GENEL - 17 Ağustos 2018 Cuma 11:54

Elazığ’da 17 Ağustos depremi unutulmadı

A
A
A
Elazığ’da 17 Ağustos depremi unutulmadı

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi, Elazığ’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi, Elazığ’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı.


17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 19’uncu yıl dönümü kapsamında Elazığ AFAD İl Müdürlüğü öncülüğünde çeşitli etkinlikler düzenlendi. İlk olarak İzzetpaşa Camiinde mevlit okutuldu ve hayatını kaybedenler için dua edildi. Ardından AFAD, UMKE ve Kızılay, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na stant açtı. Açılan stantlarda broşürler dağıtılarak vatandaşlar, afet konusunda bilinçlendirildi. Daha sonra AFAD, Kızılay, UMKE, sağlık, polis, jandarma ve itfaiye araçları konvoy düzenleyerek şehir turu attı. Program, anma ve saygı duruşu ile sona erdi.


Marmara depreminde toplum bilinci olarak afet bilincine hazır olmadıklarını belirten AFAD İl Müdürü Osman Pıhtılı, “Kurumlar afet öncesi ve sonrası hazırlıksız ve koordinasyonsuzdu. Her kurum kuruluş kendi alanı içinde ayrı çalışmaktaydı. Bu aksaklıkları ortadan kaldırmak için devletimiz 2009 yılında AFAD Başkanlığını kurdu. Kurumun faaliyete geçmesinin 3 ay sonrasında Elazığ’da deprem yaşandı. Bu depremde de 42 vatandaşımızı kaybettik. Yaklaşık 7 bin civarında yapı hasar görmüştü. Daha sonra 2011 yılında Van depremi meydana geldi. Bu büyük afetlerde, Marmara depreminden farklı olarak AFAD, ilk anlarda yaraları sarmaya başlamıştır ve 8 ay gibi kısa sürede insanlar kalıcı konutlarına taşınmaya başladı” dedi.


Gece gündüz Türkiye’nin afet yönetim sistemini ve modelini çalıştıklarını dile getiren Pıhtılı, “Bu nedenle hayatlar kurtarmak, her yere ulaşmak ve tüm birimlerin uyum içinde çalışmasını sağlamak için çalışıyoruz. Hazırsanız, bir an bile beklemez, gözünüzü kırpmazsınız. Zor diye bir şey olmaz. Herkese, her durumda yardım edersiniz, hayatlar kurtarır hayatlara dokunursunuz. Eğer hazırsanız hiçbir yer uzak olmaz”diyerek sözlerini tamamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.