GENEL - 17 Şubat 2020 Pazartesi 20:42

Evleri ağır hasarlı 129 depremzede aile ev sahibi oldu

A
A
A
Evleri ağır hasarlı 129 depremzede aile ev sahibi oldu

Elazığ’daki depremde evleri ağır hasar gören ailelerden 129’u Toplu Konut Dairesi (TOKİ) Başkanlığı tarafından düzenlenen kura çekimi ile konut sahibi olmanın mutluluğu yaşadı.

Elazığ’daki depremde evleri ağır hasar gören ailelerden 129’u Toplu Konut Dairesi (TOKİ) Başkanlığı tarafından düzenlenen kura çekimi ile konut sahibi olmanın mutluluğu yaşadı.


24 Ocak’ta meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde evleri ağır hasar gören depremzede aileler için TOKİ Başkanlığı tarafından Elazığ merkez Bizmişem ve Cumhuriyet mahallesinde 129 konut için kura çekimi düzenlendi. Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezinde düzenlenen kura çekiminde başvuranlar arasından konutları teslim alacakların isimleri noter huzurunda kura çekimi ile belirlendi. Kendilerine konut çıkanlar, mutluluklarını dile getirirken duygulandı.



"1 yılda 20 bin konut bitecek"


Gece gündüz çalıştıklarını ifade eden Çevre ve Şehirçilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, “Hasar tespitini bitirdik. Bugün askıya çıkacağız. Askıdan sonraki 30 günlük süreçte itirazları değerlendireceğiz. Listelerimizi kesinleştireceğiz. Bu süreçte yaptığımız çalışmalarla ilin geleceği için ilin doğru ve sağlıklı büyüyüp planlanması için bir kısım alanları proje alanı olarak şehir merkezlerin tespit ettik. Bir kısmını şehrin rezerv alanları olarak tespit ettik. bu alanlarda ilk ihalemizi de geçtiğimiz hafta yaptık. Gün gün bütün ihalelerimizi tamamlayıp Allah nasip ederse bir yıl içerisinde planladığımız 20 bin konutun bitmeyi hedefliyoruz. Bu süreçte başlattığımız projelerimiz bitim aşamasına gelmiş. 2 bölgedeki konutlarımızdan bir kısmını rezerv konut olarak ve buralara talep topladık. Bu taleplerle ilgili bugün ilk kura çekimi yapıyoruz. bu kuralar sadece 3 bölgede proje alanımız olan Mustafa Paşa Sürsürü ve Abdullah Paşa oturan kişilere taleplerini toplamak suretiyle bugün buradayız. Başvurularımız 119 tane Cumhuriyet mahallesi konutları 162 tane başvuru var” dedi.



"Ağır hasarlı tespit ettiğimiz konut sahiplerini taleplerini toplamaya başlayacağız"


Bizmişen’deki konutlarda 13 adet konutun olduğunu aktaran Bakan yardımcısı Varank, “Kuraya giren 10 kişi aslında sadece konutların katlarını belirlemek için bugün burada kura çekeceğiz. Bizmişen’de elimizde kalan 208 konut var. Bu konutlarımızı da çok yakın bir zaman içerisinde bir ay gibi sürede tamamlamayı planlıyoruz. Bu alanların dışında ağır hasarlı tespit ettiğimiz konut sahiplerini taleplerini toplamaya başlayacağız. Bunu da yarın 18 -24 şubat tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyetinin Halk Bankası Şubelerini buradan taleplerini toplayacağız. Bu alanlar dışında kalan tüm ağır hasarlı konut sahibi vatandaşlarımıza buraya bir hafta içerisinde başvurularını yaptıklarında önümüzdeki haftada o konutların kuranını çekmiş olacağız. Elimizde bulunan tüm rezervi bitmiş konutlarımızı hak sahiplerine dağıtmış olacağız” diye konuştu.


Evinin olmasını istediğini dile getiren Hüseyin Akbaş, “Çok şükür bize ev çıktı. Allah olamayanlara yardım etsin. Bize 2’inci kat çıktı mutluyum” sözlerini belirtti.


Mustafa Paşada evinin hasar gördüğü için yıkım kararı verildiğini dile getiren Serhat Taşdöven, “Evim yıkıldı. Sonrasında devlet bize böyle bir imkan verdi. Şansımız vardı Rabbim yüzümüze güldü. Böyle bir kurada bize de ev çıktı” sözlerini söyledi.


