GENEL - 26 Ocak 2020 Pazar 22:39

Yerbilimleri Araştırma Ekibi Elazığ’da araştırma yaptı

A
A
A
Yerbilimleri Araştırma Ekibi Elazığ’da araştırma yaptı

Yerbilimleri araştırma ekibi olarak dünden itibaren depreme kaynaklık eden fay üzerinde yüzey araştırmaları yaptıklarını ve bu araştırma sonucunda elde ettikleri sonuçları paylaşan Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Talyan Sançar, “Malatya fayı ve Yedisu fayları yakın bir zamanda 7.

Yerbilimleri araştırma ekibi olarak dünden itibaren depreme kaynaklık eden fay üzerinde yüzey araştırmaları yaptıklarını ve bu araştırma sonucunda elde ettikleri sonuçları paylaşan Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Talyan Sançar, “Malatya fayı ve Yedisu fayları yakın bir zamanda 7.0’den büyük bir deprem üretecek. Bunu biliyoruz. Fakat, buradaki (Sivrice) depremin diğer faylar üzerinde bir deprem yaratma durumu yok” dedi.


Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 5,4 olmak üzere yüzlerce artçı sarsıntı meydana geldi. Depremin ardından Munzur Üniversitesi Yerbilimleri Araştırma Ekibi, Elazığ’da 2 gün içinde bir çok yeri gezerek deprem üzerine yüzeysel araştırmalar yaptı.


Araştırma sonrasında depremin dağılımına değinen ve yüzeysel kırığı hakkında bilgi veren Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Taylan Sançar, yakın zamanda Malatya’da 7.0’nin üzerinde bir deprem beklediklerini ancak Sivrice depreminin diğer faylar üzerinde bir deprem oluşturma durumu olmadığına dikkat çekti.


Araştırma ekibi olarak dünden beri depreme kaynaklık eden fay üzerinde yüzey araştırmaları yaptıklarını ve bu araştırma sonucunda elde ettikleri sonuçları paylaşan Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Talyan Sançar, “Bu faylarla ilgili en çok konuşulan şeyler de, burada fay olduğu zaman civardaki diğer faylar da deprem olacak mı? Örneğin, Malatya, Ovacık , Nazimiye fayları ve Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) doğusunda yer alan yedisu fayı üzerinde deprem olur mu ve bu depremler burayı tetikler mi? Diye çok fazla dönen bir tartışma var. Bu bahsi geçen fayların hepsi de deprem tehlikesi var. Malatya fayı ve Yedisu fayları yakın bir zamanda büyük 7.0’dan büyük bir deprem üretecek. Bunu biliyoruz. Ovacık fayı ile ilgili yine çalışmalar, burada büyük bir deprem beklentisi olduğunu söylüyor. Fakat, buradaki (Sivrice) depremin diğer faylar üzerinde bir deprem oluşturma durumu yok, bunu belirtelim” dedi.



Hazar Gölü’nün kuzeyinde herhangi bir deformasyon yok”


Hazar Gölü’nün kuzeyinde ve çok daha geniş bir alandan çalışmalara başladıklarını dile getiren Sançar, “Hazar Gölü’nün kuzeyinde ne evlerde ne başka bir yapıda bir deformasyon yok. Bir bozulma, yıkılma yok. Fakat gölün güneyinde yakın dönem faylanma ile ilgili bir takım veriler var. Bu veriler de oldukça önemli. Zira Hazar Gölü’nün kuzey kısımlarında Elazığ için oradaki fay için bir deprem tehlikesi olabilir diye Elazığ Fırat Üniversitesi’nde çalışan arkadaşlar proje verdi. Burası yine önemli ama depremin oluştuğu fay diğer faya enerji göndermiş olur. Ama diğer faylara deprem açısından etki etmeyeceğini tekrar vurgulamak isteriz” açıklamalarında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Arnavutköy Belediyesi’nden anneler gününe özel el emeği sergisi Arnavutköy Belediyesi kurslarında eğitim gören kadınlar, yaptıkları el emeği ürünlerini anneler gününe özel sergide vatandaşların beğenisine sundu. Arnavutköy Belediyesi’nin kurslarında meslek öğrenen kadınlar, üretime geçti. Üreten kadınlara destek olmak amacıyla belediye tarafından Anneler Günü’ne özel "El Emeği Sergisi"nin açılışı gerçekleştirildi. Bir AVM’nin etkinlik alanındaki sergiye Arnavutköy Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Aygenli, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasip Turhan, ilçe meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Katılımcılar, el işi ürünlerin zarafeti ve özgünlüğü karşısında büyük bir ilgi gösterdiler. Kadın Kültür ve Sanat Merkezi kursiyerleri tarafından üretilen el emeği ürünlerin sergilendiği etkinlikte, bu ürünlerin satışı da gerçekleştiriliyor. Arnavutköylü kadınlar, bu tür sergiler aracılığıyla ek gelir elde etme fırsatı buluyorlar. Kurdele kesimi ile başlayan sergide Başkan Yardımcısı Aygenli, beraberindekilerle stantları gezerek ürünler hakkında bilgi aldı. Beş gün sürecek sergi hakkında konuşan Başkan Yardımcısı Aygenli, “Biz bunu hem hanımlara bir meşguliyet terapisi olması hem de el emeğinin ne demek olduğunu ve sanatı icra etmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz bir çalışma. Hem bu konuda halk eğitimin ciddi bir katkısı var. Bugün burada bunu sergilemek adına bu sergiyi açtık. İnşallah anneler günü ve önümüzde olacak olan güzel günler için güzel bir satış yeri de oldu. Güzel bir sergi, hanımefendileri emeklerinden dolayı kutluyorum” diye konuştu.