GENEL - 16 Eylül 2019 Pazartesi 15:09

Düzce’de yılın ahisi 57 yıllık berber oldu

A
A
A
Düzce’de yılın ahisi 57 yıllık berber oldu

DÜZCE(İHA) – Bu yıl 15.

DÜZCE(İHA) – Bu yıl 15.’si düzenlenen Ahilik Haftası etkinlikleri Cedidiye Camii önünden Anıtpark’a kortej yürüyüşü ile başladı.


Sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu kökleri çok eskilere dayanan bir gelenek olan Ahilik Haftası etkinlikleri Cedidiye Camisi önünden başlayarak Anıtpark Meydanına kadar Düzce Belediyesi mehter takımının da eşlik ettiği yürüyüşle başladı.


Yürüyüşe; Vali Yardımcısı Cemal Demiryürek, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hüdaver Gösterişli, Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Kayıkçı, kurum müdürleri, esnaf odası başkanları ile üyeleri ve vatandaşlar katıldı.


Anıtpark’taki program Atatürk Anıtına çelenk sunulması ile başladı. Ardından ise protokol konuşmaları yapıldı.



“Bir olursak tok oluruz”


Vali Yardımcısı Cemal Demiryürek ahiliğin kardeşlik teşkilatı olduğunu belirterek “Ahilik günümüzde esnafımıza yol gösteren fikir ve hareket kaynağıdır. Ahilik bir kardeşlik teşkilatıdır. Kardeşliğin gereği de paylaşmaktır. Zor durumda birbirine destek olmaktır. Ahilik yalnızca bir meslek örgütü dayanışması değil, aynı zamanda toplumsal sorumluluğu olan bir yapıdır. Devletimizin ekonomik sorunlar yaşamaya başladığı şu dönemlerde fırsat kollayan değil, omuz veren esnaflara ihtiyaç vardır. Bir olursak tok oluruz, bölünürsek yok oluruz” dedi.



“Ahilik akılcılık ve çağdaşlıktır”


DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, ahiliğin ekonominin temellerini oluşturan sosyal bir model olduğuna dikkat çekerek “İl genelinde 26 meslek odamız, bir şubemiz ile konuşlanmış bulunmaktayız. Çalışanlar ve aileler de dikkate alındığında yaklaşık 60 bin kişiyi temsil eden Düzce’nin en büyük sivil toplum kuruluşu niteliğindeyiz. Mesuliyetlerimiz ağır. Bizim kültürümüzde esnaf sadece alan satan ticaret yapan kişi değildir. Esnaf semtimizin ağabeyidir. Esnaf adaletin teminatıdır. Toplumumuzun her zamankinden fazla akla, bilime, çalışmaya ve ahlaka ihtiyacı vardır. Ahilik din, dil, ırk ayrımı gözetmeden, herkesi eşit gören, böylece milli bütünlüğü ve ekonominin temellerini oluşturan sosyal bir modeldir. Ahilik akılcılıktır, çağdaşlıktır. Usta, kalfa, çırak ilişkilerinin devamını sağlayabilmek amacıyla okullarda mesleki özellikleri taşıyan çocuklarımızı mutlaka meslek liselerimize yönlendirmeliyiz. Meslek liseleri en üst düzeyde desteklenmeli. Biz vatanımız ve milletimiz için canımızı seve seve verebileceğimizi ispat etmiş bir teşkilatız. Çalışmak ibadettir” diye konuştu.



“Ahilik kültürüne sahip çıkılmalı”


Ticaret İl Müdürü Çiğdem Acar, Ahilik kültürüne sahip çıkılması ve çağın gereklerine uygun hale getirilmesi gerektiğini belirterek “Ahi kelimesi kardeş anlamına gelmektedir. Ahiler ortak bir keseden para harcar, ortak sofrada yemek yerlerdi. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da kurulan, sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı amaçlayan, dini, sosyal ve toplumsal yönü olan bir esnaf teşkilatıdır. Toplumsal kimliğimiz açısından sürekli sahip çıkmamız gereken çok önemli bir kültürümüzdür. Ahilik kültürünü çağımız şartlarına uygun hale getirip yaşatmak ise üzerimize düşen en önemli görevlerden biridir. İnsana saygıyı ve sevgiyi işleyen ahilik kültürü, haksız rekabeti ortadan kaldıran, kaliteli üretimi benimseyen ve teşvik eden bir yapıdır. Sanayi ve ticarette doğruluk ve dürüstlükten ödün vermeden birbirimizle kucaklaşmalıyız. Ahilik geleneğine göre bir ahi eli açık ve yardımsever olmalıdır. Dilini yalan, gıybet ve iftiradan bağlamalıdır. Bize düşen de bu kültürü yaşatmak ve sahip çıkmaktır” dedi.


Konuşmaların ardından DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı tarafından yılın Ahisi Orhan Demir’e Ahilik Kaftanı giydirildi. Demir’in 57 yıldır aralıksız berberlik mesleğini sürdürdüğü öğrenildi. Yılın Kalfası Aybüke Yiğit ve yılın Çırağı Melih Özçiçek’te ödüllendirildi. Ödüller Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı tarafından takdim edildi.