Kura çekimine Bakan Yardımcısı Fatma Varank’la birlikte Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Metin Bulut ve Sermin Balık da katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Meteor diyende var kale diyende, köy halkı canından bezdi Sivas’ta kayalıkların altında hazine arayan defineciler köylüleri canından bezdirdi. Sivas’ın merkeze bağlı Yaramış köyünde bulunan kaya görenlerin dikkatini çekiyor. Köyün çıkış bölgesinde bulunan kaya kimilerine göre eski bir kaleyken kimilerine göreyse bir göktaşı olarak biliniyor. Köylüler tarafından ‘topak taş’ olarak bilinen kayalık, son zamanlarda ise definecilerin tahribatına uğruyor. ’Artık huzurumuzu kaybettik’ diyen köy sakinlerinden Muammer Biçici, “Kazı yapıyorlar ama burada kesinlikle bir define yok. Burada bir önlem alınmalı” dedi. “Arkeologlar bir çalışma yapsa belki bir şeyler çıkar” Biçici, bu kayalığın köy içerisinde ‘topak taş’ olarak adlandırıldığını ifade ederek, “Bu kayalığa eskiden meteor diyenler oldu. Kale diyenler oldu. Defineciler gelip sürekli bu kayanın dibinde kazı yapıyor. Kazı yapıyorlar ama burada kesinlikle bir define yok. Biz köylüler olarak böyle çirkin şeyler görmek ve karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Bazen burada define arayanlarla denk geliyoruz. En fazla korna yapabiliyoruz. Müdahale edemiyoruz çünkü silahları oluyor. Jandarma ekiplerimiz gelip kontrol ediyor sürekli. Bir problem yaşamıyoruz ama bunun için bir önlem alınmalı. Buraya meteor diyenler oldu ama bence meteor falan değil. Eskiden yerleşim yerleri farklı olduğundan dolayı belki bir kale olabilir. Burada konuyla alakalı arkeologlar bir çalışma yapsa belki bir şeyler çıkar. Buraya köy içerisinde ‘topak taş’ deniyor. Taşların bir araya gelmesiyle birleşmiş ve bu hale geldiği rivayetleri de var. Çok ilginç bir görüntüsü var” şeklinde konuştu.
Batman Organik Sason çileğinde yılın ilk hasadı bereketli başladı Batman’ın Sason ilçesinde organik olarak yetiştirilen, rengiyle göze hitap eden, tadı ve kokusuyla da iştah kabartan meşhur Sason çileğinde yılın ilk hasadına başlandı. Devletin sağladığı yüzde 80 hibeyle ekilen çilek tarlalarında 2024 yılının ilk hasadına başlanmasıyla çiftçinin de yüzü gülüyor. Tütüne alternatif olarak 2011 yılında devlet desteği ile ilçede ekimine başlanan ve her geçen yıl yaygınlaştırılan Sason çileği, hasadın başlanmasıyla tezgahlarda yerini aldı. İlçede organik olarak yetiştirilen, rengiyle göze hitap eden, tadı ve kokusuyla da iştah kabartan meşhur Sason çileği tezgahlarda şu anda kilogramı 50 liradan, kasa halinde ise 150 liradan satılıyor. Kış ayları ve ilkbahardaki yağışların normal geçmesinin ardından bol ve bereketli bir hasat beklediklerini belirten çilek yetiştiricilerinden Hasan Erikli, "Sason’da organik olarak yetiştirilen çilekte yılın ilk hasadına başladık. Bereketli bol bir hasat bekliyoruz. Ürünlerimiz oldukça sağlıklı görünüyor. Organik çilek üretiyoruz. İlk hasadımız olduğu için şimdilik 1 kilogramını 50 TL’den satıyoruz. Daha sonra mahsulümüz arttığında zamanla fiyatını daha aşağıya çekeceğiz. İlk hasadımızdan elde ettiğimiz çileği Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde satışa sunuyoruz. İlerleyen zamanda mahsulün artmasıyla komisyoncuların aracılığıyla batıdaki bütün illere göndererek satıyoruz" dedi. “Organik Sason çileğinin tadı ve kokusu çok güzel” Havaların ısınmasıyla birlikte çilek hasadına başladıklarını belirten hasatta çalışarak geçimini sağlayan kadınlardan Menice Erikli, “Çilek olgunlaştıkça tadı ve kokusu daha da güzelleşiyor. Bu yıl havaların güzel olması nedeniyle daha erken toplanmaya başladık. Bizler topladıkça buraya gelen komisyonculara satışa sunuyoruz. Bazı çiftçilerimiz de yolda satışa sunuyor. Bölgedeki kadınlara da iş olanağı sağlıyor. Ev hanımları sadece evde değil çilek tarlalarında da çalışarak geçimlerine katkı sağlıyor. Sason çileğinin farkı organik olarak yetiştirilmesinden kaynaklanıyor” diye konuştu. Özellikle Batman yolu üzerindeki köylerde yaşayan vatandaşların önemli geçim kaynakları arasında olan Sason çileğinin, 8 ay boyunca üretimi devam etmesi bekleniyor.
