SAĞLIK - 09 Şubat 2016 Salı 12:48

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

A
A
A
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden birisinin sigara olduğunu söyledi.
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü adı altında düzenlenen etkinliklerin amacının, sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Dr. Kişioğlu, "Önemli sağlık sorunlarına yol açan sigara kullanımı aynı zamanda vatandaşlarımızı ve ülke ekonomimizi de olumsuz yönde etkilemektedir" dedi.
"SİGARA KULLANANLAR DAHA SIK GRİBE YAKALANIRLAR"
Dr. Kişioğlu, sigara içildiği andan itibaren vücudun olumsuz yönde etkilenmeye başladığını dile getirerek, "Nabız sayısı yükselir, kişi daha hızlı nefes alıp vermeye başlar, kan dolaşımı yavaşlar. Sigara, içine yaklaşık 3 bin 700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir. Bu maddelerin en zararları karbonmonoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktır ve bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışmaktadır. Bunun sonucunda zaman içinde birtakım akciğer ve diğer organlarla ilgili rahatsızlıklara yol açmaktadır. Sigara kullanan kişiler daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kalmaktadırlar" ifadelerini kullandı.
"SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN KANSER OLMAYI BEKLEMEMELİYİZ"
Her yıl dünyada yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin sigaranın sebep olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini hatırlatan Dr. Kişioğlu, "Sigaranın sebep olduğu en önemli ölüm sebebi akciğer kanseridir, bunu kalp hastalıkları ve diğer kanser türleri takip etmektedir. Tüm bu olumsuz etkilerine rağmen sigara bırakıldığı andan itibaren vücut kendi kendini tamir etmeye başlar. Ancak on yıl içinde vücut hiç sigara içmemiş bir insanın vücudu haline gelebilmektedir. Sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklememeliyiz. Zira böyle bir durumda vücudunuzun kendini tamir etmesi için yeterli vaktimiz olmayabilir" şeklinde konuştu.
"ALO 171 SİGARA BIRAKMA HATTI ARANARAK DESTEK İSTENMELİDİR"
Dr. Kişioğlu, sigara içilen bir ortamda bulunmanın ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmenin pasif sigara kullanımı olarak ifade edildiğini belirterek, "Pasif sigara kullanımı, yani sigara içilen bir ortamda bulunmakta, aktif sigara kullanımının sebep olduğu hastalıklara aynı oranlarda yol açabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. İlimizde de aynı tema ile birtakım aktiviteler düzenlenecektir. 9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarımızın desteğine de çok ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda en yakın sağlık kurum ve kuruluşlarımıza müracaat edilerek veya Bakanlığımızın ’Alo 171 Sigara Bırakma Hattı’ aranarak destek istenmelidir" diye konuştu.
"SİZLER SİGARAYI BIRAKMAYA DAVET EDİYORUM"
Kapalı alanlarda ve toplu yaşam alanlarında, sigara ile mücadele konusunda vatandaşların desteğine ihtiyaçları olduğunu değinen Dr. Kişioğlu, "Vatandaşlarımız tarafından kapalı alanlarda sigara içildiğinin tespit edilmesi halinde, Sağlık Bakanlığımızın ’184’ numaralı telefonu aranmalıdır. Sizler de hemen Sağlık Bakanlığımızın 7 gün 24 saat hizmet veren ALO 171 Sigarayı Bırakma Danışma hattını arayabilirsiniz ya da Edirne KETEM ve Sigarayı Bırakma Polikliniklerine başvurabilirsiniz. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sizleri sigarayı bırakmaya davet ediyorum. Ailenizi, çocuklarınızı sevindirin, torunlarınızı görme şansınız olsun ve onlara anlatabilecek birçok anınız olsun" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Muratpaşa’da web yazılımı eğitimlerine başvurular başladı Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi’nde (ASSİM), 18 yaş ve üzeri için web yazılım eğitimi başvuruları başladı. Teknoloji alanında yeni iş fikirleri ve yeni girişimlerin gelişerek ekonomik faydaya, dönüşmesi süreçlerinde fiziksel ortam, makine ve ekipman desteği sağlayan ASSİM Teknoloji Merkezi yeni açılan eğitim alanlarıyla teknoloji meraklılarını ağırlamaya devam ediyor. Web tasarımı, oyun yazılımı, üç boyutlu modelleme alanlarında eğitim veren merkez 80 öğrencisiyle robotik kodlama eğitimlerine de devam ediyor. Verilen eğitimde robotik kodlama için genel bir temel oluşturmak ve yetenekli öğrencilerden özel bir grup oluşturarak bu öğrencilerin üreteceği özel projelerle yarışmalara katılmak hedefleniyor. Eğitimi tamamlayan öğrencilere ise mayıs ayı sonunda sertifika verilmesi planlanıyor. Bunun yanı sıra inovasyon merkezlerinde genç girişimcilere ofis imkanı tanınmasının ardından kendini eğitimler doğrultusunda ilerletmeyi başaranlar hazırladıkları çeşitli yazılımları yurt dışına ihraç ederek ekonomilerine katkıda bulunuyor. ASSİM Teknoloji Merkezi, açacağı web yazılımı eğitimiyle de Antalya’da yazılımcı ekosistemine istihdam oluşturmak üzerine köprü görevi görmeyi ve insanlara yeni iş imkanları oluşturmayı hedefliyor. Eğitime katılmak isteyen yazılım alanına ilgi duyan 18 yaş ve üzeri gençlerin 20 Mayıs tarihine kadar Turunç Masa üzerinden başvurularını tamamlaması gerekiyor.
