EĞİTİM - 01 Nisan 2021 Perşembe 11:55

Pandemi süresince MS hastalarına yönelik solunum temelli tele-rehabilitasyon düzenlenecek

A
A
A
Pandemi süresince MS hastalarına yönelik solunum temelli tele-rehabilitasyon düzenlenecek

Türkiye MS Derneği, Fenerbahçe Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi işbirliğiyle, pandemi döneminde rehabilitasyon süreçleri aksayan MS hastaları için 8 haftalık, web tabanlı, tele-rehabilitasyon programı düzenlenecek.

Türkiye MS Derneği, Fenerbahçe Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi işbirliğiyle, pandemi döneminde rehabilitasyon süreçleri aksayan MS hastaları için 8 haftalık, web tabanlı, tele-rehabilitasyon programı düzenlenecek.


Türkiye MS Derneği, Fenerbahçe Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi işbirliğiyle, Fenerbahçe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Anıl Tekelioğlu Tosun ve Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Nörolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Doç Dr. Hilal Keklicek’in rehberliğinde pandemi döneminde rehabilitasyon süreçleri aksayan MS hastaları için 8 haftalık, web tabanlı, tele-rehabilitasyon programı düzenlenecek. 16 Nisan 2021 tarihinde başlayacak olan programa MS hastaları evlerinden katılabilecek. Programda, özellikle Covid-19 nedeniyle önemi daha da anlaşılmış olan solunum egzersizleri ön planda olacak. Ayrıca MS hastaları, öğretim üyesi fizyoterapistler rehberliğinde evlerinden, güvenli bir aktivite programına dahil edilecekler.


Program ile ilgili açıklamada bulunan Doç Dr. Hilal Keklicek, “Dünyada çok yaygın olarak sürdürülmekte olan tele-rehabilitasyon hizmetleri, Covid-19 pandemisinden sonra daha da önem kazandı. Rehabilitasyon veya habilitasyon desteğine ihtiyaç duyan bireyler için, fonksiyon kaybının en aza indirilmesi açısından tele-rehabilitasyon çok önemli bir konumdadır. Bununla birlikte mutlaka, ilgili alanda uzman olan ve hizmeti alacak bireylerin özelliklerini bilen kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir. Amerika ve Avrupa’da tele-rehabilitasyon hizmetlerinin, eğer hedef grup doğru belirlenirse, uzman ve hasta eşleşmesi doğru yapılırsa, seans başı fizyoterapi ve rehabilitasyon maliyetini 30-40 dolar kadar aşağı düşürdüğü ve kişi başı mali yükü yüzde 50’lere varan oranda azalttığı, Amerika için bunun toplum maliyetine kişi başı getirisinin 3 milyon dolar civarında olduğu gösterilmiştir. Bu durum genel popülasyona uyarlandığında ciddi boyutta rakamlara ulaşıldığı bilinmektedir. Fakat, her sağlık hizmetinde olduğu gibi tele-rehabilitasyon veya habilitasyon uygulamaları da ehil ellerde sürdürülmezse sonuçlar hastalar açısından zararlı olabilir. Bu gibi faktörler dikkate alınarak, Türkiye MS Derneğinin çatısı altında, Fenerbahçe Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi iş birlikleriyle, nörorehabilitasyonda deneyimli fizyoterapist hocalar tarafından uygulanmak kaydıyla, MS hastalarımızın pandemi dönemindeki konforlarını bir nebze olsun arttırmak ve inaktiviteye bağlı olabilecek ikincil problemlere karşı hastalarımızı korumak adına böyle özverili ve faydalı bir faaliyete imza atmak istedik. Umuyoruz ki, zaman içerisinde tele-rehabilitasyon hizmetleri daha profesyonel bir zemine oturtularak herkes için ulaşılabilir ve sürdürülebilir bir yapıya dönüşür” dedi.


16 Nisan 2020 tarihinden itibari ile başlayacak olan program her hafta Salı ve Cuma günleri saat 20.00’de yapılacak. Programa aşağıdaki linkten kayıt yaptırabilirsiniz.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.