EKONOMİ - 08 Kasım 2021 Pazartesi 16:31

Kadınlar tavuk besleyip yumurta satarak ev ekonomisine katkı sağlayacak

A
A
A
Kadınlar tavuk besleyip yumurta satarak ev ekonomisine katkı sağlayacak

‘Kadın Eliyle Gezen Tavuk Yumurta Projesi’ tanıtım programı Edirne Kemalköy’de gerçekleştirildi.

‘Kadın Eliyle Gezen Tavuk Yumurta Projesi’ tanıtım programı Edirne Kemalköy’de gerçekleştirildi. Her birine 105 tavuk olmak üzere 350 kadın yetiştiriciye toplam 36 bin 750 tavuk dağıtıldı.


Köylerdeki kadın yetiştiricilerin, üretime yaptığı katkıların artırılması, onlara istihdam oluşturup ekonomik hayata katılmaları, elde edecekleri gelir ile ev ekonomilerine destek sağlamaları ve vatandaşların taze, lezzetli, doğal köy yumurtalarına kolay ulaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla kadın yetiştiricilere yönelik hazırlanan “Kadın Eliyle Gezen Tavuk Yumurta Projesi’’ düzenlenen tanıtım töreni ile hayat geçirildi.


Kemalköy’de düzenlenen tanırım programına Edirne Valisi Ekrem Canalp ve Eşi Ayten Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt, il genel meclis üyeleri, siyesi parti temsilcileri ve girişimci kadınlar katıldı.


Devletin ve hükümetin temel önceliklerinden birisinin kadınlara yönelik gerçekleştirilen hizmetler olduğunu söyleyen Edirne Valisi Ekrem Canalp, hayatın her aşamasında gelişmiş ülkelere bakıldığında sosyal hayatta da ekonomik hayatta da temsil noktasında da gelişmiş ülkelerde kadın ve erkeklerin yüzde 50 yüzde 50 orantılı şekilde yer aldığının görüldüğünü ifade etti.



“Edirne’nin kadınlarına güveniyoruz”


Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesi dediği hedefe ulaşmanın yolunun kadınların hayatın her alanına girmesinden geçtiğini belirten Vali Canalp, “Edirne’de kadınlara yönelik yaptığımız belli projeler var. Bunlardan birisi kadın kooperatiflerini teşvik etmekti. Bundan 1 yıl önce bizim 2 kadın kooperatifimiz vardı. Sayıyı 4’e çıkarabildiğimiz zaman eşimle farklı bir şevince bürünmüştük. Yaşasın yüzde 100 arttı diye çocuk gibi sevindik. Bugün kooperatiflerimizin sayısı 15’i buldu. Bu bizim çalışmamızdan değil, Edirnelilerin kadınlarının sayesinde oldu. Edirne’nin kadınlarına güveniyoruz. Onlarla yaptığımız her işte bizi başarıya taşıyacaklarından eminiz” dedi.



“Kaliteli üretim ve pazarlama konusu çok önemli”


Kaliteli üretimin önemine değinen Vali Canalp, “Kooperatiflerimizin kaliteli üretim için ihtiyaç duydukları ne varsa bina, ekipman donanım olsun bunların tamamını hediye olarak takdim ediyoruz. Bunun dışında kaliteli üretimi pazarlama da bu işin diğer ayağıdır. İşin sürekliliğini sağlamak için pazarlama konusunu da sağlamamız gerekiyor. Bunun için Edirne’de satış noktaları oluşturduk. Özellikle ilkbahar, yaz ve sonbaharın belli dönemlerine kadar 150 adet satış noktasında kadınlarımızın ürettiği ürünler gayet de güzel kendilerine Pazar bulabiliyorlar. Kooperatiflerimiz kendi ürünlerini İstanbul veya başka bir yere de pazarlayabilecek noktaya doğru ilerliyorlar. Şehir Gönüllüleri Vakfı da kadın girişimcilerimizin hepsini desteklemeye devam ediyor. Bu merkez de Edirne’nin gönüllü hanımefendilerinin desteği ile günden güne güçleniyor” ifadelerine yer verdi.


350 üretici kadına verilecek 105’er adet atak cinsi yumurta tavuklarının dağıtımını yaptıklarını aktaran Vali Canalp, “Bu kadınlarımızın hayatında çok şey değişecek. Bir insanın yaşı kaç olursa olsun kendi parasını kazandığı zaman ve kendi parasıyla bir işi yaptığı zaman hayata bakış açısı değişiyor. 350 kadınımız hem kendi paralarını kendileri kazanıyor olacaklar. Bu tavuklarla 350 ailenin gelirine net bir katkı sağlamış olacağız. Önümüzdeki yıllarda bu projenin devamını getireceğiz” diye konuştu.



