan, Eze, Erencan Yardımcı Teknik Direktör: İbrahim Üzülmez Kayserispor: Bilal Bayazit, Gökhan Sazdağı, Kolovetsios, Arif Kocaman, Hasan Ali Kaldırım, Bourabia, Shukurov, Cardoso, Boa Morte, Ramazan Civelek, Nazon Yedekler: Onurcan Piri, Attamah, Kartal Yılmaz, Bahoken, Muhammed Arıkan, Mehmet Eray Özbek, Mane, Baran Gezek, Ackah, Talha Sarıarslan Teknik Direktör: Burak Yılmaz Goller: N’diaye (dk. 7) (Pendikspor), Boa Morte (dk. 45+2) (Kayserispor) Sarı kart: Bourabia (Kayserispor)