GENEL - 22 Mart 2019 Cuma 13:29

Yalman, "Kaplıcaların kullanımı hakkında bilinenlerin çoğu yanlış"

A
A
A
Yalman, "Kaplıcaların kullanımı hakkında bilinenlerin çoğu yanlış"

Arş.

Arş. Gör. Fuat Yalman, pek çok tesisin su sıcaklığını 45-50 derece aralığında kullandığını, bunun sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını vurguladı.


Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından düzenlenen Konferanslar Serisi’nin (OFKS) 40. sayısında “Türkiye’nin Termal Turizm ve Kaplıca Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesi” çalışma katılımcılara anlatıldı. Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Fuat Yalman’ın sunum yaptığı etkinliğe; Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Necmi Aksoy ve Doç. Dr. Engin Eroğlu, öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz katıldı.


Sağlık uygulamalarında ve turizmde ülkemizdeki kaplıcaların kullanımı hakkında katılımcıları bilgilendiren Arş. Gör. Fuat Yalman, kaplıcaların kullanımı hakkında bilinenlerin çoğunun yanlış olduğuna dikkat çekti. Kaplıca tesislerini, “Doğal (toprak, yeraltı ve deniz kaynaklı mineralli sular, gazlar, peloidler) su veya termominarelli su ortamlarının halkın hizmetine sunulduğu tesisler” şeklinde tanımlayan Yalman, kaplıca tedavisini ise; “Doğal tedavi unsurlarının yöredeki iklim olanakları ve gerekli görülen diğer tedaviler ile birlikte kür tarzında uygulandığı bir tedavi sistemi” olarak tanımladı.


Termal-Kaplıca suyunun tedavi amaçlı kullanılabilmesi için; FTR kliniği, tam zamanlı uzman hekim (FTR uzmanı), tam zamanlı fizyoterapist ve diğer yardımcı sağlık personelinin ve yaşlı bakım biriminin olması gerektiğini vurgulayan öğretim üyesi Yalman, kaplıcalarda kullanılan termal su sıcaklığının da 36-42 derce civarında olması gerektiğinin altını çizdi. Termal su ile sonradan ısıtılan su kullanımı neticesinde aynı sonucun elde edilemeyeceğini, sonradan ısıtılmış suların mineral katılmış sular olup, bu suların şifa özelliğinin bulunmadığını dile getiren Arş. Gör. Fuat Yalman, pek çok tesisin su sıcaklığını 45-50 derece aralığında kullandığını, bunun sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını vurguladı.



“Kaplıca suyu içerisinde 20 dakikadan fazla durulmamalı”


Termal suyun kullanımı ile ilgili tavsiyelerde de bulunan Fuat Yalman, kaplıca suyu içerisinde ortalama kalış süresinin 15-20 dakika olması gerektiğini, günde bir veya iki kere kaplıca suyuna girilebileceğini; ancak aynı zamanda iki kere kaplıca suyuna girilmemesi gerektiğini katılımcılarla paylaştı. Kaplıca suyuna girerken aç veya tok olunmaması, hafif bir yemekten 1 veya 1,5 saat sonra girilmesi gerektiğini dile getiren Fuat Yalman, “Termal havuz içinde hareket edilmemeli, dik veya oturur pozisyonda durulmalıdır. Kişi kaplıca kullanımından sonra mutlaka iyice kurulanmalı ve 20 dakika dinlenmelidir. 7o yaş üstü kişiler doktor kontrolü olmadan kaplıcayı kullanmamalıdır” şeklinde uyarılarda bulundu.


Her kaplıcanın farklı özellikleri olduğunu ve bunun için de, kaplıcaların hangi hastalıklara iyi geldiği araştırılıp ona göre kullanılması gerektiğinin altını çizen Arş. Gör. Fuat Yalman, Sağlık Bakanlığından onaylı kaplıcaların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak sunumunu sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.