SAĞLIK - 25 Ekim 2017 Çarşamba 14:00

TÜ’den meme kanserine farkındalık

A
A
A
TÜ’den meme kanserine farkındalık

Trakya Üniversitesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof.

Trakya Üniversitesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Atakan Sezer, "Kadınlarımız lütfen 1 dakikalarını ayırsınlar, kendi kendilerine meme muayenelerini yapsınlar ve bütün hayatlarını kurtarsınlar" dedi.


Trakya Üniversitesi (TÜ) ve Trakya Meme Hastalıkları Derneği işbirliğiyle Ekim ayı meme kanseri farkındanlık etkinlikleri çerçevesinde üniversitenin fuaye alanında basın açıklaması gerçekleştirildi. Trakya Meme Hastalıkları Derneği üyesi akademisyenlerin katıldığı etkinlikte meme kanserinde erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekildi.


Açıklamaya Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Atakan Sezer, TÜ Radyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nermin Tunçbilek, Medikal Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Çiçin, Medikal Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sernaz Uzunoğlu, Patoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Taştekin, Nükleer Tıp Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Üstün, Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hilmi Tozkır ve Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ruşen Coşar katıldı.



"8 kadından biri meme kanserine yakalanıyor"


Etkinlikte konuşan Trakya Meme Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Atakan Sezer, meme kanserinin dünyada kadınlarda en fazla görülen kanserlerin başında geldiğini belirterek, "Her yıl Amerika’da 1.3 milyon meme kanseri tanısı konuyor ve bununla beraber her 3 dakikada bir kadına meme kanseri tedavisi konuyor. Hayat boyunca 8 kadından 1’i meme kanserine yakalanıyor. Ülkemizde de durum benzer. Kansere bağlı kadınlarda ölümlerin başında meme kanseri geliyor. Biz Trakya bölgesinde halkımıza bu bilinci daha fazla yaymak için gördüğünüz öğretim üyelerinden oluşan Trakya Meme Hastalıkları Derneği’ni kurduk. Dolayısıyla biz diyoruz ki kadınlarımız lütfen 1 dakikalarını ayırsınlar, kendi kendilerine meme muayenelerini yapsınlar ve bütün hayatlarını kurtarsınlar" dedi.



"Erkeklerde geç tanı alındığı için kötü seyreder"


Meme kanserinin erkeklerde görülme oranının az olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sezer, "Her 100 meme kanserinden bir tanesi erkeklerde görülür. Oranı azdır. Sanıldığından aksine meme kanseri erkeklerde daha kötü gitmez. Aynı evrede bir kadınla aynı evrede bir erkek meme kanseri aslında yaşam beklentisi, tedavi modaliteleri aynıdır. Fakat erkekler meme kontrollerini yapmadığı için ve memede gelişen kitleleri konduramadıkları için meme kanseri olarak maalesef daha geç evrelerde, daha ileri evrelerde gelirler. Onun için sanıldığının aksine meme kanseri erkeklerde daha kötü gitmez. Geç tanı aldığı için daha kötü seyreder" diye konuştu.



"Tedavi seçenekleri arttı"


Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sernaz Uzunoğlu da, meme kanserinde hastaların erken evrede kendilerine ulaşmasının önemine dikkat çekerek, "Erken evrede gelen hastanın da nüks oranı daha az oluyor. Fakat artık yeni tedaviler, hedefe yönelik tedaviler 2000’li yıllardan sonra o kadar gelişti ki eskiden şifa bulamayacağını düşündüğümüz metastatik evrede hastalar çok az yaşarken şimdi artık çok daha uzun süreler hastalarımızı tedavi edebiliyoruz çünkü eldeki tedavi seçeneklerimiz arttı" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabulün ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Hollanda ile 400 yıllık bir geçmişimiz var. Görüşmelerimizde ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu iş birliğini gözden geçirdik. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz derinleşerek güçlenmeye devam ediyor. Hollanda Türkiye’deki en büyük yatırımcı ülke konumunda. İkili ticaretimiz geçtiğimiz sene 13 milyar doları buldu, bu rakamı 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Başbakan’la başta Gazze ve Ukrayna özelinde ortak güvenliğimizi ilgilendiren gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor. Terörle mücadele konusu da istişaremizin en öncelikli başlıklarından birisiydi. Türkiye’nin bölücü terörü ile mücadele noktasında ödediği ağır bedeller ortadadır. Aralarında çocukların, kadınların, sivillerin ve güvenlik güçlerinin olduğu binlerce vatandaşımızı PKK’nın saldırılarında kurban verdik. PKK ve uzantıları başta olmak üzere hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmemesi gerektiğini ifade ettim” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında Washington’da gerçekleştirilecek NATO Genel Sekreteri seçimine ilişkin ise, “Kararımızı stratejik akıl ve hakkaniyet çerçevesinde vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi. “NATO’nun Türkiye’ye ihtiyacı var” Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise, “Türkiye şu anda belirleyici bir rol oynamakta ve bunu yaparken de Gazze’deki durumu çözme çabaları sarf etmekte, aynı zamanda Ukrayna’daki savaşla ilgili de çabaları var. Türkiye jeopolitik bir aktör. Gazze ve Ukrayna dahil tüm konuları detaylı konuştuk. 400 yılı aşan ikili ilişkilerimiz var. NATO Genel Sekreterliği adaylığım söz konusu. Türkiye zorlu bir bölgede. Terörizm var gündeminde maalesef. Bu konuyu da konuştuk. Türkiye NATO için çok önemli bir güç teşkil ediyor. NATO’nun güney kanadının Türkiye’ye ihtiyacı var, Türkiye’nin liderliğine ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.