YEREL HABERLER - 11 Mart 2014 Salı 18:00

Tü Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Çelik

A
A
A
Tü Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Çelik

Trakya Üniversitesi (TÜ) Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Çelik, uyku bozukluğu olan ve özellikle TIR şoförlüğü gibi kritik görevlerde çalışan kişilere ehliyet verilmemesi gerektiğini söyledi.
Edirne’de bir otelde doktorlara yönelik düzenlenen 'Uyku Bozuklukları Sempozyumu'nda konuşan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Çelik, uyku bozukluğu olan kişilerin dalgın olduğunu dile getirerek, uyku bozukluğu olan ve özellikle TIR şoförlüğü gibi kritik görevlerde çalışan kişilere ehliyet verilmemesi gerektiğini söyledi. Çelik, "Araba kullanırken uyurlar, dikkatlerini toplayamazlar, konsantre olamazlar, karşılaştığımız en önemli problemler bunlardır. Uyku bozuklukları baş ağrısına neden olabilir, cinsel isteksizlik, dikkatsizlik, kendini dersine, işine ve gücüne verememe gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Özellikle tansiyonları kontrol altına alınamıyorsa, 2 tane veya 3 tane tansiyon ilacı kullanıyorsa uyku apnesine dikkat etmek gerekir. Uyku apnesi tedavi ediliyor, hastalar bir anda düzelebiliyor. Uyku apnesi önemli bir neden. Günlük pratikte hastalara doktorların bunu hep sorgulaması gerekir. Sormazsanız kimse maalesef söylemiyor. Akşam yatıyor musun? Yatıyorum. Kalkıyor musun? Kalkıyorum. Ama bunu detaylandırmamız gerekir. Bir insanın nefesi uykuda duruyorsa özellikle eşler horlama sonrası korkup eşinin nefesi durdu diye dürtüklüyorsa bu çok önemli. Bir insanın nefesi uykuda duruyorsa, bu nefes durmasının sıklığı ve şiddeti önemli. Bu insan uykuda kalp krizi geçirebilir. Uykuda ritm problemi olabilir. Uykuda felç geçirebilir ve kimse de bunun farkına varmaz. Bunun için özellikle kilo problemi olan, kilo veremeyen hastaların, tansiyonu kontrol altına alınamayan hastalarda, uyku apnesi sendromu sorgulanması gerekir" şeklinde konuştu.
"ÇOK ÇAY VE KAHVE TÜKETMEK UYKUYA DALIŞI ETKİLİYOR"
Her insanın bir uyku hijyeninin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çelik, çok fazla çay ve kahve tüketmenin uykuya dalışı engellediğini söyledi. İnsanların internet alışkanlığı yüzünden geç yatıp geç kalktığını dile getiren Çelik, "Uyku hijyeni dediğimiz bir hijyenimiz var bu hijyeni düzeltmemiz gerekli. Çok çay kahve tüketiyoruz bu da uykuya dalışı etkiliyor, ertesi gün mesaiye gittiğimizde de yorgun gittiğiniz için veriminiz de düşüyor. Uyku çok önemli. Gerek özel hayatımızda, gerek iş hayatımızda verimimizi artırmamız için uykumuza çok iyi dikkat etmememiz gerekir. Bu problem baş ağrısına, kontrol altına alınamayan tansiyona ve cinsel isteksizliğe neden olabilir. Hiç farkına varmadığınız bir hastalığınızın tetikçisi uyku problemleri olabilir. Bu nedenle dikkat edilmeli, bir halk sağlığı problemidir" diye konuştu.
Toplantı yapmalarındaki amaçlarının doktorları uyku bozuklukları konusunda bilinçlendirmek, farkındalık oluşturmak olduğunu ifade eden Çelik, uyku hastalıkları konusunda basın aracılığıyla halka doğruları anlatmak ve bu konuda tedavi yöntemlerini göstermek istediklerini kaydetti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Genel Başkan Çelebi, kongrede güven tazeledi Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın 1. olağan kongresi gerçekleştirildi. GEADER 1. olağan kongresinde güven tazeleyen Mühendis Ömer Çelebi, tekrar başkanlığa seçildi. Kongrenin açılış konuşmasın yapan Genel Başkan Ömer Çelebi, kongrede yaptığı konuşmasında, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi sosyal, kültürel, ekonomik ve tabiî kaynaklar bakımından zengin bir alana sahip, birçok kadim medeniyete ev sahipliği yapmış, Türkiye’nin en önemli coğrafi bölgelerindendir. Bu bölgenin diğer en önemli özelliklerinden biri de yenilenebilir enerji potansiyeli ve çeşitliliği açısından oldukça yüksek, fosil kaynaklarca Türkiye’nin en önemli ve verimli alanlarına sahip olmasıdır. Yenilenebilir enerji potansiyeli açısından oldukça yüksek ve birincil enerjide Türkiye’nin en verimli alanlarına sahip Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde enerjinin bütün bileşenlerinde sahip olduğu bu potansiyelini bilimsel veriler ışığında araştırarak ve geliştirerek kamuoyuna ve ilgili enerji otoritelerine çeşitli raporlar halinde bilgilendirme yapmak amacıyla Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneğimiz (GEADER) 2021 yılında kuruldu. Güneydoğu güneş alma potansiyeli açısından Türkiye ortalamasının çok üzerinde, Türkiye’nin en büyük hidrolik kaynaklarını barındırıyor ve TPAO’nun en büyük petrol sismik araştırmaları keza bu bölgede. Adıyaman ve Batman petrolünden sonra son keşiflerde günlük 40 bin varille Gabar ve Kato Dağlarındaki petrol rezervi güneydoğunun enerji alanındaki potansiyel gücünü daha da gözler önüne seriyor. GEADER, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın belirlediği kısa, orta ve uzun vadedeki enerji politikalarını dikkate alarak Güneydoğu’da yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması ve etkin bir şekilde kullanılmasına katkı sunmakla beraber enerji arz-talep güvenliğinin sağlanması, ekolojik dengenin korunması, bölgenin tamamında enerji verimliliği hakkında bilinçlendirme ve farkındalık faaliyetlerinin yapılması, enerji üreticisinden, tüketiciye kadar olan tüm parametrelerde sorun, talep ve önerilerini araştırarak ve değerlendirerek raporlar halinde enerji otoritelerine, kamuoyuna sunulmasına da katkı sunacaktır. Bu münasebetle 1. olağan genel kurulumuza teşrifleriyle bizleri onurlandıran çok kıymetli misafirlerimize teşekkür eder, şükranlarımı sunarım” dedi.