- 18 Haziran 2018 Pazartesi 11:26

Öğrencilerden roket atan "İHA’

A
A
A
Öğrencilerden roket atan "İHA’

Fırat Kalkanı ve Afrin operasyonundan etkilenen Fırat Üniversitesi (FÜ) Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliğinden 4 öğrenci, bitirme tezi olarak roket atan Silahlı İnsansız Hava Aracı yaptı.

Fırat Kalkanı ve Afrin operasyonundan etkilenen Fırat Üniversitesi (FÜ) Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliğinden 4 öğrenci, bitirme tezi olarak roket atan Silahlı İnsansız Hava Aracı yaptı.


Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği 4. sınıf öğrencilerinden 4 öğrenci bitirme tezi için konu aramaya başladı. Fırat Kalkanı ve Afrin operasyonu yapıldığında etkilenen öğrenciler, güvenlik güçlerine kolaylık sağlamak amacıyla Silahlı İHA yapma kararı verdi. Kendi imkanları dahilinde öğretmenlerinin yardımıyla çalışmalara başlayan 4 öğrenci, operasyon anında kolay kullanılabilir Silahlı İHA’yı bitirmeyi başardı. 2 kilogram yük taşıma kapasitesi, 2 kilometre menzile sahip olduğu belirtilen İHA’nın 1 kilo 452 kilogramlık 60 milimetre komando havanı taşıyarak fırlatma becerisinin olduğu belirtildi. Herhangi bir kontrol üstüne bağlı kalmadan bulunduğu bölgede kolay kullanımı ve katlanabilir özelliği olan İHA’yı öğrenciler biraz daha geliştirmek istiyor.


Üniversite ve öğretmenlerinin katkılarıyla SİHA yaptıklarını belirten Makine Mühendisi son sınıf öğrencisi Coşkun Taş, “Fırat Kalkanı ve Afrin Operasyonlarında güvenlik güçlerimizin zorda kalması durumundan ve şehit vermemiz için bu proje aklımıza geldi. Özellikle de meskun yerlerdeki operasyonlarda kullanılacak bir SİHA dır. Aynı zamanda üzerinde bulunan kamera ile milimetre komando havanı ile birlikte keşif gözetleme yapabiliyor. Ayrıca gördüğünde de terör örgütlerini imha etme kapasitesine sahiptir” dedi.


ASELSAN ve diğer kuruluşlarla çalışmayı istediklerini dile getiren Taş, “Sonuçta bu okulda vatanımıza milletimize hizmet edecek şekilde yetiştik. Mezun olduğumuzda da çalıştığımız tüm kurumlarda Türkiye de faydalı bir şekilde yapacağız. ASELSAN ve diğer kuruluşlarında desteklerini kabul edebiliriz. Projemiz geliştirilebilir bir sisteme ve yazılıma sahip. Üzerine her türlü entegre sistem takılabiliyor. Destek olarak sistem olarak her şeye açık. Şuan üzerinde 2 kilo gram faydalı yük kaldırma kapasitesine sahip. Bu motorlar geliştirilebilerek kaldırma kapasitesi aynı zaman da kumanda alıcısı ve vericisi değiştirilerek uçuş kapasitesi de artırılabiliyor. Uçuş süresi ve menzili kumanda ile alakalı bir durum. Motorların kaldırma kapasitesi de değişince kaldırma yükü de değişir. 60 milimetrelik bir komanda havanını kaldırmaya yönelik bir kapasiteye sahip” diye konuştu.