Muğla Yabancı Diller Yüksekokulları yöneticileri MSKÜ’de buluşacak Her yıl düzenlenen Yabancı Diller Yüksekokulları Yöneticileri toplantısı, bu yıl Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Yabancı Diler Yüksekokulu ev sahipliğinde yapılacak. 16-18 Mayıs 2024 tarihlerinde yapılacak toplantıya Türkiye’nin 206 devlet-vakıf üniversitesinden müdür, müdür yardımcısı, bölüm başkanı, program koordinatörü ve yüksekokul sekreterleri katılacak. Düzenlenen bu toplantıda yabancı dil eğitimindeki sorunlar ve çözümler ele alınacak. Bu yıl daha çok yapay zekânın dil öğretiminde kullanımı ve sorunları üzerinde durulacak. Toplantının son gününde yapılan tartışmalardan elde edilen sonuçlar, rapor haline getirilerek ilgili kurumlara sunulacak. Ayrıca Türkiye’de dil öğretimi konusunda faaliyet gösteren bütün yayınevleri de bu toplantıya, son eğitim-öğretim materyallerini tanıtmak ve bilgi vermek amacıyla katılım sağlayacak. “Hem üniversitemizin hem de kentimizin tanıtımına katkı sağlayacak” Yaklaşık bir yıldır yoğun bir şekilde bu toplantıya hazırlandıklarını söyleyen MSKÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Murat Keçiş, "Geçen yıl Bartın Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen bu önemli toplantıda, bu yıl XVI. Yabancı Diller Yüksekokulları Yöneticileri Platformu Toplantısı için Üniversitemizde düzenlenmek üzere aday olunmuş ve yapılan seçimde bu yılki toplantının, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde düzenlenmesine karar verilmişti. Yaklaşık bir yıldır yoğun bir şekilde bu toplantının hazırlıklarını sürdürmekteyiz. Toplantının en önemli amacı, dil öğretiminin daha modern usullerle nasıl yapılması gerektiği noktasında gelişmeleri takip edebilmektir. Ayrıca Yabancı Diller Yüksekokullarının bazı yapısal sorunlarına çözümler bulmaya çalışmaktayız. Bu çerçevede bu yıl daha çok yapay zekâ uygulamalarına önem vererek teknoloji ile dil eğitimini tartışmaya açtık. Yine İngilizce dışında diğer dillerin eğitimi ve bu alanlarda karşılaşılan sorunları biraz daha ön plana çıkartmak istedik. Bu kadar geniş katılımlı bir toplantının Üniversitemizde düzenlenecek olması hem Üniversitemizin hem de kentimizin tanıtımına ciddi katkı sağlayacaktır. Toplantımızın son günü olan 18 Mayıs’ta bütün katılımcılarla Kaunos Antik Kentine kültür gezisini de koyarak Muğla’mızın güzelliklerinden birini göstermek istedik” diye konuştu.
Muğla Aras, “İçme suyu sorunlarının giderilmesi için projelerimiz hazır” Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, İl genelinde su kayıp kaçağının azaltılması, denizden su arıtma, arıtılan suyun geri dönüşümü ve Bodrum’daki hatların yenilenmesi konularında projelerinin hazır olduğunu söyledi. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘İl Su Kurulu’ toplantısına katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Aras, il genelinde en büyük sorunların su kayıp kaçağının olduğunu vurgulayarak, özellikle Bodrum’daki içme suyu probleminin bir an önce çözülmesi için gerekli projeleri hazırladıklarını ve ilgili kurumlardan da destek beklediklerini söyledi. Aras, “Bizim İl genelinde en büyük sorunumuz yüzde 35’leri bulan kayıp kaçak konusudur. Bu nedenle ciddi bir iyileştirme yapmak zorundayız. Kayıp kaçağın ortadan kaldırılması için her türlü yatırıma hazırız. Bununla ilgili Avrupa Kalkınma Bankası ile de görüştük. Gerekli krediyi bize sağlamaya hazırlar. Burada izin süreçlerinde sizlerden destek istiyoruz. Kasım ayından itibaren Bodrum’daki CTP hatların da değişimine başlıyoruz. İlk olarak 13 kilometrelik bir alan var. Eğer herhangi bir İller Bankası veya yurtdışı kaynağından yararlanamazsak bu hatların değişimine kendi kaynaklarımızla başlayacağız. Arıtılmış suyun geri kullanımı ile ilgili de projelerimiz var. Denizden arıtma projelerimiz de hazır. Özellikle ÇED süreçleri ile ilgili izin süreçlerini hızlandırıp bizde hızlıca bu projelerin yapımına başlamak istiyoruz. Hep birlikte çalışıp İlimizin su sorunlarına çözüm üretmek istiyoruz” dedi.