GÜNDEM - 18 Kasım 2025 Salı 14:24

Düğün fotoğrafçısına emsal karar sonrası Başkan Havabulut’tan fotoğrafçıya destek

A
A
A
Düğün fotoğrafçısına emsal karar sonrası Başkan Havabulut’tan fotoğrafçıya destek

Elazığ Elektronikçiler, Fotoğrafçılar ve Saatçiler Odası Başkanı Mehmet Havabulut, Yargıtay’ın düğün fotoğraflarının izinsiz gösterilmesiyle ilgili fotoğrafçıya verdiği 1 yıl 8 ay hapis cezasına tepki gösterdi. Başkan Havabulut, "1999 yılında alınan emsal kararda fotoğrafçının haklı olduğu belirtilmişti ama 15 yıl sonra verilen ceza bu hakkı görmezden geldi" dedi.



Elazığ Elektronikçiler, Fotoğrafçılar ve Saatçiler Odası Başkanı Mehmet Havabulut, Yargıtay’ın düğün fotoğraflarının izinsiz gösterilmesiyle ilgili fotoğrafçıya verdiği 1 yıl 8 ay hapis cezasını değerlendirdi. Havabulut, kararın Türkiye genelinde fotoğrafçı esnafını rencide ettiğini belirterek, olayın 2010 yılında yaşandığını ve sürecin tam 15 yıl sürdüğünü söyledi. Fotoğrafçı ile çiftin anlaşarak çekim yaptığını ve albümlerin teslim edildiğini hatırlatan Havabulut, damadın daha sonra fotoğraf yedeklerini talep etmesi üzerine tartışmanın mahkemeye taşındığını aktardı. Havabulut, mahkeme sürecinde önce beraat kararı verildiğini, karşı tarafın itirazıyla dosyanın Yargıtay’a gittiğini ve ardından fotoğrafçının 1 yıl 8 ay hapis cezası aldığını söyledi.



"Damat, fotoğrafçı dükkanına giderek yedeklerini istedi"


Kararın Yargıtay tarafından onanmasının sektörü zor durumda bıraktığını ifade eden Havabulut, "Dün ülke gündemine taşınan bir olay nedeniyle kamuoyuna açıklama yapma gereği duyduk. Düğün fotoğraflarını izinsiz gösterdiği iddia edilen fotoğrafçımız hakkında Yargıtay’ın 1 yıl 8 ay hapis cezası verdiğini duyduk. Biz bu konuya duyarsız kalmadık ve hemen araştırmaya başladık. Olay 2010 yılında yaşandı. Gelin ve damat çekime rızalarıyla geldi, albümlerini teslim aldılar. Bir süre sonra damat, fotoğrafçı dükkanına giderek yedeklerini istedi. Çalışan arkadaşlar yedekleri veremeyeceklerini, bu materyalleri uzun süre arşivde saklamak zorunda olduklarını söyledi. Tartışma çıktı ve konu mahkemeye taşındı. Bu süreç tam 15 yıl sürdü" dedi.



"Gelin ve damadın rızasıyla çekime geliyorsa gizlilik ihlali oluşmaz"


Mahkeme sürecinde ilk önce beraat kararı çıktığını belirten Havabulut, "Bu kararın ardından karşı taraf itiraz etti ve dosya Yargıtay’a gitti. Fotoğrafçımız 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı ve karar Yargıtay tarafından onandı. Fotoğrafçı kendi ekipmanıyla çektiği görüntülerin telif hakkına sahiptir. Gelin ve damadın rızasıyla çekime geliyorsa gizlilik ihlali oluşmaz. Bu karar Türkiye genelinde fotoğrafçı esnafını rencide etti ve meslektaşlarımızı zor durumda bıraktı" şeklinde konuştu.



"1999 yılında da emsal bir karar var"


Başkan Havabulut, ayrıca 1999 yılında alınan emsal bir Yargıtay kararına da atıfta bulunarak, " 1999 yılında alınan emsal Yargıtay kararına baktığımızda, o dönemde çekim ve kullanım hakkının tamamen fotoğrafçıya ait olduğu belirtiliyor. Ama 15 yıl sonra verilen ceza, fotoğrafçı esnafının haklı telif ve kullanım hakkını görmezden geldi. Biz de oda olarak tüm fotoğrafçıları KVKK ve kişisel verilerin korunması konusunda bilgilendirdik. Sektör, sosyal medyayı çok iyi biliyor ve izin olmadan fotoğraf paylaşımı yapılmaz" diye konuştu.



