EĞİTİM - 30 Nisan 2026 Perşembe 09:05

Mesleki gelişmeleri sahadan gelen uzmanlar anlattı

A
A
A
Mesleki gelişmeleri sahadan gelen uzmanlar anlattı

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesinde düzenlenen ormancılıkta transport süreçleri ve yeni gelişmeler konferansında Orman Fakültesi öğrencilerine mesleki gelişmelerin sahadan gelen uzmanlar anlattı.


Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü ile Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi iş birliğinde düzenlenen "Ormancılıkta Transport: Kesimden Depoya Yeni Gelişmeler" başlıklı konferans, Düzce Orman İşletme Müdürü Orman Yüksek Mühendisi Murat Yıldız ve Aksu Orman İşletme Şefi Orman Yüksek Mühendisi Mustafa Görkem Ciritcioğlu’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Türk, ormancılık teşkilatının üniversite ile güçlü bir iş birliği içerisinde olduğunu vurgulayarak, mesleki gelişmelerin sahadan gelen uzmanlar aracılığıyla öğrencilere aktarılmasının önemine dikkat çekti.


Programda söz alan Düzce Orman İşletme Müdürü Murat Yıldız ile Aksu Orman İşletme Şefi Mustafa Görkem Ciritcioğlu, ormancılık faaliyetlerine ilişkin güncel uygulamalar ve saha deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Konuşmalarda; ormancılıkta sürdürülebilirlik, ekolojik yöntemler, damga ve barkod uygulamaları, sürütme teknikleri, sürütme yollarının planlanması, üretim süreçleri, fiyatlandırma ve transport faaliyetleri gibi pek çok konu ele alındı.


Kırsal bölgelerde nüfusun azalması ve yaşlanması nedeniyle ormancılık faaliyetlerinde iş gücü temininde zorluklar yaşandığını belirten Murat Yıldız, bu durumun teknoloji kullanımını zorunlu hale getirdiğini ifade etti. Yeni makine ve ekipmanların kullanımının artırılması gerektiğini dile getiren Yıldız, öğrencilerin meslek odalarına kayıt yaptırmalarının ve kariyer planlamalarını bilinçli şekilde oluşturmalarının önemine değindi. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğü tarafından meslek ve istihdam alanına yönelik yeni çalışmaların sürdüğünü ve yakın zamanda tamamlanmasının beklendiğini ifade etti.


Mustafa Görkem Ciritcioğlu ise ormancılık faaliyetlerinde arazi eğimi ve sürütme mesafesinin doğru hesaplanmasının önemine dikkat çekti. Üretim süreçlerinde planlamanın hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından kritik olduğunu vurgulayan Ciritcioğlu, orman içi yol çalışmalarının erozyon, heyelan ve toprak kaybına neden olmayacak şekilde planlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca transport süreçlerinde traktör kullanımının teşvik edilmesinin, hem yol altyapısının korunmasına hem de maliyetlerin düşürülmesine katkı sağlayacağını ifade etti.