Ardından ebediyete intikal eden esnaf ve sanatkârların ruhuna dua okundu. Ahilik Haftası Kutlamaları, esnaflar tarafından Anıtpark’a kurulan standın gezilmesi ve Ahi pilavı dağıtımı ile son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Metin Öztürk: “Hedefimiz 105 puan ile şampiyon olmak” Galatasaray İkinci Başkanı Metin Öztürk, Y. Adana Demirspor galibiyetinin ardından yaptığı açıklamada, “Hedefimiz tüm takımları yenerek 105 puan ile şampiyon olmak" dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Galatasaray, deplasmanda Adana Demirspor’u 3-0 mağlup etti. Maçın ardından sarı-kırmızılı takımın ikinci başkanı Metin Öztürk, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Galatasaray’ın 15 maç üst üste kazanarak bir rekora imza ettiğini belirten Öztürk, “Tabii ki rekorlar kıymetli ama bizim yolculuğumuz belli, 24. şampiyonluk için gidiyoruz. Önümüzdeki yıl Dursun Özbek Başkanımızın liderliğinde tekrar şampiyon olup 5. yıldızı takacağız. Bu tabii bir hedef. Neticede 19 kıymetli rakibimiz ile oynuyoruz” şeklinde konuştu. “12 puan daha var” 4 maçları daha olduğuna dikkat çeken Öztürk, "4 tane daha maçımız var. Demek ki 12 puan daha var. Yani hiçbir şey garanti değil. Oynayacağımız rakipler arasında küme düşme hattında olanlar var. Bizim gibi şampiyonluk yolumda yarıştığımız Fenerbahçe de var. Bir takımla oynadığınız performans ve aldığınız puanlar aslında diğer takımları da ilgilendiriyor. O yüzden biz gücümüz yettiğince sadece şampiyonluk yolunda değil tüm takımları yenerek ligi planladığımız gibi bitirmeyi hedefliyoruz” sözlerine yer verdi. "Farkı 7 puan olarak algılamak doğru değil" Farkı 7 puan olarak algılamanın doğru olmadığını ve Fenerbahçe’nin henüz maçını oynamadığını kaydeden Öztürk, “Farkı 7 puan olarak algılamak doğru değil. Şu an hala aramızda 4 puanlık bir fark var. Rakibimiz henüz oynamadı. Rakibimiz oynadıktan sonra ne olacağına bakacağız. İster 7 puan olsun, ister 4 puan olsun bizim hedefimiz 105 puan ile şampiyon olmak” ifadelerini kullandı. “Hakem kardeşlerimiz elinden geleni yapıyor, yeter ki kasıt olmasın” Metin Öztürk, ayrıca çok fazla hakem konuşmaya gerek olmadığını, ancak hakemlerin maçları yönetirken niyetlerinin önemli olduğunu kaydetti. Öztürk, “Artık bence çok fazla hakem konuşmaya gerek yok. Yunanistan’da da görüyorsunuz yabancı hakemler var. Orada da Yunan takımları bundan şikayetçi. Herkes elinden geleni yapıyor. Eminim ki hakem kardeşlerimiz de elinden geleni yapıyor. Kasıt olmasın, kötü kalp olmasın. Biz spordan da oynanan futboldan da çok memnunuz. Adana Demir ilk devre inanılmaz bir futbol oynadı. Maç iki tarafa da gitti geldi. Futbol bu, sonucun ne olacağı belli olmuyor” dedi. "Bugün harika bir Mertens resitali izledik" Dries Mertens’in önümüzdeki sezon devam edip etmeyeceğine yönelik soruya da yanıt veren Öztürk, daha sonra şunları söyledi: “Buna karar verecek olan hocamız Okan Buruk ve Başkan Vekilimiz Erden Timur. Ancak bir izleyici olarak şunu söyleyeyim bugün harika bir Mertens resitali izledik. İnanılmaz. İnsan olarak müthiş. Ümit ediyorum ki bu performansını önümüzdeki sene bizimle devam ettirir. Ama devam ettirmese de kalbimiz her zaman onunla. Takımımıza şampiyonluk yolunda diğer futbolcu kardeşlerimiz gibi çok önemli katkı sağlıyor."
İstanbul Bakan Ersoy, Yunan mevkidaşı ile "Romeo ve Juliet" oyununu izledi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, William Shakespeare’in unutulmaz eseri "Romeo ve Juliet" oyununun Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) gösteriminde bir araya geldi. Oyun, Türkiye’den Devlet Tiyatroları ve Yunanistan’dan Atina Konser Salonu Megaron ve Yorgos Lykiardopoulos kültürel organizasyonu Lykofos ortak projesiyle Ege’nin her iki yakasında tiyatro severlerle buluşuyor. Yunanistan ve Türkiye’den sanat kurumları ile sanatçıları bir araya getiren proje, iki ulus arasında köprü kurmayı