GENEL - 16 Nisan 2019 Salı 15:16

Balkan Üniversiteler Birliği üyesi Türk rektörler, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde toplandı

A
A
A
Balkan Üniversiteler Birliği üyesi Türk rektörler, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde toplandı

Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) üyesi Türk üniversitelerinden İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi, Trakya Üniversitesinde bir araya geldi.

Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) üyesi Türk üniversitelerinden İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi, Trakya Üniversitesinde bir araya geldi.


Selanik’te 16-18 Nisan 2019 tarihleri arasında düzenlenecek Balkan Üniversiteler Birliğinin 5. toplantısı öncesi; Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun ev sahipliğindeki toplantıda bir araya gelen İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neziha Musaoğlu, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Oral Öncül, Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Öğr. Gör. Nurgül Sarsılmaz; BUA’nın geleceği, birliğin yeni tüzüğü ve yeni başvuru yapan üniversitelerin durumunu değerlendirdi. Toplantıda ayrıca Balkan Üniversiteler Birliği’nin daha da güçlenmesi ve gelişmesi açısından yapılması gerekenler görüşüldü.


Trakya Üniversitesinin Daimi Genel Sekreterliğini yaptığı Balkan Üniversiteler Birliği’nin gelişimi için hayata geçirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Türkiye üniversiteleri olarak Balkanların en önemli yükseköğretim kurumlarını bir araya getiren Balkan Üniversiteler Birliğinin Selanik’te gerçekleştirilecek bu tarihi toplantısı öncesinde bir araya geldik. Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde, ülkemizin güzide üniversitelerinin çok değerli rektörleri ile bir araya gelerek değerlendirmelerde bulunduk. Balkan Üniversiteler Birliğinin tarihi açısından önemli bir dönüm noktası sayabileceğimiz tüzük çalışmasının son durumu hakkında Ülkemizden birliğe üye üniversitelerin değerli fikirlerini aldık. Gönül coğrafyamız Balkanlardaki üniversiteler arasında iş birliğini daha da artırmak ve gündemi belirleyen bir birlik olmak için atılması gereken adımları konuştuk. Türkiye üniversiteleri olarak birliğe önemli değerler katıyoruz. Deneyimlerimizi ve yaptığımız çalışmaları Selanik’te, üye ülkelerin üniversiteleri ile paylaşarak yapılacak çalışmaların önünü açmak, hazırlayıcı olmak istiyoruz. Selanik’te çok verimli bir toplantı gerçekleştireceğimize inanıyoruz” dedi.


Toplantının ardından Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu eşliğinde misafir Rektör ve Rektör Yardımcıları; Gönül Elçileri Projesi kapsamında hayata geçirilen ve seslerini dünyaya duyurmayı başaran Trakya Üniversitesi Geleceğim Sensin Koro ve Orkestrası’nın provasını izledi. Projenin, gönüllere ve geleceğin teminatı çocuklara dokunduğunu ifade eden misafir rektör ve rektör yardımcıları, sosyal gezi kapsamında Genel Sekreter Yardımcısı ve Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Sorumlusu Öğr. Gör. Hakan Akıncı rehberliğinde Selimiye Camii, Trakya Üniversitesi Şerbetevi, Edirne Sarayı Kazı Alanı, Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi ve Eski Cami’yi ziyaret etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.