- 28 Kasım 2018 Çarşamba 09:50

Engellerini sanatla unutuyorlar

A
A
A
Engellerini sanatla unutuyorlar

Elazığ’da açılan el sanatları, ahşap boyama gibi kurslara katılan engelliler, evlerine hapis olmaktan çıkıp sosyal yaşama karışarak engellerini unutuyor.

Elazığ’da açılan el sanatları, ahşap boyama gibi kurslara katılan engelliler, evlerine hapis olmaktan çıkıp sosyal yaşama karışarak engellerini unutuyor.


Elazığ’da, 1’i down sendromlu 14’ü zihinsel engelli, yaptıkları el sanatları ürünleriyle engelin sanata engel olmadığını gösteriyor. Türkiye Sakatlar Derneği Elazığ Şubesi ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan kursta engelliler haftanın 5 günü el becerilerini sergileyemeye başladı. Kurs sayesinde hayata ve topluma kazandırılmaya çalışılan engelliler, özel eğitim verilerek kokulu taş, cam, ahşap ve seramik boyama gibi el sanatlarıyla hediyelik eşya üretiyor.


Engelli bireylere yönelik halk eğitim merkezi ile birlikte 15 kişilik kurs açtıklarını belirten Türkiye Sakatlar Derneği Elazığ Şube Başkanı Metin Fırat, “El sanatlarıyla ilgili boya ahşap boyama seramik gibi sanatla engelli kardeşlerimizi ev ortamından çıkarıp derneğimizde bir araya gelerek böyle güzel bir etkinlikte buluşturmak istedik. Engelli kardeşlerimiz bir hayat olmak için bir ev hapsinden kurtarıp bu ortamda buluşturmak gurur verici bir şey. Bununda devamı gelecek. Yeter ki ev hapsinden kurtarılması için böyle çabalar gösterilsin" dedi.


Kış geldiği için derneğin soğuk olmaya başladığını da aktaran Fırat, kursları olduğu için yakıt konusunda ilgililerden de destek beklediklerini ifade etti.



"Bütün gün evde oturmadıkları için çok mutlular"


Çocukların birbiriyle hem iletişim kurduklarını hem de sosyal bir aktivite gerçekleştirdiklerini dile getiren usta öğretici Selda Kuloğlu, “El sanatları kursumuzu bu yıl Türkiye Sakatlar Derneği şubesinde açtık. 15 kişilik bir öğrenci kapasitemiz var. Burada çocuklarla birlikte sosyal bir aktivite olarak ahşap boyama, takı, seramik ve çeşitli boyamalar yapıyoruz. Ayrıca çocuklar burada istediği şekilde eğlenebiliyorlar. Resim yapıp, ders çalışabiliyorlar. Bu tür etkinliklerimiz oluyor. 26 Mayıs’ta kursumuz bitecek. Çocuklarımızın, aileleri için de değişiklik oluyor. Çocuklar, bütün gün evde oturmadıkları için çok mutlular. Yaptığımız satışlarla geri dönüşüm olarak tekrardan ürün alıyoruz. Biz yaptığımız sergilerde gördük ki engel sanata engel değildir”ifadelerini kullandı.



"Burada meslek öğreniyoruz"


Arkadaşlarıyla beraber ahşap boyama yaptıklarını anlatan engellilerden Bayram Alışoğlu, “Evde olduğumuz için sıkılıyorduk. Kursun açılmasıyla buraya gelip ahşap boyama yapıyoruz. Öncelikle Halk Eğitim Merkezine çok teşekkür ediyorum. Çok mutluyuz. Bizim tek hayalimiz buraya tüm engelli arkadaşlarımız gelmesidir “ diye konuştu.


