GENEL - 14 Ekim 2021 Perşembe 17:40

Bulgaristan’dan gelen kadın soydaşlar Edirne’de ağırlandı

A
A
A
Bulgaristan’dan gelen kadın soydaşlar Edirne’de ağırlandı

Bulgaristan’da siyaset, iş dünyası ve STK’larda aktif görev alan soydaş kadınlar, Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği ve Trakya Üniversitesi iş birliğinde Edirne’de düzenlenen “Sivil Toplum, Girişimcilik ve Siyaset Alanlarında Kadınlar” isimli toplantıda bir araya geldi.

Bulgaristan’da siyaset, iş dünyası ve STK’larda aktif görev alan soydaş kadınlar, Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği ve Trakya Üniversitesi iş birliğinde Edirne’de düzenlenen “Sivil Toplum, Girişimcilik ve Siyaset Alanlarında Kadınlar” isimli toplantıda bir araya geldi.


Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun eşi Uzm. Dr. Nilgün Tabakoğlu ve Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök’ün öncülüğünde hayata geçirilen "Sivil Toplum, Girişimcilik ve Siyaset Alanlarında Kadınlar" toplantısı, Bulgaristan ve Türkiye’de siyaset, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere hayatın her noktasına dokunan kadınları buluşturdu. AK Parti Edirne Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Dr. Fatma Aksal, Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve eşi Uzm. Dr. Nilgün Tabakoğlu ile Türkiye ve Bulgaristan’dan çok sayıda davetlinin katıldığı toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından açılış konuşmalarına geçildi.


Uzm. Dr. Nilgün Tabakoğlu ve Büyükelçi Aylin Sekizkök’ün girişimleriyle Bulgaristan’ın farklı bölgelerinden gelen ve başarı hikayeleri ile dikkat çeken soydaş kadınlarla bir arada olmaktan ve onları Edirne’de, Trakya Üniversitesi’nde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Rektör Tabakoğlu, “5 bin Balkanlı uluslararası öğrencimizin bin 351’i Bulgaristan’dan. Balkan Üniversiteler Birliği, Erasmus ve ikili anlaşmalar çerçevesinde Bulgaristan üniversiteleri ile yakın ilişkiler içerisindeyiz. Burgaz Devlet Üniversitesi ile ortak hayata geçirdiğimiz 3,3 milyon euroluk proje ile iki ülkeye can olan Meriç’i ve çevresini geleceğe taşıyacağız. Balkanlar’ın en büyük sağlık merkezi hastanemizin yanı sıra onkoloji kliniğimiz, kemik iliği merkezimiz, epilepsi cerrahi merkezimiz ile ileri düzey sağlık hizmetlerinin tamamını burada sunabiliyoruz. Tüm imkân ve gücümüzü Balkanlar’daki, Bulgaristan’daki soydaşlarımızla paylaşmak istiyoruz. Bizim olan ne varsa sizindir” dedi.



“Coğrafyamızın kadınları zorluklardan güçlü bir şekilde çıkar”


Bulgaristan’da görev yapmaktan ve Sofya’ya atanan ilk kadın büyükelçi olmaktan dolayı büyük bir gurur yaşadığını ifade eden Büyükelçi Aylin Sekizkök, “Sofya’daki görevimin ilk anından itibaren gözüm her zaman kadınların üzerinde oldu. Bulgaristan’daki soydaş kadınlarımızın hayatın her alanında yer bulmuş olmalarından ve çok önemli başarılara imza atmış olmalarından büyük mutluluk duyuyorum. Dünyanın her yerinde kadınlar önce ailelerini, sonra da çevrelerini daha iyi, daha güzel bir hale getirir. Onların hayalleri büyüktür. Aynı anda birçok görevi üstlenirler ve hepsinin altından başarıyla kalkarlar. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Dünyada her şey kadının eseridir’ sözü kadına verilen önemi açıkça ortaya koymaktadır. Bizim coğrafyamızın kadınları zorlukları sever, çünkü zorluklardan güçlü bir şekilde çıkar. Sofya’da göreve başladığımdan bu yana gezilerim sayesinde temasta olduğum kadınların hepsi bana birçok şey öğrettiler. Bugün bu toplantıda Bulgaristan’da çok farklı alanlarda başarıyla mücadele veren tüm soydaş kadınlarımızla bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Hepinizle gurur duyuyorum. Bu toplantıda sizleri yürekten dinleyeceğim. İnanıyorum ki bu toplantı ile güzel iş birliklerine imza atacağız” ifadelerini kullandı.



