ÇEVRE - 02 Ağustos 2020 Pazar 09:10

Tuzaklanan oltaya takılan balıkçıl kuşu hayata döndürüldü

A
A
A
Tuzaklanan oltaya takılan balıkçıl kuşu hayata döndürüldü

DÜZCE (İHA) – Düzce’nin Cumayeri ilçesinden geçen Büyük Melen Deresi yakınlarında bir balıkçıl kuşunun can çekiştiğini gören vatandaşlar, kuşu veteriner hekime götürdü.

DÜZCE (İHA) – Düzce’nin Cumayeri ilçesinden geçen Büyük Melen Deresi yakınlarında bir balıkçıl kuşunun can çekiştiğini gören vatandaşlar, kuşu veteriner hekime götürdü. Yapılan kontrollerde kuşun midesinde balık kancası tespit edildi. Yapılan operasyon ile balıkçıl kuşu hayata döndürülerek doğaya salındı.


Düzce’nin Cumayeri ilçesine bağlı Yukarı Avlayan köyü yakınlarından geçen Büyük Melen Çayı yakınlarında vatandaşlar balıkçıl kuşunun can çektiğini görünce yanına gittiklerinde, ağzında misine olduğunu fark etti. Erdi Şahin ve Ünal Yıldız hemen kuşu bulunduğu yerden alarak Cumayeri’nde bulunan veteriner hekim Şerif Ali Karanfil’in yanına getirdi. Veteriner hekim Karanfil, balıkçıl kuşunun Büyük Melen Deresi üzerinde balıkçılar tarafından tuzaklanan oltalardan birinin ucundaki balığı yemesinin ardından iç organlarına kancanın gittiğini tespit etti. Yapılan operasyon neticesinde midesinde yer alan olta kancası çıkartıldı. Yaklaşık 30 santim uzunluğundaki misine ile birlikte çıkartılan olta kancasının ardından balıkçıl kuşu son kontrollerinin yapılması sonrası doğaya salındı.


Tabiatın sadece avcıların olmadığını dile getiren Düzce Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Şerif Ali Karanfil, tabiatın büyün canlıların olduğunu, avcıların da buna saygılı olmaları gerektiğini belirtti. Karanfil, “Erdi Şahin ve Ünal Yıldız balıkçıl kuşunun ağzında misina görünce hayatının zorda olduğunu düşünerek bize getiriyorlar. Biz de yaptığımız tespitlerde tuzak olarak balık avlama amaçlı Melen Çayı’na bırakılmış oltanın misinası ile birlikte kancasını yani oltanın kendisini balık ile birlikte yutulması sonucu balıkçıl kuşumuzun hayatını riske edecek şekilde iç organlarına yerleştiğini tespit ettik. Duyarlı vatandaşlarımız onu hayata döndürmek ile ilgili gösterdiği bu hassasiyete biz de cevap verelim dedik. Balıkçıl kuşumuza bir ameliyat gerçekleştirdik. Şu anda gayet iyi durumda. Bizim burada vermek istediğimiz mesaj şu özellikle avcılarımıza söylemek istiyorum. Avcılarımızın kopan oltalarının tespitini yapsınlar ve alsınlar. Bunlar doğaya zarar veriyor, hayvanlara zarar veriyor. Su canlılarına zarar veriyor. Tuzak olarak da olta bırakmasınlar. Çünkü oltanın ucundaki kancalara takılan balıkları bu balıkçıl kuşları yiyor. Bu kuşların hayatını riske atılıyor. Şu andaki örnekte görüyoruz. Bunları yapmasınlar. Tabiata saygılı olsunlar. Tabiat sadece insanoğlunun değil, avcıların değil, bütün canlılarındır” diye konuştu.


Balıkçıl kuşu tedavisinin ardından doğaya salındı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.