EKONOMİ - 19 Ekim 2017 Perşembe 11:59

4 bin dönüm arazi için sulama tesisi

A
A
A
4 bin dönüm  arazi için sulama tesisi

Elazığ’ın Arıcak ilçesinde 4 bin dönüm araziyi sulu tarıma kavuşturması planlanan tesisin inşaatına başlandı.

Elazığ’ın Arıcak ilçesinde 4 bin dönüm araziyi sulu tarıma kavuşturması planlanan tesisin inşaatına başlandı.


Elazığ İl Özel İdaresi tarafından yapımı gerçekleştirilen, Arıcak’ın tarımsal kalkınmasına önemli katkı sağlayacak ve 4 bin dönüm araziyi sulu tarıma kavuşturacak olan Yoğunbilek Sulama Tesisinin inşaatı devam ediyor. İnşaat alanında İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Sabuncu incelemede bulundu.


Projenin bölgeye ciddi katkı sağlayacağını belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Sabuncu;" Elazığ’ın kalkınmasına katkı sağlayacak çok sayıda altyapı ve üstyapı projesini gerçekleştirmekteyiz. Bunlardan biri de DAP kaynakları ile yapımı gerçekleştirilecek olan ve 2018 yılı başında bitirilerek bölge sakinlerinin kullanımına sunulacak olan Yoğunbilek Sulama Tesisidir. Projelendirme, mühendislik ve ihale işlemleri idaremiz tarafından gerçekleştirildi. Bitirildiğinde Arıcak ilçemizde verimli alanları bulunan Yoğunbilek, Küplüce Albayrak Mezrası ve Gümüşyaka Mahallemizin 4 bin


dönüm sulanabilir arazisini sulu tarıma kazandıracak. Projemizde çalışmalar hızlı bir şekilde devam etmektedir"dedi.


Mervan Çayı üzerine kurulan tesisin, enerji ihtiyacı olmadan saniyede 250 litre su taşıma kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Sabuncu,"Projemiz için 7 bin 580 metre uzunluğunda beton trapez kanal ile 3 bin metre boru kullanılacaktır. 1 milyon 363 bin TL proje bedelli bu önemli tesisimiz tamamlandığında sulama imkanlarından Yoğunbilek ve diğer yerleşim yerlerinde mukim olan 250 ailemiz istifade edecektir. Oldukça verimli topraklara sahip bu bölgemizde hayvancılık faaliyetleri de yoğun olarak gerçekleştirmedir. Projemiz bölgede hem tarımsal çeşitliliğin ve verimliliğin artışına hem de hayvansal üretim ve yem bitkilerinin üretimine çok önemli katkı sağlayacaktır"diyerek bilgi verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Türk Dünyası PAÜ’de buluştu Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ) Uluslararası Türk Dünyasında Değerler ve Kültür Aktarımı Sempozyumu gerçekleştirildi. PAÜ Altay Toplulukları Dil ve Kültürleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALTAY DİLMER), Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü, Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (DSBMYO) ile paydaşlığını Almatı Eğitim Ataşeliği, El-Farabi Kazak Millî Üniversitesi, Türk Tarih ve Kültür Vakfının (TÜRKTAV) ve Avrasya Yazarlar Birliği’nin üstlendiği Pamukkale Üniversitesi Hierapolis Konferans Salonunda gerçekleşen sempozyumda Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nergis Biray, çocukların milli ve kültürel değerlere sahip çizgi filmler ve dizi filmlerin rolü, kültür aktarımının önemine değindikten sonra sempozyumun düzenlenmesine katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkürlerini sundu. Almatı Başkonsolosu Evren Müderrisoğlu, Türk Dünyasındaki kültür politikaları ve kültürel değerlerin Türk topluluklarının bütünleşmesindeki önemi üzerinde durdu. Kazakistan Cumhuriyeti Denizli Fahri Konsolosu Okan Oğuz konuşmasında, Türk dünyasının ortak mirasının gelecek kuşaklara taşınmasında kültür aktarımının önemini vurguladı. Kazakistan Almatı Eğitim Ateşesi Ayhan Korkmaz, Türk Dünyasının ortak mirasının önemli değerleri olan Dede Korkut ve Oğuz Kağan gibi şahsiyetlerin çizgi filmler aracılığıyla Türk çocuklarına ve tüm dünya çocuklarına tanıtılması gerektiğini belirtti. PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Akalın ise konuşmasında Pamukkale Üniversitesi olarak bu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan onu duyduklarını ve küreselleşen dünyada kültür politikalarının belirlenmesi açısından bu tür sempozyumların önemini ifade etti. Sempozyum, açış oturumundan sonra bilimsel oturumlarla devam etti. Bilimsel oturumlarda Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve ülkemizden bilim insanları ve animasyon, çizgi film, reklamcılık ve eğitim, radyo, televizyon ve sinema alanlarındaki uzmanlar tarafından kültür aktarımı konusunu sinema, çizgi film, dizi film, dil, edebiyat, tarih ve turizm gibi çeşitli alanlarda ele alan çalışmaları sunuldu. Sempozyumda yüz yüze 4, çevrim içi 7 olmak üzere, iki gün süresince 11 oturum, 65 katılımcı ile toplamda 56 bildiri sunuldu. Sempozyumda Türk kültür ve değerler aktarımı konusunda yapılması gerekenlere ışık tutmak ve farkındalık oluşturmak, yol gösterici olabilecek kültür aktarım araçlarına (yazılı, sözlü, taşınabilir, somut olan ve olmayan vd.) ve ögelerine vurgu yapmak, bu ögelerin doğru kullanımı ve yaygınlaşmasını sağlamak hedeflendi.