hedefliyor. Dün İstanbul’da ilk gösterimi yapılan ve 28 Nisan’a kadar sahnelenmeye devam edecek esere ilişkin AKM’de gerçekleştirilen basın toplantısında Bakan Mehmet Ersoy, Bakan Lina Mendoni ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi. Basın toplantısında konuşan Bakan Ersoy, "Bugün değerli mevkidaşım, Yunanistan Kültür Bakanı Sayın Lina Mendoni ve beraberindeki heyeti misafir ettik. Verimli bir görüşme gerçekleştirdik; değerlendirmelerde bulunduk. Şimdi ise çok güzel bir sanat birlikteliği vesilesiyle buradayız. Devlet Tiyatrolarımız ile Pire Belediye Tiyatrosunun ortak bir proje çerçevesinde sahneye koyduğu Romeo ve Juliet oyununun İstanbul galasını izleyeceğiz” dedi. "Sanatın evrenselliği insanlık için daima ortak bir çatı olmuş; en güzel, en anlamlı birlikteliklere ev sahipliği yapmıştır" diyen Ersoy, sözlerine şöyle devam etti: “Bizler de buna sahip çıkmanın, katkı ve değer sunmanın gayretindeyiz. İnanıyorum ki bu proje sadece bir başlangıç olacak, önümüzdeki dönemlerde sanatın diğer alanlarına da yayılacaktır. Romeo ve Juliet, Shakespeare’in eşsiz kaleminden çıkmış ölümsüz bir klasik. Bizler ise bu eseri, sanatçılarımızın kendi kültürel ve tarihsel geçmişlerinden ilham alarak yeniden yorumladıkları bir temsille sahneye taşıyoruz. Oyundaki aileler kendi aralarında anadillerinde konuşurken bir araya geldiklerinde, bildikleri tek ortak dil olan İngilizce ile iletişim kuracaklar. Bu yaklaşım, farklı dillerin ve kültürlerin etkileşimiyle insan doğasının derinliklerine inerek evrensel duyguları keşfetmeyi amaçlamaktadır. Esere günümüz dünyasından açılan bu çağdaş bakış açısı ve yeni yorum vesilesiyle Türkiye ve Yunanistan’ın köklü kültürel mirasını da bir araya getirmiş ve iki ülke arasında derinleşen kültürel diyaloğu sembolize etmiş olacağız. Provalar 18 Şubat’ta, Yunanistan’da başlamıştı. Yönetmen Lefteris Giovanidis’in rejisiyle sahneye taşınan eser, Türkiye’de sanatseverlerle buluşmasının ardından Mayıs ayında, Atina’da perdelerini açacak ve iki ülkede toplamda 13 temsil gerçekleştirilecek. Ayrıca 17-27 Mayıs 2024 tarihleri arasında, Antalya’da düzenlenecek olan 14’üncü ‘Devlet Tiyatroları Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali’nde yer almasını da planlıyoruz. Yine yaz aylarında ve önümüzdeki tiyatro sezonunda Türkiye’nin ve Yunanistan’ın farklı şehirlerinde sahnelenmesi, Avrupa’daki prestijli tiyatro festivallerine katılımı söz konusu olacak. Türkiye ve Yunanistan arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilerek daha ileri boyuta taşınması adına bundan sonra da Yunanistan’ın ilgili kurum ve kuruluşlarıyla eşgüdüm ve iş birliği içerisinde çalışmaktan memnuniyet duyacağımızı ifade etmek isterim. Sayın Bakan’a, Pire Belediye Tiyatrosunun ve Devlet Tiyatrolarımızın çok değerli sanatçılarına ve Sayın Lefteris Giovanidisi’in şahsında, sahne arkasında bu esere emek veren bütün ekibe teşekkür ediyorum. Sanatseverleri bu özgün ve özel temsili izlemeye davet ediyor, hepinize saygılar sunuyorum” dedi. Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni ise eserin sahneye konulma sürecinden bahsederek, Türk- Yunan ilişkileri bakımından oyunun İstanbul’da izleyicilerle buluşmasından dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti. Romeo ve Juliet’in en güzel aşk hikayesi, aynı zamanda da bir drama olduğunu belirten Mendoni, "Bu oyun bir başlangıç olabilir. İki toplumun kültürel bağlarımızı daha da yüksek hale getirebiliriz. Sadece devlet düzeyinde değil, özel kuruluşlar arasında da ortak projelerin ve ikili işbirliklerinin olduğunu öğrenmekten mutluluk duyuyoruz. Yakın zamanda sizleri Atina’ya 16 Mayıs’ta sahnelenecek oyuna da bekliyorum. Eminim oyun, Atina’da da çok iyi karşılanacak" diye konuştu. Bakan Ersoy ve Mendoni, ortak basın toplantısının ardından AKM Tiyatro Salonu’nda sahne alan "Romeo ve Juliet" oyununu birlikte takip etti.