EĞİTİM - 30 Aralık 2025 Salı 10:37

Fabrika gibi lise: Bir yılda 19 milyon ciro

A
A
A
Fabrika gibi lise: Bir yılda 19 milyon ciro

 Elazığ Şehit Mehmet Öter Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, adeta bir fabrika gibi çalışıyor. Uygulama oteli, fırını ve mutfağı ile üretime katkı sağlayan okul, bir yılda 19 milyon ciro yaptı. Bir yandan öğrenen öğrenciler diğer yandan da döner sermayeden aldıkları ücret ile okul harçlıklarını çıkartıyor.

Elazığ Şehit Mehmet Öter Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 300 öğrenci ve 38 öğretmen kadrosu ile eğitime devam ediyor. Okul, bünyesinde bulunan 39 odalı uygulamalı oteli, fırını ve mutfağı ile adeta fabrika gibi çalışıyor. Fırında günlük yaklaşık 5 bin ekmek üretilirken mutfakta ise bin öğrenciye ise yemek yapılıyor. Üretilen ekmek ve yemekler kent genelinde taşıma hizmeti verilen okullara okullara gönderiliyor. Bu çerçevede adeta fabrika gibi çalışan okul, bir yılda 19 milyon lira ciro elde etti. Bir yandan eğitim alan bir yandan da teoriyi pratiğe dönüştüren öğrenciler, aynı zamanda döner sermayeden aldıkları ücret ile hem kendi ve hem de aile ekonomilerine katkı sağlıyor.

Fabrika gibi lise: Bir yılda 19 milyon ciro

300 öğrenci ve 38 öğretmen kadrosu ile eğitime devam ettiklerini belirten Okul Müdürü Sadrettin Bayram, "Okulumuz bünyesinde uygulama otelimiz bulunmaktadır. Uygulama otelimizde mutfağımız mevcut. Uygulama otelimizde 39 odamız ve 117 yatağımız mevcuttur. Günlük yüzde 25-30 kapasiteyle kış aylarını geçiriyoruz. Yaz aylarında ise yüzde 80 ile yüzde 90 oranlarına kadar çıkabiliyor. Mutfağımızda çevre okullara özellikle belde okullarına yemek yapıp gönderiyoruz. Bin öğrenciye buradan yemek hazırlayıp gönderiyoruz. Bunların tamamında öğretmenlerimizin gözetiminde öğrencilerimiz görev alıyor. Odalarımızın temizliği tamamen öğrencilerimiz tarafından yapılıyor. Bunun sonucunda 2025 yılında 19 milyon ciro elde ettik. Bu cironun büyük bir kısmını öğrencilerimize harçlık olarak, çalışma alanlarımızın iyileştirilmesi ve malzeme alımında bu cirodan faydalanıyoruz. Geriye kalan kısmı da bakanlığımıza aktarıyoruz" dedi.

Fabrika gibi lise: Bir yılda 19 milyon ciro

"Bir üretim tesisi gibi çalışıyoruz"

Okul içerisinde fırının mevcut olduğunu aktaran Bayram, "Fırında günlük olarak 4 ila 5 bin arasında ekmek üretiyoruz. Öğrencilerimiz orada çalışarak harçlıklarını kazanıyor. Üretilen ekmekleri, taşıma hizmeti vermiş olduğumuz okullara gönderiyoruz. Aynı zamanda çevremizde bulunan pansiyonlu okullarımıza da ekmekleri dağıtıyoruz. Kesinlikle bir üretim tesisi gibi çalışıyoruz. Hizmet üretiyoruz. Çevremizdeki okullara ve insanlara faydalı olabilmek, öğrencilerimizin sektöre daha iyi ve becerikli olabilmeleri için bir mücadele veriyoruz. Öğrencilerimiz okulumuzda, tam anlamıyla işi öğreniyorlar. Yaz aylarında da öğrencilerimizi otellere gönderiyoruz. 6 aylık bir beceri eğitimi görüyorlar. Burada öğrenmiş olduklarını tamamıyla pekiştiriyorlar. Öğrencilerimiz aynı zamanda buradan staj yapacakları yere hazır bir şekilde gitmiş oluyor. Çünkü uygulama otelinde sürekli uygulamanın içerisinde olduklarından dolayı gittikleri yerde yabancılık çekmiyorlar" diye konuştu.