Düğün fotoğrafçısına emsal karar sonrası Başkan Havabulut’tan fotoğrafçıya destek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Fatih Tekke: "Kaybettiğimiz için üzgünüz" Trabzonspor Teknik Direktörü Fatih Tekke, Alanyaspor maçının ardından, avantaj kaybettiklerini belirterek, kalan üç karşılaşmayı kazanmak için mücadele edeceklerini söyledi. Ziraat Türkiye Kupası A Grubu ilk maçında Trabzonspor, sahasında Corendon Alanyaspor’a 1-0 mağlup oldu. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Trabzonspor Teknik Direktörü Fatih Tekke, açıklamalarda bulundu. Tekke, gruplardaki zor maçlardan bir tanesi oynadıklarını belirterek, "Beklemediğimiz bir mağlubiyet. İlk yarıda rakip adına olumlu konuşabileceğim şeyler var. Bizim adımıza konuşacağımız olumlu şeyler yok. İkinci yarıda tamamen oyunun hakimiydik. İkinci yarıdaki demeler istediğimiz şeylerdi. Neticesinde uzun bir süre sonra evimizde kaybettik. Olamaması gereken bir şeydi ama yapacak bir şey yok. Üzgünüz, hemen reaksiyon verip pazartesi günü zor bir maç oynayacağız. Takımın durumu sakatlıkların durumuna baktığımız da zor bir süreç bizi bekliyor" dedi "Bu maçı kaybederek avantajımızı kaybettik" Her maçı kazanmak için sahaya çıktıklarını belirten Fatih Tekke, "Trabzonspor her maçı kazanmak için çıkar, sadece kupayı değil her maçı önemsiyoruz. Bu maçı kaybederek avantajımızı kaybettik, üzgünüz. Süreci yaşayarak ne durumda olacağımızı göreceğiz. Ligde nasıl her maçı önemsiyorsak kupada da aynı. Sakatlıklarımızın çok oluşuyla yakalandık gibi bir durum oldu. Grupta kalan 3 maçı da kazanmamız lazım. Kâğıt üzerinde yazıldığı gibi değil oyun. Maç maç bakacağız. Pazartesi günü deplasmanda Gençlerbirliği ile önemli bir maç oynayacağız. Bugün için üzgünüz" ifadelerini kullandı. "Onuachu ve Oulai’nin olmayışı bu takım için önemli eksikler" Sakat oyuncuların ve Nwakaeme hakkında da bilgi veren Tekke, "Folcarelli tam yürüyemiyor ama pazartesi günü oynamasını bekliyorum. Hepimizin beklentisi. Mustafa Eskihellaç’ın, 4 haftası var. Savic’in bugün oynaması avantaj. Kadro bütünlüğünden bahsedersek bunları anlatıyorduk. Onuachu ve Oulai’nin olmayışı bu takım için önemli eksikler. Bu zorluklarda nasıl mücadele ettiysek bundan sonra da edeceğiz. Bu tip maçlarda bir reaksiyon vermemiz gerekiyor. Benim takımım bu reaksiyonu verecek. Kalacaklar ve gidecekler yoğun bir gündem. Bununla ilgili çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Nwakaeme’nin durumu iyi bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Bizimle birlikte çalışıyor" diye konuştu.
Trabzon Joao Pereira: "Çok önemli bir galibiyet aldık" Antalyaspor Teknik Direktörü Joao Pereira, Trabzonspor maçının ardından yaptığı açıklamada, alınan galibiyetin kendileri adına son derece değerli olduğunu söyledi. Ziraat Türkiye Kupası A Grubu ilk maçında Corendon Alanyaspor, deplasmanda Trabzonspor’u 1-0 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Alanyaspor Teknik Direktörü Joao Pereira, açıklamalarda bulundu. Pereira, karşılaşmanın ardından yaptığı açıklamada çok zorlu bir maç oynadıklarını belirterek, "Maça iyi başladık. İyi pozisyonlar bulduk ve bunların sonucunda golü attık. Bu maçta gol bulmak bizim için çok önemliydi çünkü son haftalarda gol atmakta sıkıntı yaşıyorduk. İlk yarıda oyunu iyi kontrol ettik" dedi. "Gol yemeden tamamladığımız üçüncü maç oldu" İkinci yarıda Trabzonspor’un baskıyı artırdığını ifade eden Pereira, "Rakibimiz gol bulmak için önde baskı yaptı, hücum hattına daha fazla oyuncu aldı. Bu nedenle çıkmakta zorlandık ve bazı pozisyonlar verdik. Trabzonspor kaliteli bir takım. Buna rağmen gol yemeden tamamladığımız üçüncü maç oldu. Bu da defansif organizasyonumuz adına bizim için çok önemli" diye konuştu. Karşılaşmanın son bölümünde zor anlar yaşadıklarını kaydeden Pereira, "Son 15-20 dakikada oldukça zorlandık ancak iyi bir sonuç aldık. Gol attığınızda maçı kazanmaya her zaman daha yakın olursunuz" ifadelerini kullandı. "Gösterdikleri fedakârlıktan dolayı hepsini tebrik ediyorum" Oyuncularının performansını da değerlendiren Portekizli teknik adam, "Bireysel isimlerden çok bahsetmem ama bugün iyi oynayan oyuncularım vardı. Ligde az süre alan oyuncularım sahaya çıktı. Efecan, bacağındaki ağrıya rağmen iyi bir performans sergiledi. Güven Yalçın hem iyi oynadı hem de golünü attı. İbrahim Kaya ise kendi pozisyonunda olmamasına rağmen iyi mücadele etti. Gösterdikleri fedakârlıktan dolayı hepsini tebrik ediyorum" dedi. Her oyuncunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördüklerini vurgulayan Pereira, "Bugün iyi bir galibiyet aldık ancak hafta sonu bizim için çok önemli bir maç daha var. Şimdi tamamen ona odaklanmamız gerekiyor. Bu maçı da kazanmak istiyoruz" şeklinde konuştu.