Trabzon Akçaabat’ta robotik kodlama kursu yoğun ilgi görüyor Trabzon’un Akçaabat ilçesinde belediye tarafından açılan Robotik Kodlama ve Steam kursu, geleceğin yazılımcı minikleri tarafından yoğun ilgi görüyor. Akçaabat Belediyesi Spor Eğitim Merkezinde hafta sonu alanında uzman eğitmenler tarafından verilen Robotik Kodlama ve Steam kursunda toplamda 80 öğrenci yer alıyor. Robotik Kodlama ve Steam kursuyla inovatif düşünce ile geleceğin yazılımcılarını yetiştirmenin yanı sıra teknolojiyi tüketen değil üreten bir nesil inşa etmeyi amaçladıklarını belirten Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Robotik kodlama eğitiminde örnek bir ilçe olmayı hedefliyoruz. Türkiye Yüzyılı, teknoloji alanında yenilikçi fikirler üreten gençlerin azmi ve gayretiyle kök salacaktır. Robotik Kodlama ve Steam Atölyemizde öğrencilerimize robotik kodlamanın tüm aşamaları üzerine eğitimler veriyoruz. Öğrencilerimiz burada temel kodlama kavramlarıyla eğlenceli bir şekilde tanışmış oluyor ve güçlü bir kodlama temeli kazanarak kendini geliştirebilme şansına da ulaşmış oluyor. Öğrencilerimizi bilişim alanında üretici hale getirip, teknolojiler üretecek genç nesillerin yetiştirilmesine katkı sunmayı hedefliyoruz. Kursumuzun açıldığı günden beri yoğun bir ilgi görmesi bizleri mutlu ediyor. Robotik kodlama eğitimlerinde örnek ve öncü bir ilçe olmak için büyük bir gayret ve özveriyle çalışıyoruz. Bu kurs sayesinde çocuklarımız bilgisayar ve tablet oyunlarını sadece oynayarak pasif olmaktan çıkacaklar ve o bilgisayar oyunlarını yazan, baştan oluşturan çocuklar haline dönüşmüş olacaklar. Ailelerimiz çocuklarını buraya gönül rahatlığıyla gönderiyor, çünkü burada bilimsel çalışma var, teknolojik eğitimler var, çocuklarımız hem eğleniyorlar hem de kendi yeteneklerini ön plana çıkartıyorlar. Geleceğin en gözde mesleklerinden olan kodlama ve yazılım konularında verilen eğitimlerle birlikte gençlerimiz kendilerini bu alanda geliştirmek için gereken temel yöntemleri yenilikçi bir yaklaşım ve eğitim ile öğrenmiş oluyor” dedi.
Kayseri Kadın kooperatifleri sayısı 43’e ulaştı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ile Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in özel önem vererek gerek büyükşehir gerek valilik gerekse diğer kurum ve kuruluşların destek verdikleri Kayseri Kadın Kooperatifleri’nin sayısı 43’e ulaştı. Kayseri’de, kadın girişimcilerin gelişmesi, girişimlerinin desteklenerek kentte üretim ile ticaretin birer halkası haline gelmesi için kurularak yaygınlaştırılması sağlanan Kayseri Kadın Kooperatifleri, sayısını arttırıyor. Kayseri Valiliği koordinasyonunda başta Kayseri Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kentteki kurum ve kuruluşlar tarafından da desteklenen Kayseri Kadın Kooperatifleri, hem sayısını hem de üretimlerini çoğaltıyor. Vali Gökmen Çiçek önderliğinde kurulan Kayseri Kadın Kooperatifleri Koordinasyon Merkezi’nde faaliyetlerini yürüten ve Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kurum kuruluşların destek verdiği Kayseri Kadın Kooperatifleri’nin sayısı başta 22 iken, aradan geçen yaklaşık 2 yıllık süreçte ortalama iki kat artış göstererek 43’e ulaştı. Büyükşehir Belediyesi ile Kayseri Valiliği iş birliğinde kadın girişimini desteklemek ve kadın istihdamını arttırmak amacıyla kurulan Kayseri Kadın Kooperatifleri, her geçen gün büyürken pek çok alanda da üretim gerçekleştiriyor. Gıdadan el işlerine, giyimden ev eşyasına kadar pek çok konuda kadın eli üretimde söz sahibi olurken, istihdam da gerçekleştirilmiş oluyor. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in önderliğinde kurulan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatları doğrultusunda ise Büyükşehir Belediyesi tarafından kuruluşunda yer tahsisinden, malzeme, ekipman ve pazarlama desteğine, ürün desteğinden bütçe desteğine kadar önemli desteklerin sağlandığı Kayseri Kadın Kooperatifleri’nin üyeleri ise her fırsatta Vali Çiçek ve Başkan Büyükkılıç’a söz konusu irade ve desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletiyor. Sayıları artan Kayseri Kadın Kooperatifleri, her geçen gün üretimini de arttırarak ürün yelpazesini genişletiyor.