Mesleki gelişmeleri sahadan gelen uzmanlar anlattı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Başkan Faruk Özlü’den 1 Mayıs mesajı Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak şehirlerin ve ülkelerin kalkınmasında en büyük paya sahip olan emekçileri takdir ve tebrik etti. Başkan Faruk Özlü, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. Özlü işçilerin ve emek veren her kesimin insanlık için büyük önem taşıdığına vurgu yaparak "Bizim medeniyetimiz ve inancımız; Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in hadisinde emrettiği gibi ‘Çalışana ücretini, teri kurumadan verin’ anlayışı ile inşa edilmiştir. Ülkemizin kalkınmasında, şehirlerimizin büyümesinde ve toplumumuzun güçlenmesinde en büyük pay, gece gündüz demeden çalışan emekçi kardeşlerimize aittir. Düzce’mizin gelişimi için büyük bir özveriyle çalışan emekçi kardeşlerimizin gayreti, bizim en büyük motivasyon kaynağımız ve güvencemizdir. Şehrimizin her noktasında onların emeği ve alın terinin eserleri vardır. Her bir çalışma arkadaşımızın refahı, motivasyonu yüksek, iyi çalışma şartlarına sahip olması, emeğinin karşılığını adil şekilde alması ve huzur içinde çalışması en temel hedeflerimiz arasındadır. Biz, emeği kutsal bilen bir anlayışla, çalışma arkadaşlarımızın haklarını korumaya, sosyal adaleti güçlendirmeye ve üretimi desteklemeye devam edeceğiz. Birlik, beraberlik ve dayanışma ruhuyla daha güçlü bir Türkiye ve daha yaşanabilir bir Düzce için hep birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, başta birlikte çalışmaktan onur duyduğum çalışma arkadaşlarım olmak üzere şehrimizdeki ve ülkemizdeki tüm işçi kardeşlerimin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyor, sağlık, huzur ve bereket diliyorum" dedi.
Bitlis Bitlis’te açan ters laleler ziyaretçilerin ilgi odağı oldu Bitlis’in Mutki ilçesinde baharın gelişiyle birlikte açan ters laleler, doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının yoğun ilgisini çekiyor. Halk arasında "ağlayan gelin" olarak da bilinen bu nadide çiçekler, oluşturduğu eşsiz manzarayla görenleri adeta büyülüyor. İlçeye bağlı Yumrumeşe köyünde doğal olarak yetişen ters laleler, özellikle yüksek kesimlerde baharın en güzel simgelerinden biri olarak öne çıkıyor. Bölge halkının yanı sıra çevre illerden gelen ziyaretçiler de bu görsel şöleni yerinde görmek için köye akın ediyor. Ziyaretçiler, lalelerin oluşturduğu doğal güzellikler arasında bol bol fotoğraf çekerken, anı ölümsüzleştirmeyi ihmal etmiyor. Fotoğrafçılar için adeta açık hava stüdyosuna dönüşen bölge, doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için de cazip bir rota haline geliyor. Bitlis’te açan ters laleleri görmek ve fotoğraflamak için İstanbul’dan Bitlis’e gelen doğa fotoğrafçısı Ümit Pektaş, gördüğü manzaranın hayranlık uyandırdığını söyledi. Pektaş, "İstanbul’dan geliyorum. Sırf ters laleleri görebilmek, çekebilmek adına bin 700 km’lik bir yol yaptık. Değdi mi derseniz, kesinlikle değdi. Şu anda bulunduğumuz yer Yumrumeşe köyü ve ters lalelerin oldukça yoğun olduğu bir lokasyon. Ben çok memnun kaldım. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza, hocalarımıza içten teşekkürler. Bu ikinci gelişim fotoğraf ağırlıklı olarak ve her defasında geldiğimde de bizim tabirimizle heybemiz dolu dolu dönüyorum. Dediğim gibi burası lokasyon olarak hem güvenlik açısından hem konfor açısından hiç insan korkup, kafalarında bir soru işareti olmasını gerektirecek hiçbir durum yok. Ben 7 yıl evvel de gelmiştim. Gayet güzel, güvenli ve özellikle buranın insanının o misafirperverliği inanın her şeye değer. Gelince göreceksiniz o kadar diyorum ve kesinlikle de pişman olmayacaksınız" dedi.
Kayseri Seyyid Abdul İlyas Hazretleri türbesi restore ediliyor Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; restorasyonu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Seyyid Abdul İlyas Hazretleri’nin türbesi ve yanı başındaki tarihi camiyi ziyaret etti. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kadim kentin kültür, sanat ve tarih mirasına sahip çıkarak, 2027 Türk Dünyası Kültür Başkentliği ünvanı ile taçlandırdığı Kayseri’de eşsiz miraslara sahip çıkmaya devam ederken, Başkan Büyükkılıç da yapılan çalışmaları yakın takip ediyor. Bu çerçevede Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Develi ilçesi Kızık Mahallesi’nde bulunan ve restorasyon çalışmaları Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Seyyid Abdul İlyas Hazretleri’nin türbesi ve yanı başındaki tarihi camiyi ziyaret etti. Ziyaretinde Başkan Büyükkılıç’a Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Türkmen, Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Yasin Harmancı, Etüt ve Projeler Daire Başkanı Murat Baltacı eşlik etti. Ziyaretin ardından değerlendirmelerde bulunan Büyükkılıç; "Büyükşehir Belediyesi olarak restorasyonunu yaptığımız Develi’mizin manevi mimarlarından Seyyid Abdul İlyas Hazretleri’nin türbesini ve tarihi camiyi ziyaret ettik. Kızık Mahallemizin sınırları içerisinde yer alan türbe, Erciyes’in eteklerinde adeta Develi’nin manevi muhafızı gibi" dedi.