YEREL HABERLER - 08 Nisan 2014 Salı 12:35

Edosk Yine Doğada

A
A
A
Edosk Yine Doğada

Edirne Doğa Sporları Kulübü (EDOSK), bahar dönemi faaliyet programında yer alan ‘Vaysal Köyü Doğa Yürüyüşü’ etkinliğini geniş bir katılımla gerçekleşti. Yaklaşık 50 katılımcı, Bulgaristan sınırına yakın Istranca Ormanları’nın devamı niteliğini taşıyan bölgede baharın gelişine tanıklık etti.
Bahar ayının gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte faaliyetlerine hız katan EDOSK bu kez Edirne’nin kuzeyinde, Balkan köyleri diye adlandırılan bölgede yürüyüş düzenledi. Hacıdanişment Köyü’nden yola çıkan 50’ye yakın katılımcı, etkinlik liderleri İsmail Demiray ve Sebahattin Türe önderliğinde 4 saat boyunca yürüyüş gerçekleştirdi. Doğanın canlanışı ve Balkan köylerinin yüksek kısımlarındaki manzaralar karşısında hayranlıklarını gizleyemeyen katılımcılar, Vaysal Köyü’ne kadar yürüdü. Burada köy halkı ile çay içip sohbet etme imkanı bulan doğaseverler daha sonra Vaysal Göleti’nin muhteşem manzarası eşliğinde piknik yaparak faaliyeti sonlandırdı.
50’ye yakın doğaseverin katıldığı etkinlikte katılımcılar yaklaşık 4 saat süren yürüyüşün ardından piknik yaparak yorgunluklarını attı. Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Hacıdanişment ve Vaysal köyleri arasında yapılan doğa yürüyüşünde katılımcılar doğanın canlanışına tanıklık ederek bol bol fotoğraf çekti.
EDOSK Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Akman, kulüp olarak Trakya bölgesindeki doğal güzellikleri keşfetmeye yönelik doğa yürüyüşleri gerçekleştirmeye dikkat ettiklerini belirterek Nisan ve Mayıs ayının yürüyüş programı açısından epey yoğun olduğunu ve başta Saros ve Istranca olmak üzere çeşitli bölgelerde doğa yürüyüşleri gerçekleştireceklerini ifade etti. Doğa yürüyüşleri sayesinde insanın doğaya olan sevgi ve saygısının arttığını kaydeden Akman, "Yaratıcılığı ve üretkenliği arttırmada hareket etmek kadar, doğayla etkileşimin de etkisi var" dedi.
Akman son olarak yürüyüşlerin yanı sıra kamplı faaliyetleri de önümüzdeki haftalarda gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.