YEREL HABERLER - 23 Mart 2015 Pazartesi 09:42

TEMA Vakfı Edirne'de Ormanlara Ve Suya Dikkat Çekti

A
A
A
TEMA Vakfı Edirne'de Ormanlara Ve Suya Dikkat Çekti

Tema Vakfı Edirne İl Temsilciliği, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla düzenlediği ’Su Zinciri Farkındalık Yürüyüşü’ kapsamında ormanlara ve suya dikkat çekti.
TEMA Vakfı, ortağı olduğu Env.net projesi kapsamında hafta sonu Arnavutluk, Sırbistan, Kosova, Makedonya ve İtalya ile eş zamanlı olarak etkinlikler gerçekleştirdi. TEMA Vakfı Edirne İl Temsilciliği ise, Dünya Su Günü kapsamında Edirne Belediyesi önünden Saraçlar Caddesine yürüdü. Saraçlar Caddesi postane önünde yapılan açıklamada ormanlara ve suyun önemine dikkat çekildi.
TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, ormanların, erozyon ve arazi kaymalarını önlediğini belirterek, "Dünyadaki temiz suyun yüzde 75’ini sağlayan, havzaları koruyan ormanlar, insanlar için alternatif geçim kaynakları oluşturuyor. Dünyada 1,6 milyar insan orman alanları sayesinde yaşamını sürdürürken, ormanlar dünya genelinde insanların geçim şartlarını iyileştirme, sosyal kalkınma ve yoksullukla mücadelede de etkin rol oynuyor. Ancak kuraklık, yangınlar, ormansızlaşma gibi iklim değişikliğinin olumsuz etkileri, orman ekosistemlerinin işleyişini değiştirerek, sosyal ve ekonomik değişikliklere de sebep oluyor" dedi.
Ormanların sadece bir ağaç topluluğu olmadığına dikkat çeken Çoğal, "İçerisinde çok sayıda canlının beraber yaşadığı, çevre koşullarıyla canlılar arasında etkileşimin bulunduğu bir ekosistem olduğunun önemini vurgulamak gerekiyor. Ormanları korumak ağaçlarla birlikte ormanda yaşayan binlerce canlı türünün yaşam alanlarına ve yaşamlarına sahip çıkmak anlamına geliyor. Dünyada her yıl, 13 milyon hektar orman alanının tahrip edildiği biliniyor. Türkiye’de ise 21,5 milyon hektar orman alanının yüzde 48’i erozyona maruz kalıyor. TEMA Vakfı olarak doğanın bir parçası olan insanın, su ve orman varlıklarını önce koruması ve ardından geliştirme konusunda çalışması gerektiğini vurguluyoruz. Türkiye’de suya dair 40’ı aşkın yasal düzenleme bulunuyor. Su varlığımızın sürdürülebilirliğini sağlamak için bir Su Yasası’na ihtiyaç olduğu açıkça görülüyor. Türkiye’de insanın parçası olduğu üstün ekosistem yararını koruyacak nitelikteki Su Yasası’nın önemine bir kez daha dikkat çekiyoruz" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir