KÜLTÜR SANAT - 16 Mayıs 2022 Pazartesi 13:55

Edirne Yeni Saray ve Kazı Çalışmaları sergisi açıldı

A
A
A
Edirne Yeni Saray ve Kazı Çalışmaları sergisi açıldı

Edirne Araştırmaları Sempozyumu çerçevesinde Balkan Kongre Merkezi fuaye alanında Edirne Yeni Saray ve Kazı Çalışmaları Sergisi açılışı gerçekleştirildi.

Edirne Araştırmaları Sempozyumu çerçevesinde Balkan Kongre Merkezi fuaye alanında Edirne Yeni Saray ve Kazı Çalışmaları Sergisi açılışı gerçekleştirildi.


Sergide, Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazılar içerisinde yer alan ve Trakya Üniversitesi himayesinde yıl boyunca devam eden Edirne Yeni Saray kazısına dair görseller ve bilgiler yer aldı.


Edirne Yeni Saray Kazı Başkanı Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülay Apa Kurtişoğlu, “Edirne Yeni Saray Kazı Ekibi olarak hem sarayın tarihçesini hem de buluntulara yönelik olarak sizlere tanıtmak maksadıyla küçük bir sergi hazırladık” dedi.


Kazı çalışmalarının üçüncü yılının tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Edirne Yeni Saray kazısının Doç. Dr. Gülay Apa Kurtişoğlu ve ekibi tarafından yürütülüyor olması Üniversitemiz açısından büyük bir prestij. Kazı çalışmaları, pek çok bilimsel buluşla ve pek çok yayınla daha çok ses getirecek. Böyle bir sempozyumda Edirne Sarayı’nın hatırlanmasının anlamlı olacağını düşündük” ifadelerini kullandı.


Açılış kurdelesinin Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Yeni Saray Kazısı Başkanı Doç. Dr. Gülay Apa Kurtişoğlu ve Edirne Araştırmaları Sempozyumu katılımcıları tarafından kesilmesinin ardından sergi gezildi.


Edirne Yeni Saray ve Kazı Çalışmaları Sergisi, sempozyum süresince Balkan Kongre Merkezi Fuayesinde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas İlk yerli ve milli motor bloğu bu müzede sergileniyor Sivas’ın tarihî mirasını ve endüstriyel geçmişini keşfetmek isteyenler için TÜRASAŞ Müzesi, bir zaman makinesi gibi işlev görüyor. 1939 yılında kurulan TÜRASAŞ, günümüze kadar uzanan zengin tarihini, ziyaretçilerine görsel bir şölenle sunuyor. Sivas kent merkezinde bulunan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi (TÜRASAŞ), buharlı lokomotiflerin ve yük vagonlarının bakım ve onarım işlerinin yapılması amacıyla kuruldu. 1939 yılında Cer Atölyesi ismiyle kurulan fabrika bugün TÜRASAŞ ismiyle hizmet veriyor. Fabrika içerisinde kurulan müze ise demiryolu geçmişine adeta ışık tutuyor. Kurulduğu günden bugüne kadar üretilen yaklaşık 3 bin parça müzede sergileniyor. Devrim otomobilin motor kalıbı olmak üzere vagon prototip maketlerden en küçük vagon parçalarına kadar yaklaşık 3 bin antika parça ziyaretçilerini geçmişe götürüyor. “Devrim otomobilin motor kalıbı da sergileniyor” TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürü Atanur Karadağ, müzenin halka açık olduğunu söyleyerek, “Eğitim kısmında çırak okulunun kullandığı bando takımı var burada. Eskişehir’de üretilen devrim arabasının motor blok modeline varana kadar burada parçaları sergilemekteyiz. Müzemiz halka açık. Mesai saatleri içerisinde talep eden herkes gezebilir. Bu parçaları görebilir. En değerli parça bence devrim arabasının motoru. Çünkü bir tarihe tanıklık ediyor. O zaman çekilen filmde de bahsediyorlar. Devrim arabasının motor bloku defalarca dökülüyor çatlıyor, sorun çıkıyor. En son orada deniyor ki Sivas’ta cer atölyesi dökümhanesinde bir usta var ancak o usta bunu yapar diyorlar. Sivas cer atölyesi dökümhanesinde döktürülen parçayla devrim arabasının motorunda muvaffak oluyorlar. Bu çok önemli bizim için. Bunun dışında aslında bana sorarsanız her bir parçası önemli. Ben 1985 yılında çırak okuluna girdim. Baktığınız zaman aslında ben de müzenin bir parçasıyım. Çeşitli ürünler, yaptığımız vagonların maketleri burada sergileniyor. Açılışa dair fotoğraflar, anı defteri. Her şey burada mevcut. Sinemamızın film makinesi hepsini burada sergiliyoruz” dedi.