Engelli bireylerden Seyfullah Yıldırım ise, “Burada el işi boyama, ahşap boyama ve taş döşüyoruz. Burada meslek öğreniyoruz. Arkadaşlarım oldu. Evde sıkılıyordum. Böyle bir kurs açılması bizim için iyi oldu” diyerek düşüncelerini aktardı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beylikdüzü E-5 yan yoldaki feci kazada faciadan dönüldü: Taksi refüje savruldu, diğeri simit tezgahına çarpmadan durabildi Beylikdüzü’nde E-5 yan yol Avcılar istikametinde bekleyen ticari taksi, arkadan başka bir aracın çarpması sonucu refüje savruldu. Kazaya karışan araçlardan biri üst geçidin altındaki simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Kazada 2 kişi hafif yaralandı. Yaralılar sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Olay, sabah saat 06.30 sıralarında Beylikdüzü Yakuplu Mahallesi Haramidere mevkii E-5 yan yol Avcılar istikametinde meydana geldi. İddiaya göre, yol kenarında bekleyen Fatih S. kontrolündeki 34 TKH 23 plakalı ticari taksiye, Sezer G. kontrolündeki 34 RB 6959 plakalı araç arkadan çarptı. Ticari taksi çarpmanın etkisiyle savrularak yolun karşısındaki refüje çıktı. Sezer G. kontrolündeki otomobil yan yol üzerindeki üst geçidin altında bulunan simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Yaşanan kazada her iki sürücüde hafif yaralandı. İhbar üzerine kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralanan sürücüler sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle Beylikdüzü E-5 yan yol üzerinde yoğun trafik oluştu. Polisin kontrolüyle trafik akışı sağlanırken kazaya karışan araçlar çekici ile kaldırıldı. Yaşanan kazaya şahit olan bölgedeki esnaflardan biri olayla ilgili olarak, “ Burada devamlı kaza oluyor. Bir değil iki değil. Yol kaygan zemin kaygan. Artı olarak durağın girişine bakın hiçbir önlem yok. Burası yokuş aşağı, araçlar kayıyor. Haberlere bakarsanız birçok kaza yaşandı burada ama Allah’tan kimseye bir şey olmadı. Aniden bir gürültü oldu. Arkama bile bakmadan kaçtım. Taksi duruyordu burada. Arkadan çarptılar” dedi
Mersin Mersin’de açık alanda kayısı hasadı başladı Mersin’in Mut ilçesinde sofralık kayısı hasadı başlarken, bu yıl 150 bin ton kayısı rekoltesi ve 80 bin ton ihracat bekleniyor. Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 90 ile 95’inin üretildiği, coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısının açık alanda hasadı başladı. Mikro klima özelliğine sahip, dünya üzerinde tartışılmaz rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanımayan Mut sofralık turfanda kayısısı Rusya, Orta Doğu, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde, 77 bin 800 dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 150 bin ton ve ihracatın ise 80 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Kilosu 80 ile 120 liradan alıcı bulan kayısının fiyatlarından memnun olan üreticiler, eriğin altın yılını yaşadığını, kayısıdan da umutlu olduklarını söylediler. Kayısı hasadı dolaysıyla İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, beraberinde Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce ile birlikte hasat toplanan kayısı bahçelerini yerinde inceledi. Kaymakam Ayrancı, işçilerle birlikte kayısı topladı, kayısı toplamın zevkli olduğunu söyledi. Ayrancı, Mut’ta bu hafta itibarıyla kayısı hasadının başladığı bilgisini vererek, "Biz de bugün hasat yapan emekçi kardeşlerimizle, arazi sahiplerimizle beraber bahçeleri geziyoruz. Kayısı, ilçemizde gerçekten çok stratejik bir ürün. İlçemizdeki çiftçilerimizin elde ettiği tarımsal gelirde de önemli bir paya sahip. 150 bin ton civarında bir rekolte beklentimiz var bu sene. İnşallah bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin iyi gelir ettiği bir sezon olur. Ben bütün ilçemize, bütün çiftçilerimize hayırlı bereketli bir hasat dönemi diliyorum" dedi. Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ise, "Mut ilçemizde 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90-95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı, Mut’ta başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer" diye konuştu. Kayısı hasadına başlayan üreticilerden Selami Bulut, yaklaşık 10 yıldır kayısı üreticiliği yaptığını dile getirerek, "Ortalama 250 dönüm kayısı bahçem var. Tabi farklı çeşitlerimiz var. Erkenci kayısılarımız matador, kolarodo, medisin. Şu an itibarıyla 80 ile 120 lira arasında gitmekte. Tabi bu da bizim için mutluluk verici. İnşallah bu şekilde devam eder. Bütün çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum. 300 tonun üzerinde bu bahçede meyvemiz oluyor. Tabi giderek de üretimimiz artıyor" ifadelerini kullandı.
Amasya Amasya’nın tescilli tatlısı ‘Unutma beni’ Amasya’nın coğrafi işaretle tescil edilen lezzetlerinden ‘unutma beni tatlısı’ meslek lisesi öğrencisi kızların elinde yeniden hayat buldu. Yapımında kullanılan malzemelerin çok ekonomik olduğu bu tatlı, damaklarda unutulmayacak izler bırakıyor. Coğrafi işaretle tescillendi Amasya Valiliği ve Ziyaret Belediyesi’nin girişimiyle coğrafi işaret alan ‘unutma beni tatlısı’ İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğretmen ile öğrencilerin elinde yeniden şekillendi. Tatlının yapımın köy ekmeği, üzüm pekmezi ve ceviz kullanıldığını belirten Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Bilsen Bodur, “Tatlımızın tadı çok güzel. Yiyen kişi tadını bir daha tadını unutmuyor” dedi. Tatlıyı çocukluk döneminde annesinin de yaptığını hatırlatan Bodur, “Köylerde yapılıyordu. Şehir merkezlerinde çok yapılmıyordu. Şimdi biz bu tatlımızı öğrencilerimize de öğreterek sofraları tatlandırmasını sağlayacağız” diye konuştu. “Ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlı” Tescilli tatlı türüyle yarışmalara da katılmaya başladıklarına değinen İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zübeyde Komaç da “Gayet ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlıyı yapıp sunmak bizim için gurur verici oldu” şeklinde konuştu. Öğrencilerden Seda Koçak ise “Unutma beni tatlısını unutturmayacağız. Bu lezzeti herkese tattıracağız” ifadelerini kullandı.