GENEL - 11 Haziran 2018 Pazartesi 14:10

’Sağlık yolu’ hizmete açılıyor

A
A
A
’Sağlık yolu’ hizmete açılıyor

Edirne Belediyesinin, Sultan 1.

Edirne Belediyesinin, Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi arasında gerçekleştirdiği, “Sağlık Yolu” 13 Haziran Çarşamba günü hizmete açılıyor.


Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın talimatları ile geçtiğimiz yıl yapımına başlanan “Sağlık Yolu” tamamlandı. Sultan 1. Murat Devlet Hastanesinden Tıp Fakültesine giden acil hastalar için kullanılan mevcut yolu hem zaman hem de mesafe olarak kısaltarak, kamu yararı göz önüne alınarak iki hastane arasındaki yolun birleştirilmesi için çalışma başlatan Edirne Belediyesi, kalıcı bir yatırımı daha Edirne’ye kazandırıyor.


Belediye Başkanı Recep Gürkan, Sultan 1. Murat Devlet Hastanesini çok kısa sürede Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine bağlayacak yolu tamamladıklarını belirterek, "İnsan hayatı her şeyin ötesindedir. Saniyeler hatta saliseler bile bir insanın yaşama tutunabilmesinde çok çok önemlidir. Biz bu yolu açarak bir kamu hizmetini gerçekleştiriyoruz. Halkımıza verdiğimiz bir sözü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyorum" dedi.


13 Haziran Çarşamba Günü saat 11.00’da düzenlenecek törenle açılışı yapılacak Sağlık Yolu’nun toplam 6 milyon 100 bin liraya mal olduğunu kaydeden Gürkan, "İlk başta bu yolun yapımı için yola çıktığımızda bazı kurumların mahkemelere kadar uzanan itirazları ile karşılaştık. Ancak biz insan hayatının her şeyden daha çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu anlayışla ısrar ederek bu işin peşini bırakmadık. Sonunda mahkemeler de bizi haklı gördü ve kamu yararını kabul etti. İnsan hayatı için çok önemli bir hizmet olan bu yolun yapımına başladık. Edirne’ye bu konuda bir sözümüz vardı. Şimdi bu sözümüzü de yerine getirmenin haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Artık Sultan 1. Murat Devlet Hastanesinden Tıp Fakültesine hasta taşıyan araçlar daha kısa sürede buraya ulaşabilecek. Bu yol aynı zamanda trafik yoğunluğunun arttığı D-100 karayoluna da alternatif bir yol olacak. Kıyık’tan şehre giriş yolu olan Turan Dursun Caddesi paralelindeki Abdi İpekçi Caddesi, Sultan 1. Murat Devlet Hastanesine kadar gidiyordu. Biz bu açtığımız yeni yol ile şehrin kuzeyini çevreleyen yeni bir yol oluşturmuş olduk” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Simit fiyat tarifesinde Ticaret Bakanlığı’nın onayı zorunlu hale getirildi Tacir ve sanayiciler tarafından üretilen mal ve hizmetlerin azami fiyat tarifelerinin düzenlenmesi hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelikte değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren değişikliğe göre simit fiyatlarına ilişkin olumlu görüşü Ticaret Bakanlığı verirse fiyatlarda artış yapılabilecek. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliğinin ayrıntıları şöyle: “Tarifeler, yönetim kurulunun teklifi ve meclisin onayıyla yürürlüğe girer. Tarifelerin tespitinde ilgili meslek komitesinin görüşü alınır. Meslek komitesi en geç onbeş gün içinde görüşünü bildirmek zorundadır. Ancak, simit ile 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımı yapılan ekmeğe ilişkin tarifenin belirlenmesi aşamasında yönetim kurulu; onbeş gün içinde Ticaret İl Müdürü ve Tarım ve Orman İl Müdürü ile esnaf ve sanatkarlar odaları birliği, tarifeyi düzenleyen oda ve ilgili belediyenin temsilcilerinden oluşan heyetin değerlendirmesini alır. Heyetin değerlendirmesi ve ilgili meslek komitesinin görüşü de dikkate alınarak yönetim kurulunca oluşturulan ekmek tarifesine ilişkin teklif, Ticaret Bakanlığının olumlu görüşünün alınmasından sonra yapılacak ilk toplantıda meclisin onayına sunulur. Ancak, Bakanlık tarafından olumsuz görüş bildirilmesi durumunda, heyetin toplanmasına gerek olmaksızın gerekçeleri ile birlikte yönetim kurulunca hazırlanan yeni tarife talebi, yeniden Bakanlığın görüşü alındıktan sonra meclisin onayına sunulur.”
Erzincan “Bağ Küllemesi Hastalıkları” yüzde 90 verim kaybına yol açabilir Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından arazi kontrolleri kapsamında üzüm bağlarında, külleme, mildiyö, ölükol ve salkım güvesinde ilaçlama dönemleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Tescilli cimin üzümünün bağlarında “Bağ Küllemesi Hastalıkları” ile mücadelenin yapılmaması durumunda yüzde 90 verim kaybı yaşanacağı belirtildi. Bağ Küllemesi, asmanın yaprak, sap, sürgün, salkım gibi tüm yeşil aksamında gelişerek zarar oluşturan önemli bir hastalıktır. Hastalık, iklim şartlarının uygun gittiği ve mücadelesinin doğru yapılmadığı yıllarda yüzde 90’a varan ürün kayıplarına neden oluyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Selahattin Albayrak, konu hakkında üreticileri bilgilendirerek şu uyarılarda bulundu; ‘Hastalığın yapraktaki Belirtileri’ “Hastalık başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı-açık yeşil renk açılmalarına neden olur. İleriki dönemde yaprak parlaklığını ve esnekliğini kaybeder, kalınlaşır, gevrekleşir ve kenardan içe doğru kıvrılır. Hastalığın bulunduğu kısımlarda grimsi-beyaz tozlu bir görünüm oluşur. ‘Hastalığın sürgünlerdeki belirtileri’ Sürgünler üzerinde başlangıçta siyaha yakın koyu renkli lekeler oluşur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna doğru kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir. ‘Hastalığın tanelerdeki belirtileri’ Hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır ve gelişemez. Hastalık tanelerde meyve sapı istikametinde çatlamaya neden olur. Taneler ben düşme dönemine kadar hastalığa duyarlıdır. ‘Mücadelesi ve kültürel önlemler’ Hastalıklı çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetişme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapılarak asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanmalıdır. ‘Kimyasal mücadele’ 1. İlaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta olduğu dönemde, 2. İlaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde, 3. İlaçlama: Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemde, 4. ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalık gelişimi ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.”