Mühendis yetiştirdiklerini belirten Doç. Dr. Çetin Özay ise "Ülkenin geleceği mühendisliğe bağlı olduğunu düşünüyorum. Yetiştirdiğimiz öğrencilerinde problemi tespit etme ve probleme çözüm getirecek konularda yetişmesi ve bu konularda uzmanlaşması gerektiğini düşünüyoruz. Bundan dolayı vermiş olduğumuz bitirme projelerimizde buna yönelik olmuş oluyor. Bu projede Türkiye genelinde terörle mücadele noktasında yapılan mücadelenin daha etkili ve daha az şehitle daha güzel bir şekilde yapılabilmesi için bu tip projelere öncelik verdik” diye bilgi verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da hayvan kaçakçılığı operasyonu: 565 egzotik hayvan ele geçirildi, 36 kişi yakalandı İstanbul polisince çeşitli tarihlerde düzenlenen kaçakçılık operasyonunda, ticareti yasak olan 565 egzotik hayvan ele geçirilirken, 36 şüpheli yakalandı. Ele geçirilenlerin arasında yavru timsah, maymun, yılan gibi egzotik hayvanların olduğu öğrenildi. Alınan bilgilere göre, nesli tehlike altında bulunan ve ticareti yasak olan canlı hayvan ticaretine ilişkin geniş çaplı çalışma gerçekleştiren İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, “Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Muhalefet” eden kişilere yönelik operasyonlarını sürdürdü. Emniyet ekipleri, 11 şüpheli hakkında mahkeme kararı alarak, yasadışı hayvan ticaretinden elde edilen gelirin izini sürdü. Türkiye Bankalar Birliği ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) çalışması yapan polis, soruşturma kapsamında ilk olarak 17 Ocak’tan itibaren gerçekleştirilen teknik ve fiziki takip sonucunda 30 ayrı ara yakalama gerçekleştirdi. Çalışmaların devamında 29 Nisan’da İstanbul merkezli 15 ilde belirlenen 1 işyeri, 2 depo ve 39 farklı eve daha eş zamanlı operasyon düzenlendi. Baskınlarda 565 egzotik hayvan, 18 hayvansal ürün, 52 çip ve 1 çip okuma cihazı, 3 bin 215 hayvan halka bileziği ve bir tabanca ele geçirildi. Ara yakalamalarla beraber toplamda 36 şüpheli gözaltına alındı. Yakalanan ve “CITES Sözleşmesine Aykırılık” suçlarından işlem gören şüphelilerin 27’si serbest bırakıldı. Geri kalan 9 kaçakçının ise emniyetteki işlemlerinin devam ettiği ve yarın adliyeye sevk edilmelerinin beklendiği öğrenildi.
Muğla Marmaris’te mahallelerin sorunları yerinde tespit ediliyor Sezon öncesi tüm mahallelerin acil sorunlarını çözmek için kolları sıvayan Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, her yaz binlerce turist ağırlayan Selimiye Mahallesi’nde incelemelerde bulundu. Göreve gelmesinin ardından merkeze uzak mahallelerde durum tespiti için incelemelerde bulunan Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, 1 Mayıs Çarşamba günkü mesaisini Selimiye’ye ayırdı. Başkan Ünlü’ye meclis üyeleri, birim amirleri ve mahalle muhtarı Kıvanç Akgül eşlik etti. Mahalleyi baştan aşağıya yürüyerek kat eden Başkan Ünlü, sezon hazırlığı yapan esnafla ve mahalle sakinleriyle sohbet etti. Mahallede geçmiş dönemde yapılan çalışmaları inceleyen Belediye Başkanı, yapılması gereken acil işlerle ilgili birim müdürleriyle istişare ederek gerekli talimatları verdi, notlar aldırdı. “Sorunlar ivedilikle çözülecek” Selimiye ziyaretine ilişkin “Mahalle Muhtarımız Kıvanç Akgül’ün de katılımıyla bugüne kadar yapılanları inceledik, yapılması gerekenleri tespit ederek, bölge sakinlerimizin düşüncelerini dinledik. Eksiklerle ilgili notlarımızı alırken sezon başlamadan önce aciliyeti olan sorunların çözülmesi için müdürlerimizle değerlendirmelerde bulunduk” ifadelerini kullanan Başkan Ünlü, özellikle dereler, temizlik ve fen işleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak sezon başlamadan önce sorunların çözülmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını kaydetti.
Aydın Antik yola beton döktüler Aydın Beşparmak Dağları (Latmos) bölgesinde yer alan ve antik kentleri birbirine bağlayan yaklaşık 2 bin 500 yıllık taş döşeme antik yolun bir kısmına dökülen beton kaplama, doğaseverleri harekete geçirdi. Doğaseverler tarafından yapılan müracaatın ardından yolun korunması ve yapılan tahribatın düzeltilmesi için karar alındı. Herekleia Antik Kenti’nden Beşparmak Dağları’na (Latmos) kadar uzanan taş döşemeli yol, ilk kez arkeolog Dr. Dr. Anneliese Peschlow tarafından 70’li yıllarda keşfedilmişti. Herakleia Antik Kenti’nin kurucusu Pleistarkhos tarafından yaptırıldığı bilinen taş döşeli yollar; Myus, Alinda, Alabanda, Tralleis Antik Kentleri ve Menderes Vadisi ile Marsyas Vadisi’ni birbirine bağlıyor. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda bu yolların 2018 yılından sonra tescil işlemleri gerçekleştirilmişti. Geçtiğimiz aylarda Karpuzlu’ya bağlı Tekeler Mahallesi’nden Alinda Antik Kenti’ne uzanan 2 bin 386 metrelik antik yol kesimi üzerindeki bir bölgeye izinsiz olarak aralıklı bir şekilde beton kaplanması nedeniyle, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneğinin (EKODOSD) başvurusuyla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (KVKBK) Müdürlüğü uzmanları tarafından yerinde incelemelerde bulunuldu. Yapılan incelemelerin ardından Müze Müdürlüğü tarafından belirlenecek yöntem ile kaplama yapılarak tahrip edilen taş döşeme yolun tekrar eski haline getirilmesi ve bir daha aynı durumun yaşanmaması için gerekli yasal işlemlerin uygulanması yönünde alınan genel kurul kararı ilgili kurumlara gönderildi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bafa Gölü’nün kıyısındaki antik Heraklia kentinden gelen taş döşeme antik yolun en sağlam kalmış bölümlerinden birisi, Karpuzlu Tekeler Mahallesi’nden Alinda Antik Kenti’ne kadar uzanan yaklaşık 4 kilometrelik parkurdan oluşmaktadır. Taş döşeli bu yol, yöre insanları tarafından geleneksel olarak yıllardır at ve eşekleriyle zeytin yolu olarak kullanılmaktadır. Ancak son zamanlarda araçla yola girmek isteyen bazı duyarsız kişiler tarafından yolun belli bir bölümüne kaplama yapılmıştır. Bu olaydan sonra yapılan müracaatla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu uzmanları yerinde inceleme yaptılar. Yapılan bu uygulamanın ilgili müze müdürlüğü denetimde belirleyeceği teknik bir yöntemle ve ilgili belediyeler aracılığıyla taş döşemelere zarar vermeyecek şekilde gerekli önlemlerin alınarak antik yol üzerinde benzer durumların yaşanmaması için kurul tarafından bir karar alındı. Bu karar ilgili kurumlara iletildi" dedi. "Aydın turizmi açısından önemli" Başkan Sürücü, antik yolun turizm açısından da önemine değinerek, "Bu yol Aydın turizmi açısından da çok önemli. Burada yapılacak ekoturizm faaliyetleri Aydın’ın yurt içi ve yurt dışı tanıtımına aynı zamanda bölge insanının sosyal ve ekonomik gelişimine de katkısı olacaktır" şeklinde konuştu.