GENEL - 26 Temmuz 2020 Pazar 11:45

Bu yöntemle bir kişi yardım almadan kurbanlık hayvanı yere yatırabiliyor

A
A
A
Bu yöntemle bir kişi yardım almadan kurbanlık hayvanı yere yatırabiliyor

DÜZCE (İHA) – Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, hayvan pazarına giderek vatandaşlara kurbanlık hayvanı yere yatırma yöntemlerini anlattı.

DÜZCE (İHA) – Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, hayvan pazarına giderek vatandaşlara kurbanlık hayvanı yere yatırma yöntemlerini anlattı. Karanfil, korona virüs nedeniyle kurban kesimi sırasında sosyal mesafeyi korumak isteyenlerin ’rölef’ taktiği ile kurbanlık hayvanı tek başına yere yatırabileceğini söyledi.


Korona virüsten korunmak isteyenler, ’rölef’ taktiği ile kurbanlık hayvanı yere tek başına yatırabiliyor. Kurban pazarını ziyaret ederek vatandaşlara kurbanlıkların yere yatırılma yöntemlerini anlatan Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, ’rölef’ tekniği ile kilolarca büyüklüğündeki hayvanı bir kişinin yardım almadan yere yatırabileceğini belirtti. Vatandaşlara uygulamalı olarak kurbanlık hayvanı yere yatırmanın püf noktalarını anlatan Karanfil, ’rölef’ tekniği ile hayvanın etinin lezzetini kaybetmeyeceğini belirtti. Kolayca yüzlerce kiloluk kurbanlıkların yere serilebileceğini gören vatandaşlar ise şaşkınlıklarını gizleyemedi.


Yöntemin inceliklerini anlatan Karanfil, “Biz burada hayvanımızın hem hayvan refahını korumak adına yatırırken ufalanmaması, devamında da etin kaliteli çıkması açısından gösterdiğimiz bir yatırma tekniği. Buna rölef tekniği deniyor. Bu teknikte ana mantık hayvanın zaptı rap dediğimiz bağlandığını hissettirip, efor vermeden yatırmayı sağlamak. O hissi kendisine vererek yatırıyoruz. Bu teknikle öncelikle hayvanımızı sabit bir noktaya bağlıyoruz. Başını sabitleştiriyoruz. Devamında hayvanımızın büyüklüğüne göre 6 ya da 7 metre uzunluğunda sağlam tek parça bir ipimizin olması yeterli. Birinci düğümümüzü biz boynuzlardan bağlıyoruz. 3 tane halka oluşturuyoruz vücutta. Birincisi boynuzları sabitledikten sonra boyundan bir halka, ikincisi göğüsten bir halka üçüncüsü karından bir halka. Bu halkları geçirdikten sonra sabit kalan ipimizin ucunu arkadan yavaş yavaş çekmesi ile hayvanın bir anlamda yatma hissi doğuraraktan kastırması yeterli olacaktır. Hayvan hırpalanmadan kendisi beyninde uyanacağı yatma hissi ile oturacaktır. Bundan sonra ki kesme işlemlerine başlanabilir. Bu tekniğin bize faydası var. Birincisi hayvanı hırpalamıyoruz. Et kaliteli çıkıyor ve hayvanın refahını da sıkıntıya sokmuyoruz. Zedelemiyoruz hırpalamıyoruz üzmüyoruz. İkincisi de korona virüs süreci yaşıyoruz. Dünya bununla uğraşıyor. Normal şartlar altında bir kurbanlığı keserken vatandaşlarımız, 8-10 kişi mesafeyi koruyamadan bu hayvan ile uğraşacaklarına bulaş riskini yükselteceklerdir. Bu teknik ile bulaş riskide ortadan kalkmış olacak. Bir hayvanı bir kişi tek başına 6 metrelik bir ip ile yatırabilir hale gelecek. Bundan sonraki kesim işlemlerinde tedbirleri almak daha kolay olacak. Korona virüs sürecinde biz vatandaşlarımızı tekrar tekrar uyarmak istiyoruz. İbadetlerimizi yapacağız ama mesafe maske bunların tedbirlerini elden bırakmayacağız ve uyacağız” dedi.



"Bu uygulamayı ben de yapacağım"


Tekniği ilk defa izlediğini ve tekniği kendisinin de deneyeceğini ifade eden Naci Dana isimli vatandaş, “Teknik çok güzeldi. Bu tekniği ilk defa görüyoruz. Bu uygulamayı ben de yapacağım. Bacaklarını bağlıyorduk, sonra kafasını bağlıyorduk. Hayvanı ayaklarından çekip düşürüyorduk. O çok zahmetli oluyordu. Bu teknik benim hoşuma gitti. Bu teknik ile hayvanı keseceğim” diye konuştu.