“Kadınlar olarak inanırsak başaramayacağımız hiçbir şey yoktur”


Kadınların siyasette daha fazla yer almasını temenni ederek başladığı konuşmasında başkanlığını üstlendiği TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun (KEFEK) faaliyet alanlarından bahseden AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, “Türk kadını, Avrupa’nın birçok ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. Ama kadın milletvekili oranı maalesef uzun yıllar Mecliste yüzde 1’ler civarında kalmış ve bugün geldiğimiz noktada yüzde 17.2’ye ulaşmıştır. Bu kesinlikle yeterli değildir. Bu oranı artırmak için hepimiz elinden geleni yapmak zorundayız. KEFEK olarak kadını ilgilendiren bütün konularda çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca komisyonumuz, kadına yönelik her türlü ayrımcılığı, kadınlara uygulanan mobing, kız çocuklarını bilim ve sanata yönlendirme gibi konuların çözümü noktasında çalışmalar yapmaktadır. Kadınları geri planda tutarak ne Atatürk’ün dediği muasır medeniyetler seviyesine ne de ülkemizin 2023 ve 2053 hedeflerine ulaşabiliriz. Bu hedeflere ulaşmak için başta biz kadınlara büyük görevler düşüyor. Mücadele etmekten hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Kadınlar olarak inanırsak başaramayacağımız hiçbir şey yoktur” şeklinde konuştu.


Bulgaristan’ın farklı bölgelerinden gelen soydaş kadınlarla bir arada olmaktan, onların başarı hikâyelerini ve mücadelelerini dinlemekten büyük mutluluk duyacağını ifade eden Aksal, “Bizler, konu ne olursa olsun Bulgaristan’daki ve Balkan coğrafyasındaki tüm soydaş kadınlarımızın yanında olmaya, onların daha da güçlenmesi için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.