Fabrika gibi lise: Bir yılda 19 milyon ciro

Ahmet Mücahid Kantarcıoğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yıldırım’da ulaşım ağı genişliyor Yıldırım Belediyesi, bir taraftan Bursa’nın en büyük kentsel dönüşüm hamlesini gerçekleştirirken, bir taraftan da yeni ulaşım arterleri, sosyal donatı alanları ve yeşil alanlara bu çalışmaları destekliyor. Bu kapsamda 2025 yılında 28 bin metre yeni imar yolu açan Yıldırım Belediyesi, 18 bin 420 ton asfalt serimi, 15 bin metrekare bordür döşemesi ve 35 bin metrekare parke taşı döşemesi gerçekleştirdi. ‘Şehri dönüştürüyoruz’ Şehirlerin yaşanabilirlik parametrelerinden birinin ulaşım olduğunu hatırlatan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, "Kentsel dönüşüm alanında biz artık sadece Bursa’da değil Türkiye’de örnek gösterilen tecrübeli kurumlardan biri haline geldik. Bu başarımızın temelinde kentsel dönüşümü bütüncül bir yaklaşımla gerçekleştirmemiz var. Biz sadece binaları dönüştürmüyoruz. Yeni ulaşım arterleri, yeni sosyal tesisler, yeşil alanlar, kütüphaneler ile şehrimizi dönüştürüyoruz" dedi. ‘Yaşamı kolaylaştırıyoruz’ Yıldırım’ın yüzölçümü ile nüfusunun ters orantılı olduğunu hatırlatan Başkan Yılmaz, bu durumun kentsel dönüşümden ulaşıma, birçok alandaki çalışmaları zorlaştırdığını ifade ederek, "Biz göreve başlarken bu gerçekleri ve zorlukları en ince detayına kadar hesapladık. Yıldırım’ın güvenli, modern konutlar kadar gelişmiş bir ulaşım ağına da ihtiyacı var. Bu farkındalıkla görev sürecimiz boyunca 185 bin metrekare yeni imar yolu açtık. Özellikle Ankara Yolu’na paralel ve dikey alternatif güzergahlar oluşturarak, trafik yoğunluğunu azaltmayı hedefliyoruz. Yıldırım’ın değerine değer katmak için yeni ulaşım arterleri oluşturarak hayatın her alanında insanlarımızın yaşamını kolaylaştırıyoruz" diye konuştu.
Aydın Nazilli SBL ile NAFOD, işbirliği protokolü imzaladı Nazilli Sosyal Bilimler Lisesi ile Nazilli Fotoğraf Sanatı Derneği (NAFOD) arasında, sanat ve eğitimi buluşturmayı amaçlayan iş birliği protokolü imzalandı. Üyelerin de katılımı ile Nazilli Belediyesi Ek Hizmet Binası’nda bulunan dernek ofisinde yapılan işbirliği protokolü Kasım 2025 - Haziran 2026 tarihleri arasında yürütülecek. Nazilli Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Burak Sözer ve NAFOD Yönetim Kurulu Başkanı Refik Karacaoğlu arasında her iki taraf adına imzalanan protokolde; öğrencilerin sanatsal duyarlılıklarını geliştirmeyi, eleştirel bakış açısı kazanmalarını sağlamayı, düşünme ve problem çözme becerilerini desteklemeyi hedefliyor. Aynı zamanda öğrencilerin özgüven kazanmaları, karar verme yeteneklerini güçlendirmeleri ve kendilerini sanat yoluyla ifade edebilmeleri amaçlanıyor. İlk eğitim okulda verildi NAFOD Yönetim Kurulu Başkanı Refik Karacaoğlu ve NAFOD Yönetim Kurulu Üyesi, Eğitmen Kamil Okyay, protokol kapsamında fotoğrafçılığa ilgi duyan Nazilli Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri ile bir araya gelerek Temel Fotoğrafçılık Eğitimi verdiler. Eğitmen Kamil Okyay tarafından gerçekleştirilen eğitimde; fotoğrafın tanımı ve tarihçesi, fotoğraf makineleri ve objektifler, pozlama gibi konular ele alındı. Görsellerle desteklenen sunum, öğrencilerin yoğun ilgisi ve beğenisiyle karşılandı. İş birliği çerçevesinde ilerleyen süreçte; dijital fotoğraf, ışık ve renk kullanımı, kompozisyon, çekim teknikleri ve yardımcı ekipmanlar, kısa film ve belgesel çalışmaları, yeşil ekran uygulamaları, görsel ve dijital içerik üretimi, fotoğraf gezileri, "Nazilli’nin Renkleri" karma sergisi ve ulusal yarışmalara katılım gibi birçok etkinliğin hayata geçirilmesi planlanıyor.
Bursa BTÜ öğrencileri TUSAŞ uçakları için üretiyor BTÜ öğrencileri, TUSAŞ uçaklarının uçuş kontrol sistemlerini iyileştirecek bir projeye başladı. TUSAŞ LIFT UP programı kapsamında desteklenen projede, öğrenciler uçuş verileri üzerinde çalışarak uçakların daha stabil uçmasını sağlayacak. Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencilerinin projeleri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) LIFT UP programı tarafından desteklenemeye devam ediyor. Bu kapsamda BTÜ öğrencilerinin, "İnsansız Hava Araçları için Uçuş Verilerinden Aerodinamik Veritabanı Düzeltmesi ve Model Doğrulaması" isimli projesi, TUSAŞ tarafından desteklenmeye hak kazandı. