GENEL - 26 Ocak 2020 Pazar 14:15

Üç Bakan’dan deprem değerlendirmesi

A
A
A
Üç Bakan’dan deprem değerlendirmesi

Elazığ’da meydana gelen 6.

Elazığ’da meydana gelen 6.8’lik depremin ardından 3 Bakan ortak basın açıklamasında bulundu.


Elazığ’da meydana gelen 6.8’lik depremin ardından 3 Bakanlıktan yapılan değerlendirme toplantısından sonra basın açıklaması yapıldı. Elazığ Valilik konutunda yapılan açıklamaya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, UMKE, AFAD ve diğer kurum temsilcileri katıldı.



“Toplam 35 vatandaşımız hayatını kaybetti”


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2 gün önce 20.55’te gerçekleşen 6.8 büyüklüğünde, 7 kilometre derinliğinde olan depremin 39’uncu saatinde olunduğunu söyledi.Bakan Soylu, “Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza, canlarımıza Cenabı Allah’tan rahmet, depremle karşı karşıya kalan yaralanan bütün vatandaşlarımıza acil şifalar dileyerek hem Elazığ’ımıza hem Malatya’mıza ve depremden etkilenen bütün vilayetlerimize geçmiş olsun dileklerimle sözlerime başlamak istiyorum. Şu ana kadar 31 vatandaşımız Elazığ’da hayatını kaybetti deprem neticesinde. 4 vatandaşımız da Malatya Doğanyol’da hayatını kaybetti. Toplam 35 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu saate kadar göçük altında toplam 45 vatandaşımızı sağ olarak çıkardık. 4 büyüklüğünün üzerinde 20 adet artçı deprem meydana geldi. O saatten bu saate kadar 678 artçı deprem meydana geldi. Artçı depremlerinin devam ettiğini söylemek istiyorum. Şu anda Mustafa Paşa Mahallesi’ndeki bir vatandaşımızın da enkaz altında çıkartıldığı bilgisini verdiler. Şu anda arama kurtarma faaliyetlerimiz bitti, tarama faaliyetlerimiz devam başlamıştır. Sürsürü Mahallemizde de 6 vatandaşımız enkazın altında. 6 vatandaşımızın da enkaz altında arama kurtarma çalışmalarımız devam etmektedir. İnşallah 6 vatandaşımıza sağ salim ulaşmayı temenni ediyoruz. Şimdiden itibaren barınma, temel ihtiyaçların karşılanması, ısınma, yiyecek çalışmalarımızı süratle devam ettiriyoruz. Bölgeye şu ana kadar 10 binin üzerinde çadır sevk ettik. 6 bin 455 çadırın kurulumunu Malatya, hem de Elazığ’da sağladık. Buradan Elazığ ve Malatya’daki vatandaşlarımıza sesleniyorum. Muhakkak artçı depremler devam ediyor. Biz de çadırlarımızı sevk ediyoruz. Barınma ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Spor salonlarımız, okullarımız, misafirhanelerimiz, taziye evlerimiz açık ve sıcak. Mahallelerde, merkezlerde çadır kurmaya devam ediyoruz. Diyanet İşleri Başkanımız burada. Diyanet İşlerinden temin ettiği hocalar vasıtasıyla ilimizin hem Malatya hem de Elazığ depremden etkilenen vatandaşlarımıza yardımcı olmak üzere devam ediyor. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, hem Çevre Şehircilik Bakanlığı hem de AFAD, Elazığ Valiliği ve Mardin Valiliğine AFAD’tan 5 milyon, Çevre Şehircilik Bakanlığından 10 milyon, 5 milyon da Aile Bakanlığından ilk etapta ailelere direkt olarak aile başı verilecek nakitlerdir. Yarın sabah itibariyle Kaymakamlık ve Valilik koordinasyonunda sağlanacaktır” dedi.