Açılış konuşmalarının ardından “Kadın ve Siyaset”, “Covid Salgının Etkileri ve Kadın”, “Kadın ve Girişimcilik” konulu üç ayrı oturum şeklinde organize edilen toplantıda Bulgaristan’dan gelen soydaş kadınlar, kariyer yolculuklarından, başarı hikâyelerinden ve yaşadıkları zorluklardan bahsetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İskoçya’da şampiyonluk düğümü yarın çözülecek İskoçya Premier Ligi’nde şampiyonluk düğümü yarın oynanacak Hearts-Celtic maçının ardından belli olacak. Celtic, kazanarak ’en çok şampiyon olan takım’ ünvanını elde etmek isterken, Hearts ise 41 yıllık hakimiyeti sonlandırmak için sahaya çıkacak. İskoçya Premier Ligi’nde şampiyonu belirleyecek Celtic ile Hearts maçı yarın TSİ 14.30’da Celtic Park’ta oynanacak. Ligde 80 puanlı Hearts, bu maçtan galibiyet veya beraberlikle ayrılması halinde şampiyonluğunu ilan edecek ve 41 yıl sonra Celtic ve Rangers dışında bu başarıyı yakalayan ilk takım olacak. 79 puanı bulunan Celtic’in ise şampiyon olabilmesi için sahadan 3 puanla ayrılması gerekiyor. Hearts 41 yıllık hakimiyeti bozmak istiyor Hearts şampiyon olduğu takdirde 41 senedir devam eden Celtic ve Rangers hakimiyetini yıkacak. Bu iki takım dışında en son 1984-1985 sezonunda Alex Ferguson yönetimindeki Aberdeen şampiyon olmuştu. En son 1959-1960 sezonunda şampiyonluk kazanan Hearts, toplamda kazandığı 4 şampiyonluk ile Aberdeen ve Hibernian ile birlikte şampiyonluk sıralamasında 3. sırayı paylaşıyor. Celtic için ’En çok şampiyon olan takım’ olma şansı Celtic ise 1930 yılında ezeli rakibi Rangers’a kaptırdığı ’en çok şampiyon olan takım’ ünvanını 96 yıl sonra geri almak istiyor. Ligde Celtic ve Rangers 55’er şampiyonlukla zirveyi paylaşıyor. Celtic’in 2011-2012 sezonunda başlayan ve 9 sezon devam eden şampiyonluk serisi, 2020-2021 sezonunda Steven Gerard yönetimindeki Rangers’ın şampiyon olmasıyla bitmişti. Sonraki sene aldığı şampiyonlukla tekrar seri yakalayan Celtic, art arda aldığı 4 şampiyonlukla Rangers ile şampiyonluk sayısını eşitledi.
Ankara Bakan Bak’tan Anıtkabir’e ziyaret Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gençlik Haftası etkinlikleri kapsamında Anıtkabir’i ziyaret etti. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla düzenlenen ‘Gençlik Haftası’ etkinlikleri kapsamında beraberindeki heyetle birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti. Bakan Bak ve beraberindeki heyet, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine geldi. Bak’ın mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Bakan Bak, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: "Aziz Atatürk, Cumhuriyetimizin emanetçisi gençlerimizle birlikte Gençlik Haftası’nın başladığı bugün de manevi huzurunuzdayız. Türkiye, huzurun, güvenin ve sarsılmaz bir istikrarın merkezi olarak köklü birliğimizi, kardeşlik iklimimizi ve dayanışma ruhumuzu yarınlara taşıyan, istikbaline emin adımlarla yürüyen bir ülke olmayı sürdürmektedir. Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda bilimde, sanatta, sporda, teknolojide ve üretimin her alanında ortaya koydukları vizyon, azim ve başarıyla insanlığa değer katan gençlerimiz, al bayrağımızı bugün dünyanın dört bir yanında gururla dalgalandırıyor. Bu toprakların köklü hafızasından ve milli ruhundan aldığı güçle yetişen yeni nesillerimiz çalışkanlığı, yüksek idealleri ve emanetinize duyduğu sarsılmaz sadakatle Cumhuriyetimizi aynı inanç ve kararlılıkla yarınlara taşıyor. Gençlik Haftası’nı bu yıl da ülkemizin dört bir yanında aynı coşku, heyecan ve güven duygusuyla idrak edecek olmanın gururuyla zatıalinizi, silah arkadaşlarınızı, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla yâd ediyoruz. Ruhunuz şad olsun."
