GENEL - 28 Haziran 2017 Çarşamba 10:06

Balık sağımı başladı, hedef 5 milyon balık

A
A
A
Balık sağımı başladı, hedef 5 milyon balık

Türkiye’nin ılık su balığı üretiminde en büyük tesislerinden biri olan ve şu ana kadar 130 milyon balık üretimi yapılan Keban Barajı Su Ürünleri Şube Müdürlüğü’nde bu yıl için hedeflenen 5 milyon 100 bin yavru balık üretimi için anaç balıklardan sağım başladı.

Türkiye’nin ılık su balığı üretiminde en büyük tesislerinden biri olan ve şu ana kadar 130 milyon balık üretimi yapılan Keban Barajı Su Ürünleri Şube Müdürlüğü’nde bu yıl için hedeflenen 5 milyon 100 bin yavru balık üretimi için anaç balıklardan sağım başladı.


1997 yılından itibaren yavru balık üretimine başlayan Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğüne bağlı Keban Barajı Su Ürünleri Şube Müdürlüğü bünyesinde şu ana kadar 130 milyon balık üretimi gerçekleşti. 2017 yılının balık sağımının başladığı tesislerde bu yıl toplam 5 milyon 100 bin balık üretiminin gerçekleştirilmesinin hedeflendiği bildirildi. 100 dönüm alana sahip olan soğuk su ve ılık su balıklarının üretimi amacıyla düzenlenen tesiste bu yıl üretilecek balıkların 5 milyonunun pullu sazan, 100 binin ise ot sazanı olması hedefleniyor. Yıl içinde kültür, gümüş, ot sazanı, gökkuşağı alabalığı ve yayın balıklarının tam kontrollü üretiminin yapıldığı tesiste her yıl ortalama balık üretim kapasitesinin 6 milyon 210 bin civarında olduğu aktarıldı.


Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğü’nün 1976 yılında kurumlarının bünyesinde kurulduğunu belirten DSİ 9. Bölge Müdürü İlker Arslan, "Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğü su ürünleri faaliyetlerini yürütmekle görevlendirilmiş ve 1997 yılından itibaren balık üretimine başlamıştır. Mevcut tesislerimiz 536 metrekare modern üretim ünitesi 900 ile 20 bin 900 metrekare arasında değişen toplam 100 dönümlük beton ve toprak havuzlardan oluşmaktadır. Üretim tesisimizde pullu sazan, gökkuşağı alabalığı, ot sazanı ve yayın balığı üretimi gerçekleştirilmektedir" dedi.



"Türkiye’nin en büyük üretim tesislerinden birisiyiz"


Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğü’nün toplam balık üretim kapasitesinin 6 milyon 210 bin olduğunu aktaran Arslan, "Tesisimiz Elazığ, Van, Kars ve Erzurum Bölge müdürlüklerinde yer alan 14 ile hizmet vermektedir. Önemli olarak ise Karakaya ve Keban barajlarının balıklandırma faaliyetlerini yürütmektedir. Bu seneki hedefimiz 5 milyon adet balık üretimi gerçekleştirmek. Bugüne kadar 130 milyon adet balık üretimi gerçekleştirilmişti. Bunların 69 baraj gölü ve kurumumuz ile diğer kurumlara ait 142 adet gölete sevk edilmişti. Bu sene hedefimizdeki olan 5 milyon balığı baraj göllerinde balıklandırma faaliyetlerinde kullanmak. Ilık su balığı anlamında Türkiye’nin en büyük üretim tesislerinde birisiyiz" diye konuştu.



Balık sağımı başladı


Tesislerde yapılan sağım süreci ile ilgili bilgi veren Arslan, "Önceki yıldan itibaren bakım ve beslenmesi yapılan erkek ve dişi anaçlar seçilerek üretim binasına alınır. Burada sabit sıcaklıkta balıklarımızı bekletiyoruz. Daha sonra bunlara doğal üreme hormonu enjekte ediyoruz. Dişi anaçlarımız yaklaşık 12 saat içerisinde yumurtlamaya hazır hale geliyor. Daha sonra erkekten alınan sperm ve dişiden alınan yumurtalar plastik bir kaşıkla karıştırıyoruz. Döllenmenin daha iyi gerçekleşmesi için içine özel bir solüsyon katıyoruz. Bu solüsyonla karıştırma işlemi 2 saate yakın devam ettiriliyor. Bunların yapışmasını engellemek adına özel bir asit çözeltisiyle 20 saniye kadar yıkıyoruz ve zuger şişesine yerleştiriyoruz. Burada 3 gün sonra lavralarımız çıkmaya başlıyor. Lavralar çıktıktan sonra toprak havuzlarımıza alınıyorlar ve ekim ayı başı itibariyle 5 ile 8 santimetre büyüklüğe ulaştıkları zaman bunlar baraj göllerine salınıyor" ifadelerini kullandı.


Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğü Elazığ ile birlikte Malatya, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Van, Bitlis, Muş, Hakkari, Kars, Ardahan, Iğdır illerinin yer aldığı 14 şehirdeki tatlı sular için balık üretimi gerçekleştiriyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Osman Zeki Korkmaz: “Şimdiden zihinsel olarak kimsenin tatile çıkmaya hakkı yok” İstanbulspor Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz, Adana Demirspor maçının ardından yaptığı açıklamada, “Üç hafta sonra lig bitecek ama bizim işimiz devam edecek. O yüzden şimdiden kimsenin zihinsel olarak tatile çıkmaya hakkı yok” dedi. Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında İstanbulspor, evinde karşılaştığı Adana Demirspor’a 1-0’lık skorla mağlup oldu. Müsabakanın ardından İstanbulspor Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz, basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Ligden düşmenin matematiksel olarak kesinleşmesine kadar bir oyun kimliğine sahip olduklarına değinerek Korkmaz, “Geçtiğimiz hafta bunun uzağındaydık. Bir hafta boyunca bunun üzerine çalıştık. Bu zamana kadar oluşturduğumuz futbol kimliği devam ettirmemiz gerekiyordu. Bugün 90 dakikanın sonundaki davranıştan memnunuz ancak skor alamadık. Maça yine dalgın ve tatil düşüncesiyle başladık. Yediğimiz golde sadece doğru savunma pozisyonunu alsaydık ofsayt nedeniyle iptal edilecekti. Savunma duruşu hatasından golü yedik. İkinci yarıda reaksiyon verdik. Top daha çok rakip yarı sahadaydı. Daha fazla şut, gol girişimi, korner, etkili hücum sonlandırma girişimi yapmamız gerekiyordu. Pozisyonlarımız var ama daha etkili olmamız gerekiyordu. Son 3 haftada zihinlerimizi toparlamamız gerekiyor. Bu zamana kadar var ettiğimiz bir futbol kimliği ve kültürü var. Bunu sert bir şekilde devam ettirmemiz, ortaya koymamız gerekiyor. Zihinsel olarak kimsenin tatile çıkmasına izin veremeyiz. Üç hafta sonra lig bitecek ama bizim işimiz devam edecek. O yüzden şimdiden zihinsel olarak tatile çıkmaya kimsenin hakkı yok. İlk 15 dakika bunun faturasını ödedik. Bu da sonucu belirledi” diye konuştu.
Ankara Atılım Üniversitesi ve Ankara Barosu HUBİTEM Merkezi’nden sempozyum Atılım Üniversitesi ve Ankara Barosu Hukuk, Bilişim İnovasyon ve Teknoloji Merkezi’nin (HUBİTEM Merkezi) düzenlediği Hukuk Bilişim ve Teknoloji Sempozyumu’nda (HUBİTSEM) akademik dünya ile iş hayatı buluştu. Atılım Üniversitesi ve Ankara Barosu HUBİTEM Merkezi işbirliğiyle Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi ev sahipliğinde akademik dünya ile iş hayatının bir araya geldiği sempozyumda atölye çalışmaları yapıldı. Dr. Pınar Yaşar Şatıroğlu, sempozyuma ilişkin İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bilişim hukuku, hukuk, yapay zeka ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin olarak bütün bilgi sahiplerini bir araya getirmeyi amaçladık. Klasik bilimsel toplantılardan farklı olarak hem hakemli tedbirlere yer verilmesi, hem farklı kamu kurum temsilcilerinin gelmesi hem özel sektörde çalışanların özellikle de yöneticilerin yer aldığı bir etkinlik yapılacak. Bu etkinlik bizim ana etkinliğimiz. Ana ve yan etkinlik olarak ikiye ayırdık bu sempozyumu” dedi. Atölye çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Şatıroğlu, gerçekleştirilecek çalışmalarda spesifik olarak o alanda uzmanlaşmış akademisyenler ile kurum temsilcilerinin olacağını belirterek, şunları söyledi: “Şu ana kadar üç ana oturum gerçekleştirildi. Bir tane de atölye çalışmamız gerçekleştirildi. Bu sempozyumla aslında amaçladığımız şey bütün partnerleri bir araya getirmek. Yani Ankara Barosu ve Atılım Üniversitesi konuyla ilgili olabilecek olan öğrenci, avukat, stajyer avukat, kurum çalışanı ve akademisyenleri bir araya getirerek, yeni bir bilgi üretim noktası oluşturmak amaç aslında. HUBİTSEM de aslında bu amaca hizmet ediyor diyebiliriz. Akademik hayat ile iş hayatını tanıştırmayı çok istiyoruz. Çünkü hukuk fakültesi öğrencileri mezun olmadan önce genelde biraz daha kapalı bir toplumda okuyorlar. Aslında dışarıda başka bir dünya var ve o dünya her geçen gün gelişiyor ve ilerliyor. Bu gelişen ve ilerleyen dünyanın bir parçası olmak istiyorsanız eğer hem akademik donanıma sahip olmanız lazım hem de özel sektöre ilişkin olarak çalışma prensiplerini bilmeniz gerekiyor. Bizde bu ikisini bir araya getirebilecek bir ışık yakmak istedik aslında.” Avukat Cenk Levent Eroğlu ise HUBİTSEM’in ulusal çapta yapılmış bir sempozyum olduğunu ifade ederek, “Toplamda 4 barodan, 8 farklı ilden, 15 farklı üniversiteden 18 şirket ve 8 kamu kurumundan katılımcılar bugün buradalar. Burada teknoloji hukukunun, bilişim hukukunun detaylarını inceliyoruz. Güncel meseleleri konuşuyoruz. İnsanların ve kurumların birbiri ile bağ kurmasına vesile olmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Yapay zeka ve hukuk konularının da tartışılacağı oturumların yer aldığı sempozyum, 4 ve 5 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek.