EKONOMİ - 29 Ağustos 2018 Çarşamba 11:09

Trakya Birlik ayçiçeği ön alım fiyatını açıkladı

A
A
A
Trakya Birlik ayçiçeği ön alım fiyatını açıkladı

Trakya Birlik, ayçiçeği ön alım fiyatını yüzde 44 yağ oranı için 2.

Trakya Birlik, ayçiçeği ön alım fiyatını yüzde 44 yağ oranı için 2.459,20/ton olarak açıkladı.


Yağlık Ayçiçeği Türkiye bitkisel yağlar tüketiminde yüzde 75-80 civarında payı ve yüzde 40 civarındaki yüksek yağ oranı ile ülkenin en önemli yağlık tohumu arasında yer alıyor. Yıllara göre değişiklik göstermekle beraber ülkede üretilen yağlık ayçiçeği ürününün yüzde 25-35 orandaki bölümü Trakya Birlik tarafından mübayaa ediliyor. 2018/2019 iş yılı Türkiye ayçiçeği rekoltesinin 1 milyon 400 bin tonun üzerinde gerçekleşerek son yıllardaki en yüksek üretim seviyesine erişmesi bekleniyor.


Trakya Birlik’e bağlı kooperatif ortaklarınca 2018/2019 iş yılı ayçiçeği alım kampanyasında 413 bin ton rekolte taahhüt edildi. Trakya Birlik faaliyet bölgesinde ayçiçeği hasadı Ağustos ayının ilk haftasında başlarken kooperatiflerinde hasat günden güne yoğunlaşıyor. Birliğe bağlı 48 kooperatife ait 102 alım merkezi ve iki fabrikada bugüne kadar toplam 36 bin 376 ton ayçiçeği mübayaası gerçekleştirildi.


Trakya Birlik Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada, "2018/2019 üretim sezonunda gerek ülkede gerekse de başta Ukrayna, Rusya olmak üzere Romanya ve Bulgaristan gibi çevredeki önemli üretim bölgelerinde de yüksek rekolte beklenmektedir. Döviz kurlarında yaşanan dalgalanma, ithalde uygulanan gümrük vergilerindeki değişimler, üretim maliyetleri bir bütünüyle göz önüne alındığında geçmişte olduğu gibi bugün de üretici ortaklarının menfaatlerinin korunması noktasında görevinin bilinciyle hareket eden Trakya Birlik Yönetim Kurulunca 2018/2019 iş yılında ayçiçeğine uygulanacak ön alım fiyatı sektörde baz sözleşme oranı olan yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için 2.459,20 TL/Ton olarak belirlemiştir. Hesaplanacak yağ primleri çerçevesinde yüzde 50 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için fiyat 2.668,00 TL/Ton, yüzde 40 standart yağ oranlı ayçiçeği ürünü için fiyat 2.320,00 TL/Ton olarak oluşmaktadır" denildi.


Ayrıca, ham yağ oranına göre yapılan alımlarda yüzde 41 ve üzeri yağ oranı çıkan ürünler yüksek yağ oranlı ürün olarak değerlendirilecek. Her bir yüzde puan artışı için yüzde 40 standart yağ oranlı ürün fiyatına yüzde 1,5 oranında prim uygulanacağı bildirildi.


Birlik tarafından 2018/2019 üretim sezonunda üretici ortaklarından 350 bin ton seviyesinde ürün mübayaası yapılacağı bekleniyor. Ürün bedeli ödemelerinin teslimat tarihlerine göre belirlenecek ödeme süreleri çerçevesinde gerçekleştirileceği açıklandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Üreticilere ilaçlama uyarısı Tepebaşı Belediyesi’nin üreticiler için hayata geçirdiği Tarımsal Üretimde Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri Projesi, Eskişehirli üreticileri zirai hastalık ve zararlılara karşı uyarıyor. Eskişehir’de ilk defa uygulanan ve 5 farklı noktaya kurulan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları oluşan herhangi bir hastalık ya da meteorolojik olaylara karşı üreticiye önceden uyarı vererek önlem almalarını sağlıyor. Bu kapsamda 29 Nisan Pazartesi günü istasyonlardan alınan verilere göre bölge genelinde elma karaleke hastalığı enfeksiyonunun oluştuğunun tespit edilmesi üzerine üreticilere bilgi verildi. Üreticilere, en kısa zamanda elma, armut ve ayvada ilaçlı mücadele yapılması yönünde öneride bulunan yetkililer, “Elma küllemesinin de sorun olduğu bahçelerde her iki hastalığa da etkili olan bitki koruma ürünleri tercih edilmelidir” şeklinde uyarıda bulundu. Tepebaşı’nda tarımsal faaliyet gösterilen 477 bin 769 dekar alanı kapsayacak şekilde 5 mahallede istasyonlar kuruldu. Ayrı iklimsel özelliklere sahip Beyazaltın, Cumhuriyet, Kavacık, Yusuflar ve Takmak mahallelerinde kurulan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları, tüm Tepebaşı kırsalına hizmet veriyor. Kurulan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları ve enfeksiyonla ilgili detaylı bilgi almak isteyenler 0 (222) 211 40 00/3214/3219 numaralı telefondan ve Tepebaşı Belediyesi’nin https://www.tepebasi.bel.tr/ adresinden yetkililere ulaşabiliyor.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi turizm alanında en çok akreditasyon alan üniversite oldu Anadolu Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yetkilendirilmiş Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (TURAK) tarafından turizm alanında en çok akredite edilmiş programa sahip üniversite oldu. Anadolu Üniversitesi Senato Salonunda Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semra Günay, Eskişehir Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Salim Şengel ve öğretim elemanlarının katılımıyla belge teslim töreni düzenlendi. Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna tarafından akredite edilen programların plaketleri Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal’a takdim edildi. Törende Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semra Günay ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hilmi Rafet Yüncü, Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Kozak ve Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökçe Yüksek, Eskişehir Meslek Yüksekokulu adına Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Salim Şengel ve Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Acar akreditasyon belgelerini teslim aldılar. Prof. Dr. Fuat Erdal Anadolu Üniversitesi’nin kalite çalışmalarına verdiği önemi vurgularken, Prof. Dr. Muharrem Tuna Anadolu Üniversitesi’nin Yükseköğretim Kurulu tarafından öncelikli kabul edilen uluslararasılaşma konusunda öncü olduğunu, sahip olduğu kurumsal altyapı ile turizm alanındaki programların da kısa sürede uluslararası tanınırlığının sağlanacağına inandığını dile getirdi. Turizm Fakültesi’nin 2021 yılında başlattığı süreç sonrasında akredite edilen üç bölümü de yeniden süreci başarıyla tamamlarken; 2023 yılında yaptığı başvuru sonrası Eskişehir Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü’ne bağlı Turizm ve Otel İşletmeciliği ile Aşçılık Önlisans programları da ilk kez akredite edilmiş oldu. Turizm alanında akredite olan beş programla Anadolu Üniversitesi’nin kalite ve iyileştirmeye verdiği önem yeniden tescillendi.