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Alperen Burak Temiz’in proje yürütücüsü olduğu, Emre Tunalı, Semih Dönmez, Tahir Can Kozan ve Yiğit Altun’dan oluşan ekibin akademik danışmanlığını Doç. Dr. Mehmet Onur Genç üstleniyor. Çalışmalara başlayan öğrenciler, projeleri ile havacılıkta "dijital ikiz" teknolojileri için kritik bir çalışmaya imza atacak. Sim-to-Real Gap (Simülasyondan Gerçeğe Açığı) olarak bilinen soruna odaklanacak olan BTÜ öğrencileri, bu sorunu aşmak için "gerçek uçuş verileri" ve "sistem tanılama" tekniklerini kullanarak mevcut simülasyon modellerini kalibre edecek. Böylece otonom sistemlerin güvenliği ve performansının doğrudan artırılması hedefleniyor. Uçakların uçuş kontrol sistemleri iyileştirilecek Projelerinin TUSAŞ tarafından kabul edilmesinden duydukları gururu dile getiren öğrenciler, çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Projenin 10 ay süreceğini belirten ekip, TUSAŞ tarafından sağlanan uçuş verilerinin optimizasyonu üzerinde çalışacaklarını ifade etti. Öğrenciler, "Uçakların hücum açıları bilgisayar ortamında simüle ediliyor ancak bu değerler zaman zaman gerçek uçuş şartlarında farklılık gösterebiliyor. Bu projedeki amacımız, TUSAŞ uçaklarına ait uçuş verilerini optimize ederek daha sağlıklı ve gerçekçi veriler elde etmek. Elde edilen sonuçlarla uçuş kontrol sistemlerini iyileştirerek uçaklara daha stabil bir uçuş kabiliyeti kazandırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu. Rektör Çağlar: Havacılık teknolojilerine önemli katkı sunacak Projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, BTÜ öğrencilerinin savunma ve havacılık sanayii gibi stratejik alanlarda ürettiği projelerin üniversitenin uygulama odaklı eğitim anlayışının somut bir göstergesi olduğunu vurguladı. Öğrencilerin TUSAŞ LIFT UP gibi prestijli bir program kapsamında desteklenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Çağlar, "Bu tür projeler, öğrencilerimizin teorik bilgilerini gerçek mühendislik problemleri üzerinde uygulama fırsatı bulmasını sağlıyor. Gençlerimizin geliştirdiği bu çalışma, ülkemizin havacılık teknolojilerine önemli katkılar sunacak niteliktedir. Öğrencilerimizi ve akademik danışmanımızı tebrik ediyorum" diye konuştu.
Isparta Kar maskeli 3 saldırgan tutuklanarak cezaevine gönderildi Isparta’da gece saatlerinde kar maskeli şahıslar tarafından beyzbol sopalarıyla darbedilen bir vatandaş ağır yaralandı. Olay öncesi yapılan hazırlıklar ve saldırı anı çevredeki güvenlik kameralarına yansırken, gözaltına alınan 4 şüpheliden 1’i ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 1 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürerken, adliyeye sevk edilen 3 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Isparta’da 5 Aralık Cuma günü saat 04.10 sıralarında bir tekel işyeri önünde meydana gelen olayda, Sinan B. isimli şahıs yüzleri kar maskeli ve ellerinde beyzbol sopası bulunan 3 erkek şahıs tarafından darbedildi. Ağır yaralanan Sinan B. , olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı. Saldırı anını böyle anlattı Hastanede tedavisi süren Sinan B. ile yapılan görüşmede, kafa arka kısmında açılma olduğu, sırtında ise çok sayıda darp ve sopa izi bulunduğu, bilincinin açık olduğu ve hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Sinan B. emniyet ifadesinde, arkadaşı Sinan U. ile bir eğlence mekanından çıktıktan sonra köpeğini tuvalete çıkarmak amacıyla arkadaşının işlettiği iş yerine geldiklerini, bu sırada arkalarından gelen bir araçtan inen 3 kişinin saldırıyı gerçekleştirdiğini söyledi. Saldırı öncesi hazırlık kamerada Cinayet Büro Amirliği ekiplerince yapılan çalışmalar sonucunda saldırıya karıştıkları tespit edilen şüphelilerin Kosat E. Ö., Hüseyin T., Hasan E., Beyza A. ve Muhittin A. olduğu belirlendi. Şüphelilerin olaydan önce bir kafeden çıktıktan sonra araçlarının bagajına sopa koydukları, kıyafetlerini değiştirdikleri ve araç plakalarını söktükleri kamera kayıtlarından anbean tespit edildi. Takip edip işyeri önünde saldırdılar Şüphelilerin darp edilen Sinan B.’ye ait ait aracı yaklaşık 25 dakika boyunca takip ettikleri, işletme önünde park halindeki araçtan çıkardıkları Sinan B.’yi kar maskesi takarak tahta sopalarla darbettikten sonra olay yerinden kaçtıkları belirlendi. Yapılan operasyonla Kosat E. Ö., Hüseyin T. ve Hasan E. geçtiğimiz gün yakalanarak gözaltına alındı. Muhittin A. ifadesinin ardından serbest bırakılırken, Beyza A. il dışında olduğu ve yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramalarda 3 adet bıçak ile 50 adet dolu 9x19 çapında fişek ele geçirildi. 3 şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi Emniyetteki ifadelerinin ardından gözaltındaki Kosat E. Ö., Hüseyin T. ve Hasan E.bugün sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi. Adliyede çıkarıldıkları mahkemece 3 şüpheli cezaevine gönderildi.