“Hastanelerde tedavileri devam eden hasta sayısı 104’e düştü”


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da toplam hayatını kaybeden vatandaş sayısının 35 olduğunu belirterek, hastanelerde tedavileri devam eden hasta sayısının 104’e düştüğünü ifade etti. Bakan Koca, “Şu an Elazığ’da toplam yoğun bakımda yatan hasta sayısı 13’e düştü. Azize Çelik yoğun bakımda. 39 saatlik zaman diliminde UMKE, 112 ekibimiz 2 bin 625 kişi sahada hizmet veriyor. UMKE dünyanın gönüllü çalışan 12 bin kişiye sahip en büyük sağlık kuruluşu. Dün Emine Kuştepe’nin Azize Çelik’le telefon konuşmasına hepimiz şahit olduk. Diyaloğu hepimizi duygulandırdı. Azize Çelik’le diyalogdan kurtarılan hasta sayısı altı oldu. Azize Çelik yoğun bakımda, genel durumu iyi. Eşi ve çocuğu da serviste. Genel durumları iyi. 2 buçuk yaşındaki evladımız Yüsra Yıldız’ın annesine ulaştığımızı söylemiştim. Kendisine ve eşine kapanan Ayşe Yıldız’ın kocasını kaybettik. Yüsra’nın annesini de sağ olarak kurtardık. Yüsra da ciddi ezikleri olmayan bir bebeğimiz” şeklinde konuştu.



“Acil yıkılması gereken 12 bina var”


