SAĞLIK - 17 Ocak 2019 Perşembe 16:46

Doğu Anadolu’nun Tek “Yürüme Robotu” hastaların umudu oldu

A
A
A
Doğu Anadolu’nun Tek “Yürüme Robotu” hastaların umudu oldu

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi bünyesinde hizmet veren ve ücretsiz olarak hizmet veren ‘Yürüme Robotu’ ünitesi yürüme yetisini tamamen veya kısmen kaybetmiş hastalar için umut oldu.

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi bünyesinde hizmet veren ve ücretsiz olarak hizmet veren ‘Yürüme Robotu’ ünitesi yürüme yetisini tamamen veya kısmen kaybetmiş hastalar için umut oldu.


Fethi Sekin Şehir Hastanesi Fizik Tedavi Ünitesi, yürüme yetisini tamamen veya kısmen kaybetmiş hastaların yeniden yürüyebilmeleri için umut oluyor. Fizik tedavi uygulamasında kullanılan ‘Yürüme Robotu’ ünitesinde başta felç olmak üzere birçok hastalık nedeniyle yürüme güçlüğü çekenler tedavi görüyor. 1 Ağustos 2018 tarihinden bugüne kadar yaklaşık 200 engelli hastaya hizmet veren Fizik Tedavi Ünitesi’ndeki ‘Yürüme Robotu’, günlük ortalama 15 hasta tedaviye kabul ediliyor. Bölgede ilk ve tek olan ünite sayesinde, çevre illerden gelen hastalarında hizmet aldığı öğrenildi.



“Doğu Anadolu’da tek”


Doğu Anadolu bölgesinde tek olan ‘Robotik Tedavi’ ünitesi ile yürüme ve denge problemi yaşayan hastaların tedavisinin son derece teknolojik bir yapıyla sağlandığını belirten Fethi Sekin Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Savaş Öztürk, “Devletimiz sağlıkta yeni bir anlayışla ortaya koyduğu şehir hastaneleri planlamaları kapsamında ülkemizde altıncısı olarak hizmete açılan Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Fizik Tedavi Ünitesi’nde, ‘Robotik Tedavi’ ünitesi halkımıza hizmet vermeye başlamıştır. Robotik Tedavi ünitesi, sanal gerçeklik similasyonlu bir tedavi ünitesidir. Hastalar karşılarındaki ekrandan kendi hareketlerine uygun bir şekilde görerek tedaviye adaptasyonlarını arttırmaktadır. Ünitemiz 7 gün 24 saat boyunca hizmet vermektedir. Şehir Hastanesi 1 Ağustos 2018 yılında açılmıştı, bu tarihten itibaren hastalar tedaviye kabul edilmeye başlandı. Doğu Anadolu’daki tek tedavi ünitesi bizdedir. Hastalıkların tedavisi için çevre illerden de hastalar bize yönlendirilmektedir. Ünite açıldığı günden bugüne kadar yaklaşık 200 hastaya hizmet verilmiştir. Hasta başı tedavi süresi ortalama 50 dakika olmakla birlikte, günlük 10 ile 15 arası hasta tedaviye kabul edilmektedir, hiç bir şekilde ücret alınmamaktadır” dedi.



"Sanal gerçeklik uygulaması ile destekleniyor"


Robotik Tedavi yöntemini daha çok Nörolojik hastalıklarda kullandıklarını dile getiren Hastanenin Fizik Tedavi Ünitesi Sorumlu Fizyoterapist Hasan Akbey ise, "Klasik temelli tedavi ile teknolojik temelli tedavini karışımı olan bir tedavi yaklaşımıdır. MS, Parkinson, omurilik yaralanmaları, travmatik beyin hasarı ve buna benzer hastalıklarda aktif olarak kullanıyoruz. Aktif yürüme özelliğini kaybetmiş veya kısmen yürüyebilen hastaların aktif katılımlarını sağlayabilmek için robotik rehabilitasyon yöntemini kullanmaktayız. Sanal gerçeklik uygulaması ile desteklenmektedir. Hasta burada kendini aktif olarak oyunun içinde görerek, aktif katılımını sağlıyor. Bu gibi rahatsızlığı olan hastaların, aktif katılımı sağlamanın yanında dolaşım ve solunum yolları ve benzeri problemlerde hastalara destek sağlamaktadır” diye konuştu.


Robotik yürüme ünitesinde tedavi gören 13 yaşındaki Serebral Palsi (SP) hastası Ömer Yiğit Bozkurt da, “15 gündür burada tedavi görüyorum. Burada oyun oynuyorum. Terapi yapıyorum. Yürüyorum, güzel. Yürüme Robotunu sevdim, diğer hastalara da tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.