İzmir Gastronomi öğrencileri ve işitme engelli gençler mutfakta buluştu Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Tülay Aktaş İşitme Engelliler Ortaokulu arasında beş aydır yürütülen anlamlı iş birliği, uygulama mutfağında düzenlenen coşkulu bir kapanış etkinliğiyle taçlandı. Üniversitenin toplumsal katkı faaliyetleri kapsamında hayata geçirilen protokol çerçevesinde, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri ile işitme engelli ortaokul öğrencileri mutfakta bir araya gelerek sadece yemek yapmayı değil, iletişimin sınırlarını aşmayı da deneyimledi. "Onlar bana gönül dilini öğrettiler" Projenin yürütücülerinden Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Mutfağı Yönetici Şefi Selin Güloğlu, beş ay süren bu yolculuğun kendisi için en özel deneyim olduğunu vurguladı. Başlangıçta iletişim kurma konusundaki endişelerini dile getiren Güloğlu, şunları söyledi: "İlk beş dakikada o aradaki boşluğu nasıl kullanacağımı çok düşünmüştüm. Ama anladım ki aslında çok fazla konuşmaya gerek yokmuş. Ben onlara pasta, makarna veya kurabiye yapmayı öğrettim; ama onlar bana gönül dilini, dokunarak anlaşmayı öğrettiler. Bu, yaptığım projeler arasında en iyisiydi." Kabukları kıran iş birliği Tülay Aktaş İşitme Engelliler Ortaokulu Rehber Öğretmeni ve Projenin Koordinatörü Özen Güventürk de Bornova’daki iki kurumun komşuluğuyla pekişen projenin, öğrencilerin hayatı tanıması ve toplumdaki "engelli birey" algısının olumlu yönde değişmesi adına büyük bir adım olduğunu söyledi. Güventürk, Yaşar Üniversitesi’ne ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine ve akademik kadroya teşekkür etti.
Antalya Çıralı’da sahil temizliği yapıldı Antalya’nın Kemer ilçesinde yer alan ve Türkiye’nin en önemli sahilleri arasındaki Çıralı sahilinde temizlik etkinliği yapıldı. Kemer Belediyesi ile Ulupınar Mahalle Muhtarlığı iş birliğince düzenlenen etkinliğe, katılanlar, Kemer Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından dağıtılan eldiven ve çöp poşetlerini alarak sahildeki atık ve çöpleri temizlerken, ’Çöpünü sahilde bırakma’, ’Mavinin tadını çıkar kirletme’, ’Plajlarımız kül tablası değildir’, ’Doğaya iyi bak, başka bir dünya yok’ yazılı pankartlar açarak farkındalık oluşturdu. Plastik atıklar dikkat çekti Etkinlikte, özellikle son günlerde ticari gemilerin plastik atıkları öğüterek denize bırakması nedeniyle sahile ulaşan plastik atıklara dikkat çekildi. Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Semih Top, yaptığı açıklamada, "Ticari gemilerin öğütmüş olduğu plastik atıkların dalga ile sahile vurduğu bir durumla karşılaştık. Denizimizi ve doğamızı korumak amacıyla hızlı şekilde belediye personelimizle gerekli temizliğimizi yaptık. Doğamızı korumaya devam edeceğiz" dedi. Gemilere yaptırım istedi Ticari gemilerinin bıraktığı plastik atık sorununun önceki yıllarda da yaşandığını hatırlatan Başkan Yardımcısı Semih Top, konu hakkında yetkililerin bir yaptırımda bulunmasını beklediklerini kaydetti. Sahil temizliğine Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Semih Top, Kemer Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Adnan Karataş, Ulupınar Mahalle Muhtarı Salih Sarıca, Kemer Turizmci ve İş İnsanları Derneği (KEMİAD) Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kıyar, belediye personeli ve vatandaşlar katıldı.
Bolu Kurbanlık pazarında büyükbaş fiyatları küçükbaşa talebi artırdı Bolu’da Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hayvan pazarları ve besihanelerde hareketlilik devam ederken, büyükbaş kurbanlık fiyatlarının yüksek seyretmesi vatandaşı küçükbaşa yöneltti. Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşların telaşı Bolu’daki hayvan pazarlarında ve besihanelerde yoğun hareketliliğe dönüştü. Büyükbaş hayvan fiyatlarının ve hisse bedellerinin 34 bin liradan başladığı Bolu’da, küçükbaş fiyatı ise 12 bin liradan başlıyor. "Küçükbaşa yoğun bir talep var" Satışların iyi gittiğini ifade eden Erkan Ercan, "Bu sene büyükbaş fiyatları yüksek olduğu için küçükbaşa yoğun bir talep var. Büyükbaşımız fazla yok, ağırlıklı olarak küçükbaş satıyoruz. Küçükbaşlarımız 12 bin liradan başlıyor, kademe kademe hayvanına göre 40 bin liraya kadar seçeneğimiz