YEREL HABERLER - 22 Haziran 2015 Pazartesi 13:12

Mimarlardan 'engelsiz Edirne' Çalışması

A
A
A
Mimarlardan 'engelsiz Edirne' Çalışması

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Temsilciliği, Trakya Üniversitesi ve Edirne Belediyesi ortaklığında bu yıl üçüncüsü düzenlenen ’Engelsiz Edirne’ adlı atölye çalışması düzenlenen toplantıyla başladı.
Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği binasında yapılan toplantıda konuşma yapan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Temsilciliği Başkanı Turgut Çakır, bu yılki atölye çalışmalarında, son yıllarda insan hakları çerçevesinde değerlendirilmekte olan ’Erişilebilirlik’ kavramından yola çıktıklarını kaydederek, kentte kamusal alanların kullanımında erişilebilirliği irdelemeyi hedeflediklerini söyledi.
Çakır, "Kamusal alanların ’Evrensel Tasarım’ kapsamında düzenlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda kentimizde iki çalışma alanı belirlendi. Biri tarihi bir aks olan Saraçlar Caddesi, diğeri ise yeni imar planları ile oluşturulan Zübeyde Hanım Caddesi. Bu kamusal alanların Evrensel Tasarımı kapsamında mevcut durum analizlerinin yapılması ve alanlara ilişkin herkesin kullanımına uygun, engelsiz yeni önerilerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır" dedi.
"ÇAĞDAŞ KENT TANIMIMI ÇARPITIYORLAR"
Projenin tanıtım toplantısına katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Benim için ’Çağdaş Kent’ tanımı, ’Engelli bir vatandaşın evinden çıkıp, gün boyu tüm işlerini rahatça halledip, tekrardan evine dönebildiği’ bir oluşumdur. Bazı çevreler bu yorumumu çarpıtıp hemen ’Edirne böyle bir kent mi?’ diye soruyor. Ben böyle bir kent olduğunu iddia etmiyorum. Ancak bu yönde çalışmalarımızı küçük veya büyük adımlarla sürdürüyoruz. Bir çırpıda halledilecek işler değil, fakat iyi niyetli ve gayretliyiz. Bu bağlamda arkadaşlarımızın yaptığı atölyelere de destek veriyoruz. Önümüzdeki süreçte buna yönelik, çalışmalarımız ve teşviklerimiz devam edecek. Mesela Saraçlar Caddesi’nde ve bu gibi bir çok caddede, kim bulunduğu alanın yenilemesini yapmak isterse projesini belediye olarak biz çizip vereceğiz. Tüm bunlar göz önüne alındığında, bir kenti gördüğünüz gibi sadece belediye başkanları yönetmez. Kent birçok yapı taşı üzerinde birlik ve beraberlikle yönetilir. Biz bu kenti hep beraber yönetiyoruz. Önümüzdeki dönemde de her yaştan, her statüden vatandaşa yönelik çalışmalarımız devam edecek" şeklinde konuştu.
Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sennur Akansel emeği geçen herkese teşekkür ederken, Edirne Bedensel Engellileri ve Ailelerini Koruma Derneği (EBED) Başkanı Dilek Kaynak, çalışmaların empati kurularak yapılması gerektiğini söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Artvin Boğalar yeni Yusufeli’nde ilk kez arenaya çıktı Artvin’in Yusufeli ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen boğa güreşleri eski yerleşim yerinin sular altında kalması nedeniyle bu yıl ilk kez yeni yerleşim yerinde düzenlendi. Meraların efendisini belirlemek için arenaya çıkan boğalar, kıyasıya mücadele etti. Artvin’in Yusufeli ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Derekapı Boğa Güreşleri arenası baraj suları altında kalınca Tarım ve Orman Bakanlığı 200 yıllık boğacılık geleneğinin yok olmaması için yeni yerleşim yerinde boğa güreşleri arenası inşa etti. İlçe merkezinin yeni yerleşim yerine taşınmasının ardından 14,5 hektar alanda inşa edilen ’Yusufeli Orman Parkı’nda yer alan boğa güreş meydanı bu yıl ilk kez hizmet verdi. Yusufeli Belediyesi ve Yusufeli Boğacılar Derneği tarafından organize edilen ve 3 gün sürecek olan boğa güreşlerinde Artvin, Rize ve Erzurum illerinden katılan boğalar farklı kategorilerde rakipleriyle kozlarını paylaştı. 200 yıllık geleneğe sahip boğa güreşleri kentte büyük ilgi görürken, boğa yetiştiricileri 380 ile 950 kilogram ağırlığında olan boğalara büyük özenle bakıp güreşlere hazırladı. Boğalara takılan Kovit, Baron, Kılıç, Kolsuz, Çakır, İso gibi ilginç isimler dikkat çekerken, arenaya çıkan boğalar birbirlerine üstünlük sağlamak için mücadele etti. Festivalin 2. gününde Deste, Ayak, Küçükorta, Süperbaş kategorilerinde gerçekleşti. Boğa güreşlerini 5 bin kişi izlerken, 25 hakem ve 100 kişinin görev aldığı festivalin baş boğa sahibine 100 bin TL para ödülü verildi. Güreşlerde toplamda ise 650 bin TL para ödülü dağıtıldı. “Festivaller Yusufeli halkı için kültürel bağ olmuş” Festivale katılan Yusufeli Kaymakamı Muhammet Ali Yolal, ilçede festivallerin Sarıgöl’de başladığını ifade ederek, “Geçen hafta Sarıgöl, bu hafta da burada Derekapı güreşleri olarak festivallerimize başladık. Yaklaşık Eylül ayına kadar bu festivallerimiz devam edecek. Bu festivaller Yusufeli halkı için kültürel bağ olmuş. Bugün de yoğun bir talep görüyor. İnşallah bu alanların güzelleştirilmesi, festivallerimizin daha kapsamlı, rahat ve daha konforlu olması için biz de çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. “Yeni ilçemizde ilk festivalimizi yaptık” Belediye Başkanı Barış Demirci ise, “Bugünkü festivalimiz Yusufeli yeni yerleşim yerine taşındıktan sonraki ilk festivalimiz. Aslında bu festivalimiz yıllarca Derekapı mevkisinde yapılan güreşlerimizin devamı niteliğindedir. Biz burada meraların efendisini seçiyoruz. Hayvancılıkla uğraşanlar bilir bakımları zordur. Yaz aylarında yaylalara çıkarlar, dağlara çıkarlar hep bir arada yaşarlar. Yaylalara çıkmadan önce hayvanlar arasında kavgalar, güreşler olmaması için burada birbirleriyle tanıştırıyoruz. Burada seçilen lider oradaki sürünün lideri oluyor. Bugün de çok güzel bir organizasyon oldu. Kalbi yüreği Yusufeli’yle atan, memleketiyle atan, herkesi festivallerimize davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. Pazar günü Baş, Başaltı, Küçük Başaltı, büyük, orta kategorileriyle festival son bulacak.