Şerif Ali Karanfil teknikler ile ilgili kısa bilgi verdikten sonra hayvan pazarında kurban satıcılarına rölef yatırma tekniğini uygulamalı bir şekilde gösterdi. Bağlanan hayvan birkaç saniye içinde kendi kendine yere yattı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin Valisi Pehlivan: "2024 yılı başından bu yana 8 bin 242 kişi işe yerleştirilmiştir" Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, İŞKUR çalışma ve faaliyetlerine ilişkin, bu yıl nisan ayı itibariyle 8 bin 242 kişinin işe yerleştirildiğini söyledi. Vali Pehlivan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın başkanlığında Video Konferans Sistemi (VKS) yoluyla gerçekleştirilen 2024 Nisan dönemi İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu (İİMEK) Toplantısı’na katıldı. Bakan Işıkhan’ın kurullara hitabının ardından Vali Pehlivan başkanlığında Mersin İl İstihdam ve Mesleki Eğitim toplantısı, gündem maddeleri doğrultusunda gerçekleştirildi. İlin iş gücünü, istihdam ve mesleki eğitim ihtiyacını tespit etmek, mesleki ve teknik eğitim, okul ve kurumları ile işletmelerde yapılacak mesleki eğitim ve istihdam konularında etkinlik ve verimliliği arttırmak, yerel düzeyde politikalar oluşturmak, plan yapmak ve kararlar almak amacıyla yapılan toplantıda; İİMEK’in etkinleştirilmesi, İş Gücü Araştırma Raporu, Yüzyılın Kadın İstihdamı İş Pozitif Programı Protokolü, Engelsiz Kariyer Günü düzenlenmesi, Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği, il genelindeki okul ve kurumlar bünyesinde verilen eğitimler hakkında değerlendirme ve bilgi alışverişinde bulunuldu. Vali Pehlivan, toplantıda İŞKUR’un 2024 yılı çalışma ve faaliyetlerine ilişkin şu bilgileri paylaştı: "2024 yılında İşbaşı Eğitimi Programı (İEP) kapsamında 115 program açılmış, 93 erkek, 102 kadın olmak üzere 195 kişi faydalanmaktadır. Toplum Yararına Programlar (TYP) çerçevesinde 35 program açılmış, bin 324 erkek, 3 bin 736 kadın olmak üzere toplam 5 bin 60 kişi programdan faydalanmaktadır. 2024 yılı başından bu yana, nisan ayı itibariyle 8 bin 242 kişi işe yerleştirilmiştir. Hedef yıl sonuna kadar 32 bin istihdama ulaşmaktır." Toplantıya, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Yılmaz, İl müdürleri, oda, birlik, dernek, kooperatif ve OSB’lerin temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Gaziantep Uzak Doğululardan Gaziantep’e yoğun ilgi Güney Kore’den Gaziantep’e gelen yabancı turistler, kentin tarihi ve kültürel mirasına yoğun ilgi gösterdi. Tarihiyle ve kültürüyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Gaziantep’e bu kez Uzak Doğulu turistler akın etti. Havaların ısınmasıyla kente akın eden yabancı turistler, Gaziantep’in tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetmek amacıyla geldiklerini söyledi. Yöresel lezzetleri tatma fırsatı da bulan turistler, Antep mutfağının eşsiz lezzetlerini deneyimledi. Kore’den gelen turistlerin Gaziantep’i tercih etmeleri, şehrin kültürel çeşitliliğine olan ilgiyi bir kez daha gösterdi. “Gaziantep çok sıra dışı bir şehir” Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Gaziantep’in sıra dışı bir şehir olduğunu söyleyen profesyonel turist rehberi Yılmaz Yıldız, “Misafirlerimiz Kore’den Türkiye’ye geldiler. Önce İstanbul’da misafirlerimizi karşıladık. Daha sonra Ağrı’ya gidip Doğubeyazıt’ı ve Doğu Anadolu’da bulunan illeri gezdik. Şimdi de Gaziantep’i geziyoruz. Gaziantep çok sıra dışı bir şehir. Enerjisi yüksek bir şehir. Tarihiyle, kültürüyle çok zengin bir şehir. Turistlerde çok beğenmişlerdi. Onlarla birebir konuşmalarımızda memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Gezdiğimiz şehirler içerisinde Gaziantep mutfağının en önde gelen mutfaklar arasında olduğunu söyleyebilirim. Gaziantep’te kale ve tarihi yerleri gezdirdik. Gezinin bugün son günü ve Gaziantep ile kapanış yapalım dedik” diye konuştu.