var. Büyükbaşlarda da 34 bin liradan hisse seçeneğimiz var. Günümüz şartlarında vatandaşın hali ortada. O yüzden küçükbaşa talep var" dedi. Vatandaşlara kurbanlık seçimi konusunda da uyarılarda bulunan Ercan, alınacak hayvanın İslami şartlara uygun, boynuz, ayak, göz ve kulak yapısının eksiksiz olması gerektiğinin altını çizdi. Kurbanlıkların güvenilir kişilerden alınması tavsiyesinde bulunan Ercan, "Vatandaşa önerim; sorun yaşadığında muhatap bulabileceği, devamlı bu işi yapan tanıdığı kişilerden kurban alması daha mantıklı olur" dedi. Ercan ayrıca, talep eden vatandaşlar için Afrika bölgesinde 5 bin lira bedelle kurban organizasyonu da yaptıklarını sözlerine ekledi.
Rize Hayata ikinci kez tutundu, bu kez kep attı Rize’de 2018 yılında meme kanserine yakalanan 64 yaşındaki Meryem Sarıahmetoğlu, verdiği yaşam mücadelesini kazanarak hem hastalığı yendi hem de yıllardır içinde ukde kalan üniversite hayalini gerçekleştirdi. Rize’de 2018 yılında meme kanserine yakalanan 64 yaşındaki Meryem Sarıahmetoğlu kanseri yenmeyi başardı. Gördüğü tedavi sürecinde ailesi, yakın çevresi ve doktorlarının desteğiyle yeniden hayata tutunan Sarıahmetoğlu, şimdi ise başarı hikayesiyle birçok kişiye umut oluyor. Kanser tedavisinin ardından hayatını ertelemek yerine hayallerinin peşinden gitmeye karar veren Sarıahmetoğlu, bir arkadaşından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) bünyesinde açılan 3. Yaş Üniversitesi’ni duydu. Hiç vakit kaybetmeden kayıt yaptıran Sarıahmetoğlu, eğitim sürecini başarıyla tamamlayarak, üniversite mezunu olmanın mutluluğunu yaşadı. Hayatında ikinci bir başlangıç yapan Sarıahmetoğlu, yaşadığı sürecin kendisine çok şey kattığını belirterek, özellikle kanser tedavisi gören ve atlatanlara "Lütfen kenara çekilmeyin" diye seslendi. Üniversite eğitiminin kendisine moral verdiğini dile getiren Sarıahmetoğlu, yeni arkadaşlıklar edindiğini, sosyal hayata daha güçlü şekilde katıldığını ve yıllardır gerçekleştiremediği bir hayalini tamamlamanın gururunu yaşadığını ifade etti. Azmi ve yaşam enerjisiyle dikkat çeken Meryem Sarıahmetoğlu’nun hikayesi, hem kanserle mücadele eden hastalara hem de yaşıtı olup eğitim almak isteyenlere ilham oldu. Meme kanserini yendikten sonra sonra 3. Yaş Üniversitesi ile üniversite hayalini de yerine getirdiğini dile getiren Meryem Sarıahmetoğlu "3. Yaş Üniversitesi’ni bir arkadaşım sayesinde öğrendim. Buraya kaydımı yaptırdım. Gelmekle çok büyük bir işi başardığımı zannediyorum. Çünkü üniversite hayallerimiz burada bir kısmı gerçekleşti. Ben 2018 yılında bir meme kanseri atlattım. Çok yoğun bir program aldım, yani hastalıkla ilgili ilaçlar aldım. Acaba ben de normal hayata dönebilir miyim dedim. Dedim bütün sosyal projelerde olmak istiyorum. Bu hastalığı atlatan arkadaşlara da şunu diyorum; lütfen hastayız diye bir kenara çekilmeyin. Sosyal projelerde bulunun, aktif yaşamın içinde olun, hayatı sevin, kanseri yenin, üniversitemize öğrenci olun" ifadelerini kullandı. İkinci mezunlarını veren 3. Yaş Üniversitesi ile her yaşın güzelliğinin ortaya çıktığını ifade eden RTEÜ Toplumsal Katkı ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Doç. Dr. Ayten Yılmaz Yavuz ise, "Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimiz ile tüm paydaşlarımızın katkılarıyla bilgi ve teknolojinin gücünü toplumsal faydaya dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda toplumun ihtiyaçlarını gidermek, sorunlarını çözmek amacıyla çeşitli sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiriyoruz. Üniversite olarak toplumsal katkı ve hayat boyu öğrenme anlayışıyla hayata geçirdiğimiz 3. Yaş Üniversitesi sosyal sorumluluk projesinin 2025-2026 akademik yılı mezuniyet heyecanını bugün yaşıyoruz. Bu proje ile her yaşın güzelliğini ortaya çıkarmış bulunmaktayız. 3. Yaş Üniversitesi, kendi deneyimlerini bilimsel öğrenimle sağlayarak kendini gerçekleştiriyor olmanın yanı sıra sosyal katkıda bulunma fırsatı sağladı" diye konuştu.