“Kadınlarınıza yönelik istihdam sağlamayı hedefliyoruz”


Projenin isminden de anlaşılacağı gibi hedef kitlenin kadınlar olduğunu söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, "Bizler biliyoruz ki kadınlarımızın özellikle köylerimizde üretime tarımsal üretime bitkisel üretime hayvansal üretime yapmış olduğumuz katkıları hepimiz biliyoruz. Kadın üreticilerimizin özellikle hayvansal üretime katkı sağlamaları ve bu katkıları arttırmaları için böyle bir projeyi yapmış olduk. Kadınlarınıza yönelik istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Kadınlarımız bu sayede ev ekonomilerine de katkı sağlayacaklar. Vatandaşlarımız bu proje sonunda gayet lezzetli doğal ve taze köy yumurtalarına kolaylıkla ulaşabilecekler” şeklinde konuştu.



“36 bin 750 adet tavuk dağıtımı yapacağız”


Proje kapsamında il ve ilçe müdürlüklerde çalışan veterinerlerin gerekli kontrolleri sonrasında 350 üretici kadın seçtiklerini ifade eden Bayazıt, “Kümesleri uygun olan asgari ve teknik şartlara uygun sağlıklı kümes ve işletmelerimizi seçtik. Kadınlarımız bu projeye dâhil oldular. 350 işletmemize 105 er adet atak-s ırkı tavuklarımızın dağıtımını gerçekleştirdik. Bu cins tavuklar ülkemizin ilk tescilli yerli ırkıdır. Verimli, dayanıklı ve iklim şartlarına uyumludur. Yerli olmasından dolayı da bu cinsi tercih ettik. Toplam 36 bin 750 adet tavuk dağıtımı yapacağız. 8 gün içinde bu dağıtımı bitireceğiz. Edirne’de belki de ilk defa büyük bir sayıda tavuk dağıtmış olacağız. Bu hem hayvansal üretimimizi hem de hayvan sayısını arttırmış olacak. Bunun yanında 210 ton yem dağıtmış olacağız. Bunun 105 tonu piliç büyütme yemi 105 tonu da yumurta öncesi yem” ifadelerine yer verdi.



“Devlet destekleri kadınları cesaretlendiriyor”


Devletin verdiği hibe ve desteklerin kadınları cesaretlendirdiğini söyleyen Trakya Emekçi Kadın Kooperatifi Başkanı Ayşe Saz, yapılan desteklerle çok iyi noktalara geldiklerini ve daha fazla pazarda yer almak için çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı. Kadın Eliyle Gezen Tavuk Projesi’nin hayırlı olmasını dileyen Saz, kadının gücünün ve çalışma hayatındaki yerinin her geçen gün arttığını söyledi.


Konuşmaların ardından üretici kadınlar için getirilen Atak-s cinsi tavuklar doğaya salındı.