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise Doğanyol’da tek katlı, betonarme yanında yine ahırların da olduğu projeleri yapacaklarını kaydetti. Elazığ merkezde 400 rezerv konut olduğunu kaydeden Bakan Kurum, “Vatandaşlara bunları verebilecek durumdayız. Bu süreçte hiçbir vatandaşımızın mağdur olmayacağı şekilde, onların rızasıyla yürüteceğiz. Acil yıkılması gereken 12 bina var. Elazığ merkez ve Sivrice’de 31 yıkık, 249 ağır, 56 orta hasarlı, 349 da az hasarlı bina tespiti gerçekleştirdik. Acil yıkılması gereken 12 bina var, yıkım sürecini başlattık. Malatya’da Doğanyol ve Pütürge’de 26 yıkık, 29 metruk yapı var. 529 ağır, beş orta, 199 az hasarlı binamız mevcut. Diyarbakır Çermik’te üç yıkık, sekiz ağır, 14 az hasarlı bina var. Diyarbakır’da toplamda üç yıkık, 16 ağır, dört orta, 232 de az hasarlı binalarımız mevcut” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu “ECOPRINT in Nature” projesinin ikinci aktivitesi tamamlandı Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülüğünde devam eden “ECOPRINT in Nature” projesinin ikinci aktivitesi Youth On Board ev sahipliğinde Kuzey Makedonya’da gerçekleştirildi. Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülüğünde devam eden “ECOPRINT in Nature” projesinin ikinci aktivitesi gerçekleştirildi. Kuzey Makedonya’da Youth On Board ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe Kastamonu Üniversitesi (KÜ), Varşova Yaşam Bilimleri Üniversitesi (SGGW), Youth on Board (YOB) ile Sarı Konak Kadın Girişimleri Üretim ve İşletme Kooperatifi (KSSK) temsilcileri katıldı. Etkinliğin ilk gününde ev sahibi olan Youth on Board’un Başkanı Kiril Jordanov açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmanın ardından proje yürütücüsü Doç. Dr. Önder Tor, proje hakkında bilgiler verdi. SGGW temsilcisi Dr. Emilia Janeczko ve KSSK Başkanı Mihriban Tüfekçi, kurum ve kuruşlarını tanıtan sunumlarını gerçekleştirdi. Etkinliğin ilk gününde, katılımcılara ECOPRINT tekniklerinden biri olan vurma tekniği ile kumaşa desen ve renk aktarımı öğretildi. Katılımcılar, seçmiş oldukları farklı bitki bölümlerini farklı türdeki kumaşlar üzerinde denemeler yaptı. Bu denemeler ile birlikte Kastamonu’nun geleneksel el sanatlarından biri olan taş baskı ekolojik yöntemlerle mordanlanan kumaşlar üzerinde denendi. Etkinliğin ikinci gününde ise, katılımcılar ECOPRINT tekniklerini öğrenmeye devam etti. Farklı mordanlama yöntemiyle hazırlanan pamuk, keten ve ipek gibi kumaşlar kullanılarak bitki parçalarından desenler oluşturuldu ve kumaşlar yaklaşık bir saat boyunca buharlama ve suda kaynatma yöntemine tabii tutuldu. Günün sonunda ECOPRINT uygulaması yapılan kumaşlar kurutulup, dikim işlemleri için hazır hale getirildi. Etkinliğin üçüncü gününde, Youth on Board tarafından İştip ve Üsküp şehirlerine kültürel ve tarihi gezi düzenlendi. Etkinliğin son gününde de, Golce Delcev Üniversitesi’nden Dr. Sanja Risteski, Kuzey Makedonya’nın İştip kentindeki tekstil endüstrisinin durumu, bu endüstride oluşan tekstil atıkları ve bu atıkların çevre dostu ürünlerde yeniden kullanım imkanları hakkında bir bilgilendirme konuşması yaptı. Dr. Risteski, sunumunda özellikle tekstil endüstrisinden kaynaklanan atıklar konusuna değinmesi katılımcıların sürdürülebilirlik, yenilikçilik, sorumlu üretim ve tüketim konularına farkındalığını artırdı. Projede yapılan etkinlikler ile katılımcıları inovatif düşünceye teşvik etmek ve tasarımlarını tekstil atıkları ve ECOPRINT yapılan kumaşlarla birleştirilerek yeni ve benzersiz ürünler geliştirmeyi amaçlandı. Etkinlikler kapsamında üretilen kumaşlarla yelek, tişört, çanta, cüzdan, yastık ve minder gibi ürünler üretildi ve sergilendi. Etkinlik sertifika töreninin ardından sona erdi.
Kocaeli İzmit’te Hıdırellez coşkusu yaşandı İzmit’te 3. Geleneksel Hıdırellez Şenlikleri dolayısıyla dilek ateşi yakıldı, maniler okundu, halaylar çekilerek baharın gelişi doyasıya kutlandı. İzmit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Balkan Dernekleri ortaklığıyla baharın müjdecisi ve doğanın uyanışını temsil eden Hıdırellez Bayramı, Balkan Dernekleri Yerleşkesi’nde doyasıya kutlandı. 3. Geleneksel Hıdırellez Şenliklerinde dilek ateşi yakıldı, maniler okundu. Hıdırellez Bayramı’nı kutlayan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, "Hıdırellez, doğanın uyanışını ve baharın müjdecisi olan bu özel gün, hepimiz için umutların yeşerdiği bir zamanı ifade eder. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Geleneksel Hıdırellez Şenliklerimiz, sizlerin de desteğiyle her geçen yıl daha da renkleniyor, anlam kazanıyor. Her geçen yıl büyüyoruz. İzmit Belediyesi olarak, kültürlerimizi yaşatmak, geleneklerimizi gelecek nesillere aktarmak adına bu tür etkinliklere, gelenek ve göreneklerimize büyük önem veriyoruz. Kentimizin dört bir köşesinde halkımızı bir araya getiren bu etkinliklerle geleneklerimizi yaşatıyor, kentlilik bilincini de arttırıyoruz. Şenliklerimiz kapsamında dilek ateşi etrafında toplanacak, dileklerimizi gökyüzüne bırakacağız. Manilerimizle sevdiklerimize seslenecek, gönüllerimizi birbirine daha da yakınlaştıracağız. Hıdırellez bayramımız kutlu olsun" diye konuştu. Konuşmanın ardından sanatçı Murat Balkan ve İzmit Belediyesi Kent Orkestrası, Rumeli türküleriyle unutulmaz bir konsere imza attı. Ardından Sahne İzmit Halk Dansları Topluluğu birbirinden güzel dans gösterileriyle coşkuyu arttırdı. Gece boyunca devam eden etkinliklerle İzmitliler keyifli vakit geçirdi.