GENEL - 16 Kasım 2017 Perşembe 16:30

Edirne’nin tarihi yapıları ahşaba yansıdı

A
A
A
Edirne’nin tarihi yapıları ahşaba yansıdı

Edirne’nin tarihi yapıları, İŞKUR Edirne İl Müdürlüğü tarafından geleneksel mesleklerin canlandırılması ve istihdamın arttırılması amacıyla başlatılan ’Ahşap Şekillendirme’ kursunu bitiren 8 kursiyer tarafından ahşaba yansıtıldı.

Edirne’nin tarihi yapıları, İŞKUR Edirne İl Müdürlüğü tarafından geleneksel mesleklerin canlandırılması ve istihdamın arttırılması amacıyla başlatılan ’Ahşap Şekillendirme’ kursunu bitiren 8 kursiyer tarafından ahşaba yansıtıldı.


Edirne Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü tarafından geleneksel mesleklerin canlandırılması amacıyla başlatılan Ahşap Şekillendirme kursunu bitiren 8 kursiyer el emeği ürünlerini sergiledi. Edirne’nin sembolü haline gelen yapılar ve tarihi eserlerin ağaç şekillendirmeyle vücut bulduğu eserler arasında Asker Hastanesi Şehitliği, Atatürk’ün doğduğu ev, 4’üncü Mehmet Av Köşkü, Adalet Kasrı gibi önemli yapılar dikkat çekti.


İŞKUR tarafından 90 gün boyunca istihdamın arttırılması amacıyla eğitim gören 8 kursiyer ahşap şekillendirme yöntemiyle hayat verdikleri 20 eseri sergiledi. Devecihan Kültür Merkezi’nde açılan sergiye İŞKUR İl Müdürü Şengül Çildam, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Recep Kozan’ın yanı sıra eğitmen ve kursiyerler katıldı.


İŞKUR, Halk Eğitim Merkezi, Kültür Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı işbirliğiyle düzenlenen kursun final sergisinde konuşan Edirne İŞKUR Müdürü Şengül Çildam, kurum bünyesinde geleneksel mesleklerin canlandırılmasına yönelik kurslar düzenlediklerini ifade etti.



"Ustamızı, kursiyerlerimizi gönülden kutluyorum"


Ahşap şekillendirme kursunda da 3 ay boyunca kursiyerlerin eğitim gördüğünü ifade eden Çildam, "Kursumuzda kursiyerlerimize ahşap şekillendirilmesiyle ilgili eğitimler verilmiştir. Bunun yanında kursiyerlerimiz ilimiz sembolü haline gelen yapıların, tarihi eserlerin ağaç şekillendirilmesiyle ilgili maketlerinin yapılmasına çalışıldı. Kursumuzun ustası Nebi Demir ustamız ve kursiyerler başarılı çalışmalar meydana getirdi. Ustamızı, kursiyerlerimizi gönülden kutluyorum" dedi.


Çildam ayrıca kursu başarıyla bitiren kursiyerlerin girişimcilik eğitiminde de destekleneceklerini belirterek, "Kursumuzu başarıyla bitirip mezun olan öğrencilerimiz ahşap teknolojisi alanında çalışabilecekler. Bunun yanında kendi işlerini kurabilmeleri için girişimcilik eğitimleriyle ile de desteklenecekler" diye konuştu.



"Mesele, unutulmaya yüz tutmuş değerleri canlandırmak"


Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu da geleneksel el sanatlarının yaşaması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının çok önemli olduğunu dile getirerek, "Bu bazen Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü vasıtasıyla oluyor, bazen Halk Eğitim vasıtasıyla bazen de İŞKUR aracılığıyla oluyor. Mesele kimin kanalıyla yapıldığı değil, mesele Osmanlı’ya başkentlik yapmış ve uzun süre etkisini devam ettirmiş bu payitahttaki unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının bugün de yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması meselesidir. Bu konuda emeği geçen herkese, başta ustalarımız olmak üzere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Rektör Sözbir “Bilim olmadan teknoloji olmaz” Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen programın konuğu Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir oldu. Programa; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. Ali Öztürk, Genel Sekreter Nihat Yıldız ile Daire Başkanları ve öğrenciler katıldı. Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Senem Çolak Yazıcı’nın sorularını yanıtlayan Nedim Sözbir; eğitim, çalışma, kariyer hayatı ile Düzce Üniversitesi’nin gelecekteki planları ve hedefleri konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Uydu alanında aldığı eğitimlerden ve tecrübelerinden söz eden Sözbir, TÜRKSAT 6A uydusunun çalışma ekibinde yer aldığını belirterek bu uydunun özellikleri hakkında bilgiler paylaştı. Bilimi toprağa, ağacı teknolojiye, sanayiyi de meyveye benzeten Prof. Dr. Nedim Sözbir, bilim olmadan teknolojinin de olmayacağını vurguladı. Zekanın başarıda yüzde 1 etkisi olduğunu dile getiren Sözbir, çalışmanın önemi üzerinde durdu. Düzce Üniversitesi’nin proje sayılarını artırarak sıralamalarda daha üst sıraları hedeflediğini ifade eden Nedim Sözbir, öğrencilerin topluluklarda görev almasını ve ortak ders çalışmalarını tavsiye ederek eğitim ve kariyer alanında yol gösterici açıklamalarda bulundu. Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.