Edirne Valisi Canalp ve beraberindekiler tavuklardan elde edilen organik yumurtaları tavada pişirerek tadına baktı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum İçişleri Bakanı Çiftçi: "Eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan ülkemizi her alanda daha güçlü yarınlara taşıyacağız" İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, "Cumhurbaşkanımız’ın öncülüğünde Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda, eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan ülkemizi her alanda daha güçlü yarınlara taşımayı sürdüreceğiz" dedi. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Erzurum ziyaret programı çerçevesinde AK Parti Erzurum İl Başkanlığı’nda teşkilat mensupları ile bir araya geldi. Bakan Çiftçi, AK Parti Erzurum İl Başkanlığını ziyaret ederek İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu ve teşkilat mensuplarıyla buluştuklarını ifade ederek, "Erzurum; imanla yoğrulmuş gönül iklimi, dadaşlık ruhu ve millet sevdasıyla asırlardır milli iradeyi en güçlü şekilde sahiplenen şehirlerimizden biri olmuştur. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde AK Parti; sadece bir siyasi hareket değil, milletin bağrından doğmuş büyük bir dava hareketidir. Vesayet odaklarına, karanlık hesaplara ve Türkiye üzerinde oyun kurmak isteyen çevrelere karşı milletimizle omuz omuza verdiğimiz mücadelede; Erzurum teşkilatlarımız her zaman en güçlü iradeyi ortaya koymuştur. Gece gündüz demeden çalışan her bir teşkilat mensubumuz, Türkiye’nin daha güçlü yarınlara ulaşması adına büyük bir sorumluluk üstlenmektedir. Allah’ın izniyle; Cumhurbaşkanımız’ın öncülüğünde yükselen Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda, eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan ülkemizi her alanda daha güçlü yarınlara taşımayı sürdüreceğiz. Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi ve davamıza olan inancımızı daim eylesin" dedi.
İstanbul Kağıthane’de özel bireylerin etkinliğine yoğun ilgi Kağıthane Belediyesi, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında özel bir kahvaltı programı düzenledi. Engelliler merkezi öğrencileri ve ailelerinin katıldığı etkinlikte renkli görüntüler yaşandı. Kağıthane Belediyesi, Engelliler Haftası kapsamında ilçedeki özel bireyler için bir program düzenledi. Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı’nda gerçekleştirilen programda öğrenciler tarafından tiyatro, folklor ve müzik gösterileri sahnelendi. Kâğıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin de programa katılarak öğrenciler ve aileleriyle yakından ilgilendi. Etkinlikte bir konuşma yapan Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekinç, Kağıthane Belediyesi bünyesinde hizmet veren Engelliler Gündüz Hizmet Merkezi’nde yıl boyunca çeşitli eğitim, atölye ve sosyal etkinliklerin sürdürüldüğünü belirtti. Engelli bireylerin sosyal hayattan kopmaması adına merkezde kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Öztekin, öğrencilerin burada hem yeni beceriler kazandığını hem de sosyal çevre edinerek günlük yaşamın içerisinde daha aktif rol alabildiğini söyledi. Merkezde gerçekleştirilen resim, drama, müzik, ebru, el sanatları, mutfak ve çeşitli atölye çalışmalarının engelli bireylerin kişisel gelişimlerine katkı sunduğunu ifade eden Öztekin, ailelerin de çocuklarını güvenle emanet edebildiği sıcak ve samimi bir ortam oluşturduklarını dile getirdi. Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı’nda gerçekleştirilen kahvaltı programı boyunca öğrenciler aileleriyle birlikte eğlenceli anlar yaşarken, program sonunda katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.
Düzce Düzce Üniversitesi’nde mezunlarla anlamlı buluşma Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından mezunlarla bağları güçlendirmek, deneyim paylaşımını artırmak ve öğrencilerle mezunları aynı ortamda buluşturmak amacıyla düzenlenen "Mezuniyet Bir Son Değil, Bir Bağdır; Bağlarımızı Tazelemeye Hazır Mısınız?" başlıklı etkinlik, gerçekleştirildi. DÜFest 2026 kapsamında İstiklal Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Ertuğrul, Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Senem Çolak Yazıcı, akademisyenler, mezunlar ve öğrenciler katılım sağladı. Mezunlar arasındaki güçlü bağı pekiştirmek ve üniversite aidiyetini yeniden hissettirmek amacıyla gerçekleştirilen etkinlik, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Yücel ve ekibinin gerçekleştirdiği konser ile başladı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Dr. Senem Çolak Yazıcı, mezunlarla sürdürülebilir bir bağ kurmanın üniversite açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak mezunlara yönelik eğitimler, kariyer destekleri ve çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Yazıcı; mezun bilgi sistemi, mezun kart uygulaması, iş ilanları paylaşımı, sertifika süreçleri ve işveren-mezun buluşmaları gibi birçok hizmeti aktif şekilde yürüttüklerini dile getirdi. Açılış konuşmalarının ardından; Gümüşova Meslek Yüksekokulu mezunu Mert Tunçel, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu mezunu Göktay Dinç, Fen Edebiyat Fakültesi mezunu Hatice Kutbay ve Mühendislik Fakültesi mezunu Murat Bayraktar üniversite yaşamlarını ve kariyer yolculuklarını paylaştı. Konuşmalarda; mezuniyet sonrasında başlayan mesleki süreçler, sahada edinilen deneyimler, çalışma hayatında karşılaşılan zorluklar ve sürekli gelişimin önemi üzerinde duruldu. Mezunlar, kariyer yolculuklarında sabır, disiplin ve kendini geliştirme anlayışının önemli rol oynadığını ifade ederken, öğrencilere eğitim hayatı sonrasında da öğrenmeye devam etmeleri yönünde tavsiyelerde bulundu. Program sonunda mezunlar için sembolik kep atma töreni gerçekleştirilirken, yıllar sonra yeniden kampüste bir araya gelen mezunlar, öğrencilik yıllarının heyecanını tekrar yaşadı. Samimi sohbetler ve hatıra fotoğraflarıyla devam eden etkinlik, pilav ikramının ardından sona erdi.